Lifestyle

België voor dummies, deel 1

België. Het land van chocolade, frietjes, modeontwerpers, opkomende muzieksterren enzovoort enzovoorts. Wat zijn de grote verschillen met Nederland? Wat zijn de verdiensten van de Belgen? Ter hulp van alle nieuwsgierige Nederlanders die wel eens iets meer willen weten over de kleine zuiderbuur, hier is België voor dummies!

België heeft een zeer complexe politieke situatie met onderverdelingen in gemeentes, provincies, gewesten enzovoort. Er zijn ook faciliteitgemeentes, waar meerdere talen gesproken worden en die op de taalgrens liggen. Er zijn een aantal grote politieke probleemsituaties in België die maar niet opgelost worden. Als je ooit Brussel-Halle-Vilvoorde hoort, ren maar gillend weg, want daar bijten grote politieke mannen al meer dan 30 jaar de tanden op stuk. Na de verkiezingen in juni 2010 zijn de Belgische toppolitici begonnen aan een poging om een regering te vormen. Door de verschillende gewesten en de vele partijen heeft deze poging geleid tot een wereldrecord langste regeringsvorming. België zat 541 dagen zonder officiële regering. Rare jongens die Belgen.

Drie nationale talen
België heeft drie nationale talen: Nederlands, Frans en Duits. Bijna 60 procent van de bevolking spreekt Nederlands. Zij wonen vooral in Vlaanderen (het noordelijke deel van België) en worden Vlamingen genoemd. Om het verschil duidelijk te maken tussen Nederlands Nederlands en Belgisch Nederlands spreken Vlamingen eerder over Hollands en Vlaams.

Veertig procent van de Belgische bevolking spreekt Frans, maar niet zoals de Fransen, dus noemt men deze variant het Frans Waals. De meeste Franstaligen wonen in Wallonië en noemen zichzelf Walen.

Een procent van de bevolking spreekt Duits. Zij wonen in de Oostkantons, een klein gebied tegen de Duitse grens. De Oostkantons is een gebied dat België na de Eerste Wereldoorlog als schadevergoeding van Duitsland heeft overgenomen. In de Oostkantons wordt ook een beetje Frans gesproken.

Een vierde deel in België is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Brussel is de hoofdstad van België en bestaat uit 19 gemeentes. Officieel is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volledig tweetalig; alle officiële instellingen, semi-officiële instellingen (zoals De Post en de treinmaatschappijen) en grote winkels zijn tweetalig. Ook alle straatnaambordjes zijn zowel in het Frans als het Nederlands. De meest gesproken taal in Brussel is echter het Frans, zowat 85 procent van de Brusselaars spreken Frans.

Door de verschillende gebieden en de drie nationale talen leren Belgische kinderen vroeg veel talen. Belgen staan bekend als mensen die zeer goed zijn in het spreken en aanleren van vreemde talen. Alle Vlaamse kinderen leren vanaf het 5de leerjaar (10-11 jaar) Frans. Vanaf het 2de middelbaar (13-14 jaar) leren ze Engels en afhankelijk van de gekozen studierichting leren ze later nog Duits. Ook in de Waalse scholen wordt Nederlands geleerd, maar algemeen wordt gesteld dat de talenkennis van de Vlamingen veel beter is dan die van de Walen.

België.

De provincies en hun hoofdsteden. De vijf provincies in het Noorden vormen Vlaanderen, de andere vijf Wallonië.

Naast de nationale vlag zijn er nog twee andere vlaggen in gebruik in België. Er is een vlag voor het Vlaams gewest en er is een vlag voor het Waals gewest. Het Vlaamse gewest omvat Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Het Waals gewest omvat zowel Wallonië als de Oostkantons. De Vlaamse vlag is een zwarte leeuw met rode klauwen en tong op een gele achtergrond. De leeuw stelt het dappere Vlaamse volk voor en de kleuren zijn ook de kleuren van de Belgische vlag. De Waalse vlag is een rode haan op een gele achtergrond. 

De Belgische vlag

De Vlaamse vlag

De Waalse vlag

Wat zijn er veel verschillen tussen Nederland en België! In het volgende deel gaat Sofie in op de verschillende schoolsystemen in België. Lees je mee? 

Bron beeld: Sofie

Door: Sofie

Wat zijn voor jou de grootste verschillen tussen België en Nederland?