Lifestyle

België voor dummies, deel 2

België. Het land van chocolade, frietjes, modeontwerpers, opkomende muzieksterren enzovoort enzovoorts. Wat zijn de grote verschillen met Nederland? Wat zijn de verdiensten van de Belgen? Ter hulp van alle nieuwsgierige Nederlanders die wel eens iets meer willen weten over de kleine zuiderbuur, hier is België voor dummies!

In dit tweede deel wil Sofie jullie graag meer vertellen over het schoolsysteem in België. Dat is namelijk anders dan het onderwijs in Nederland. Lees mee en leer alles over school!

Bron: weheartit

Ik, Sofie, ben zelf een Belg en ik weet echt niet hoe het Nederlandse schoolsysteem werkt, waarschijnlijk hebben jullie dan ook geen goede kijk op het onderwijs in België. Het schoolsysteem volledig uitleggen zou ons te ver brengen, dus de uitleg zal zeer basic en een beetje kort door de bocht zijn.

Belgische kinderen kunnen vanaf 2,5 jaar naar het zomerklasje, dat is een soort van voorbereidingsjaar op de kleuterschool, hoe vreemd dit ook mag klinken.

Bron: Tumblr

Na het zomerklasje mogen kinderen naar 'het eerste kleuter', dan naar 'het tweede kleuter' en tot slot naar 'het derde kleuter'. Als de kinderen vijf of zes jaar zijn (het schooljaar waarin ze 6 worden) zijn ze verplicht om les te volgen, op school of in thuisonderwijs. Ze gaan van het derde kleuterklasje naar het eerste leerjaar van de lagere school.

De lagere school bevat 6 leerjaren en in het 6de leerjaar zijn de kinderen 11 of 12 jaar oud. Daarna moeten ze naar de middelbare school en moeten ze een bepaalde richting kiezen. De middelbare school bevat weer 6 jaren en afhankelijk van de richting ligt de nadruk op andere vakken. Zo is er ASO (Algemeen Secundair Onderwijs), TSO (Technisch Secundair Onderwijs), BSO (Beroeps Secundair Onderwijs), Buso (Bijzonder secundair onderwijs) en KSO (Kunst Secundair Onderwijs). 
Na het 6de middelbaar zijn leerlingen 18 jaar oud.

Bron: Tumblr

ASO is onderverdeeld in wetenschappelijke richtingen, taalkundige richtingen en richtingen waarbij die twee gecombineerd worden. Met een ASO-diploma (na het 6de middelbaar) kan een leerling nog niet gaan werken, want de aangeleerde vaardigheden zijn veel te algemeen, men moet dus verder studeren.

Na het 6de jaar TSO kan men verder studeren, een 7de jaar volgen of gaan werken.

Vanuit het BSO gaan niet veel leerlingen studeren, maar men volgt een 7de jaar of gaat werken.

Het KSO bereidt voor op het echte werk, maar men kan zich ook nog verder specialiseren door verder te studeren.

Verder studeren kan aan een hogeschool of een universiteit. Hogescholen bestaan in 2 categorieën, Hogeschool Korte Type (HOKT) en Hogeschool Lange Type (HOLT). Met het Korte Type behaalt me een professionele Bachelor, een praktijkgerichte opleiding van 3 jaar. Met het Lange Type behaalt met een professionele Bachelor-Master, een praktijkgerichte opleiding van 5 jaar. En aan de universiteit kan men een academische Bachelor-Master behalen waarmee men minder praktisch opgeleid wordt en 5 jaar of langer moet studeren. Natuurlijk hangt het aantal jaren studie af van de gekozen opleiding.

Bron: Tumblr

Het Belgische schooljaar begint op 1 september, behalve voor hogescholen en universiteiten die verschillende begindata gebruiken. De laatste dag van het schooljaar is 30 juni. Wij hebben herfst-, kerst-, krokus-, paas- en zomervakantie. De zomervakantie is 2 maanden lang en de kerst- en paasvakantie 2 weken. De herfst- en krokusvakantie zijn de kortste en zijn slechts 1 week lang. 

Waar zou jij het liefste naar school willen gaan? 

Door: Sofie