Lifestyle

What to do tegen blaren?

Ze lijken best onschuldig, maar ze kunnen veel pijn doen. Blaren kunnen het lopen of sporten erg onprettig maken. Je wil er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf! Maar hoe? Je leest het hier! 

Wandelen, voetballen, skiën… Allemaal hartstikke leuk, maar je pret kan behoorlijk bedorven worden door een blaar. Het is vrij onschuldig, maar het kan erg veel pijn doen. Bij een blaar is de huis omhoog gekomen en er zit een waterige vloeistof in. Dat komt door wrijving en druk. Constante druk of wrijving leidt uiteindelijk tot het loslaten van de opperheid (de bovenste huidlaag) van de onderliggende huidlagen en dan ontstaat er een blaar met vloeistof erin. Dat vormt een kussentje op de wond om deze te beschermen tegen nog meer druk. Eigenlijk is een blaar dus een slimme bescherming voor je lichaam! 


De superhandige Kruidvat blarenpleisters komen in een fijne meeneemverpakking. Je plakt één van de zes blarenpleisters op de plek waar de blaar ontstaat. Zorg dat je huid vrij is van vetten en oliën, anders blijft de pleister niet goed zitten. 

Waardoor ontstaan blaren?
Blaren kunnen op verschillende manieren ontstaan: knellende schoenen, de naad van een sok, een plooi in de kous, zand of een steentje in de schoen kunnen allemaal leiden tot wrijving. Maar ook het plotseling stoppen op te harde vloeren bij bijvoorbeeld basketbal, tennis of voetbal kunnen een blaar veroorzaken. Spitten, hout hakken, roeien, tennissen en rolstoelsporten geven vooral blaren op de hand. Fietsers kunnen weer blaren op de billen krijgen door wrijving van het zadel. 

Wanneer heb ik meer kans op blaren?
Een tal van factoren spelen een rol: een vochtige huid en warme omstandigheden verhogen de kans op blaren. Daarnaast is de een gevoeliger voor het ontstaan van een blaar dan de ander. 

Oke, maar wat kan ik doen om het te voorkomen?
Deze tips zijn vooral tegen blaren op de voeten, maar ze kunnen ook helpen om blaren op andere plekken te voorkomen. Niet elke tip zal voor iedereen helpen. Wat voor de een oplossing is, werkt voor de ander niet. 
– Laat de huid langzaam wennen aan de druk of wrijving. Meteen de hele dag rondlopen met nieuwe schoenen is geen goed idee. Loop eerst kleine stukjes. 
– Zorg voor passende en ingelopen schoenen. De schoenen mogen niet te klein en niet te groot zijn.
– Leren schoenen ademen beter dan kunststof. Vooral in de zomer is dit belangrijk, want door warmte zetten de voeten na verloop van tijd uit.
– Een schoen moet aangepast zijn aan de ondergrond waarop je wandelt. 
– Draag een dunne synthetische sok zonder naden aan de binnenkant en draag daarover een dikkere, naadloze sok.
– Voor sommige sporten worden er aangepaste sokken verkocht. Ze zijn verstevigd op specifieke risicoplekken, waardoor je minder kans hebt op wrijving. 
– Gevoelige plaatsen kun je afplakken met speciale blarenpleisters, kleefpleisters, sporttape of beschermende huidspray. 
– Als je er echt veel last van hebt, kun je denken aan een inlegzool. Hierdoor ontlast je de blaargevoelige plaatsen. Laat je wel goed adviseren, sommige inlegzolen verergeren de problemen. 

Daarnaast kan het helpen om je voeten goed verzorgen om blaren te voorkomen. 
– Was je voeten alleen met koud water en zonder zeep. Anders wordt de huid zachter en dan krijg je sneller blaren
– Je kunt eelt wegnemen door een voet verzorgen. Te veel eelt kan blaren veroorzaken. 
– Smeer je voeten eventueel in met vaseline of uierzalf. Hierdoor wordt je huid gladder maar minder vochtig, omdat het vet vocht tegenhoudt. 
– Als je lang hebt gewandeld, trek daarna dan direct je schoenen en sokken uit. Spoel je voeten met koud water. 

Moet je de blaren doorprikken? 
Grote en dikke blaren kun je het best doorprikken. Maar doe dit wel met een steriele naald en met alcohol. Kleine blaren kun je beter afplakken.


Bron: tumblr

Heb jij wel eens een blaar? 
Pin je inspiratie op Pinbook

Bron: oppad, gezondheid.be

Bedankt voor de tip, Nynke!