Lifestyle

België voor dummies, deel 1

69

België. Het land van chocolade, frietjes, modeontwerpers, opkomende muzieksterren enzovoort enzovoorts. Wat zijn de grote verschillen met Nederland? Wat zijn de verdiensten van de Belgen? Ter hulp van alle nieuwsgierige Nederlanders die wel eens iets meer willen weten over de kleine zuiderbuur, hier is België voor dummies!

België heeft een zeer complexe politieke situatie met onderverdelingen in gemeentes, provincies, gewesten enzovoort. Er zijn ook faciliteitgemeentes, waar meerdere talen gesproken worden en die op de taalgrens liggen. Er zijn een aantal grote politieke probleemsituaties in België die maar niet opgelost worden. Als je ooit Brussel-Halle-Vilvoorde hoort, ren maar gillend weg, want daar bijten grote politieke mannen al meer dan 30 jaar de tanden op stuk. Na de verkiezingen in juni 2010 zijn de Belgische toppolitici begonnen aan een poging om een regering te vormen. Door de verschillende gewesten en de vele partijen heeft deze poging geleid tot een wereldrecord langste regeringsvorming. België zat 541 dagen zonder officiële regering. Rare jongens die Belgen.

Drie nationale talen
België heeft drie nationale talen: Nederlands, Frans en Duits. Bijna 60 procent van de bevolking spreekt Nederlands. Zij wonen vooral in Vlaanderen (het noordelijke deel van België) en worden Vlamingen genoemd. Om het verschil duidelijk te maken tussen Nederlands Nederlands en Belgisch Nederlands spreken Vlamingen eerder over Hollands en Vlaams.

Veertig procent van de Belgische bevolking spreekt Frans, maar niet zoals de Fransen, dus noemt men deze variant het Frans Waals. De meeste Franstaligen wonen in Wallonië en noemen zichzelf Walen.

Een procent van de bevolking spreekt Duits. Zij wonen in de Oostkantons, een klein gebied tegen de Duitse grens. De Oostkantons is een gebied dat België na de Eerste Wereldoorlog als schadevergoeding van Duitsland heeft overgenomen. In de Oostkantons wordt ook een beetje Frans gesproken.

Een vierde deel in België is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Brussel is de hoofdstad van België en bestaat uit 19 gemeentes. Officieel is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volledig tweetalig; alle officiële instellingen, semi-officiële instellingen (zoals De Post en de treinmaatschappijen) en grote winkels zijn tweetalig. Ook alle straatnaambordjes zijn zowel in het Frans als het Nederlands. De meest gesproken taal in Brussel is echter het Frans, zowat 85 procent van de Brusselaars spreken Frans.

Door de verschillende gebieden en de drie nationale talen leren Belgische kinderen vroeg veel talen. Belgen staan bekend als mensen die zeer goed zijn in het spreken en aanleren van vreemde talen. Alle Vlaamse kinderen leren vanaf het 5de leerjaar (10-11 jaar) Frans. Vanaf het 2de middelbaar (13-14 jaar) leren ze Engels en afhankelijk van de gekozen studierichting leren ze later nog Duits. Ook in de Waalse scholen wordt Nederlands geleerd, maar algemeen wordt gesteld dat de talenkennis van de Vlamingen veel beter is dan die van de Walen.

België.

De provincies en hun hoofdsteden. De vijf provincies in het Noorden vormen Vlaanderen, de andere vijf Wallonië.

Naast de nationale vlag zijn er nog twee andere vlaggen in gebruik in België. Er is een vlag voor het Vlaams gewest en er is een vlag voor het Waals gewest. Het Vlaamse gewest omvat Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Het Waals gewest omvat zowel Wallonië als de Oostkantons. De Vlaamse vlag is een zwarte leeuw met rode klauwen en tong op een gele achtergrond. De leeuw stelt het dappere Vlaamse volk voor en de kleuren zijn ook de kleuren van de Belgische vlag. De Waalse vlag is een rode haan op een gele achtergrond. 

De Belgische vlag

De Vlaamse vlag

De Waalse vlag

Wat zijn er veel verschillen tussen Nederland en België! In het volgende deel gaat Sofie in op de verschillende schoolsystemen in België. Lees je mee? 

Bron beeld: Sofie

Door: Sofie

Wat zijn voor jou de grootste verschillen tussen België en Nederland? 

LOVE dit artikel
9 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

69 reacties

 • 5 jaar geleden fashionmonkey

  Ik zit in het 3de middelbaar en krijg nu Nederlands, Engels,Frans,Duits als talen vanaf volgend jaar biedt de school ons nog 2keuzes aan : spaans en chinees omdat spaans heel veel gesproken wordt ik Amerika en Amerika is nu eenmaal belangrijk en Chinees kan.elk moment DE wereldtaal worden, natuurlijk is het noodzakelijk om veel talen te kennen als studente economie

 • 6 jaar geleden NanaDiamondss

  Wel, ik woon in Oostende. Dan ga je naar Nederland, kom je in de winkel te betalen. 'Met bankkaart aub.' Excuseer? *Wijzend naar het bakje om je kaart in te steken* Owhja, pinpas.

  En dat frans leren in het middelbaar: niet altijd, ik moet er avondschool voor volgen. En daar hebben we echt tijd voor..

 • 6 jaar geleden justine

  leuk om te lezen als je namelijk zelf in België woont

 • 6 jaar geleden Ciskaholic

  haha , grappig omdat zo te lezen over je eigen land

 • 6 jaar geleden Bordeaux

  Ik ben ook van België, ik woon in Limburg. Dus het is wel handig om is te gaan shoppen in Maastricht

 • 6 jaar geleden SilverBlueberry

  Dit is wel leuk om te lezen

 • 6 jaar geleden Freya

  Super leuk om te lezen! Ik wil ook wel eens weten hoe dat heel het systeem in Nederland zit!

 • 6 jaar geleden Lien

  Nog een foutje trouwens in het artikel.

  Het Vlaams Gewest bestaat NIET uit Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, alleen uit Vlaanderen. De Vlaamse Gemeenschap bestaat dan weer wel uit Vlaanderen en (de Nederlandstalige delen van) het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 • 6 jaar geleden Esioul

  Ik ben ook van België Valt wel op dat bijna alle reacties van Belgen zijn :p

 • 6 jaar geleden Lynn

  @ Esra: eigenlijk is het 'ik ben VAN Antwerpen' of nog juister 'kzen van Antwaarpe'

 • 6 jaar geleden Evane

  Trotse Belg, ik woon net aan de grens en heb een aantal vrienden uit Zeeland die wel es met mijn vreemde taaltje lachen Maar het is leuk om de culturen te vergelijken, het is zo raar dat je maar enkele kilometers van elkaar kunt wonen en toch zo verschillend kan praten!

 • 6 jaar geleden Esra

  Het valt me op dat veel een aantal van jullie zeggen: Ik ben uit Antwerpen, terwijl wij in Nederland zeggen: ik kom uit Antwerpen.

 • 6 jaar geleden AmyTPP

  O DIERBAAR BELGIE O HEILIG LAND DER VAAAAAADREEEEEEN

  ONZE ZIEL EN ONS HART ZIJN U GEWIJD

  Ik hou van men Belgenlandje!

 • 6 jaar geleden missSouthMountain

  Leuk artikel, zo leer ik ook weer wat over een ander land

 • 6 jaar geleden Elodie

  Ik woon in Halle (van Brussel-Halle-Vilvoorde)... In onze stad wordt er veel moeilijk gedaan om welke taal je spreekt. Halle is gelegen aan de taalgrens en dus wordt er ook veel Frans gesproken terwijl de Vlamingen maar blijven klagen dat ze enkel Vlaams willen spreken hier. Mijn vader is franstalig en komt uit Brussel (hij heeft Nederlands geleerd voor mijn moeder) en mijn moeder is Vlaams, ikzelf heb dus geen probleem met beiden talen. Ik vind het kinderachtig dat mensen moeilijk doen om officiële LANDStalen die iedereen bij ons op school leert...

  Verder zijn we jaloers op zo'n leuk, sociaal, sympathiek koningshuis dat jullie in Nederland hebben!

 • 6 jaar geleden Dorien Swerts

  @ Kelly: wat is dat nu weer voor uitspraak "Walen zijn echt boeren", volgens mij ben je dan ook nog niet ver buiten Limburg geweest...

  @ Kaboosh: BHV is inderdaad opgelost maar de politici hebben echt nog véél werk voor de boeg!

 • 6 jaar geleden Kaboosh

  Ik dacht dat Brussel-Halle-Vilvoorde ondertussen al opgelost was hoor

 • 6 jaar geleden wallflower

  Wat een leuk artikel! Ik heb afgelopen half jaar als Nederlandse in Antwerpen gestudeerd ( en stagegelopen op een basisschool) en heb veel verschillen ontdekt in bijvoorbeeld het uitgaan, de basisschool, de supermarkten maar ook veel overeenkomsten! Ik heb gewoond in het appartementen complex van mw. Morel, moeder van Marie-Rose Morel.

 • 6 jaar geleden Fien

  Super dat jullie ook aandacht besteden aan België!

 • 6 jaar geleden Kelly

  Hier nog een feitje, limburgers en walen zijn heel verschillend, walen zijn echte boeren! Lang leve limburg (in belgie)

 • 6 jaar geleden Misslelley

  Hahahahh ojaa, nog een verschil. In België is de Fanta echt heel vies. Het enige wat je proeft is suiker en geen sinas ofzo.

 • 6 jaar geleden Silke

  Ik woon zelf ook in België! Vlak naast Brussel, ik woon in Vilvoorde. Grappig om die dingen te lezen !

 • 6 jaar geleden Bettiepage

  Wat leuk dat jullie wat aandacht besteden aan ons landje

 • 6 jaar geleden Yelena.

  Haha leuk om te lezen.Ik kom ook van België

 • 6 jaar geleden Emma

  Leuk om te lezen!!

  Ik woon zelf tegen de Nederlandse grens en vind het fantastisch en super makkelijk.

  The Best Of Both Worlds!!

 • 6 jaar geleden Kaat

  Echt grappig om te lezen, aangezien ik zelf ook van België ben

 • 6 jaar geleden just_myself

  school in belgie is zoveel erger als in nederland

  elke dag 8 lesuren bij ons dan toch buiten woensdag dan 4

 • 6 jaar geleden Marlies

  Leuk artikel!

 • 6 jaar geleden selina

  best grappig als zo het zo over ons landje hebben. leren de nederlanders ons land ook eens kennen. ben zelf van limburg trouwens

 • 6 jaar geleden naturaltouch

  Vet leuk artikel! Interessant ook, ben benieuwd naar de rest.

 • 6 jaar geleden xNickyata

  Ik woon in het Nederlandse Limburg en ik vind het best raar dat er in België ook een Limburg is haha! Maar België is leuk! Ik ga vaak naar de Primark in Luik

 • 6 jaar geleden Kelly

  Wat een leuk artikel, ik woon in West-Vlaanderen, Kuurne. Het is fijn dat jullie België eens leren kennen

 • 6 jaar geleden emma

  Ik woon in de provincie West-Vlaanderen. In Brugge Wel leuk dat jullie dit eens schrijven. En ik kijk ook uit naar het vervolg. Het is altijd raar op het woord 'pentamens' (ofzo) te lezen, want in België zijn dat examens xx

 • 6 jaar geleden V

  Ik noem mijn vriend altijd een Belg haha, maar hij is eigenlijk een Nederlander die net over de grens woont (ofja nu alleen nog in het weekend bij z'n ouders dan).

 • 6 jaar geleden Julie

  Leve West-Vlaanderen (:

 • 6 jaar geleden Hannelore

  Andersom zou het ook wel leuk zijn denk ik voor ons Belgen om eens een artikel te krijgen over Nederland! Ik snap die verschillende schoolsystemen ook niet

 • 6 jaar geleden Hannelore

  Leuk dit artikel! Soms heb ik het gevoel dat België niet altijd positief overkomt bij nederlanders. Heb ik al gemerkt op andere forums..

  En toch, België is een tof land! Ben van Antwerpen!

  In Brussel spreken ze inderdaad niet veel nederlands, dus als je als vlaming naar Brussel gaat shoppen, dan ben jij het wel die frans mag praten.

  Ik heb ook frans gekregen sinds het 5de leerjaar, maar ik moet zeggen dat mijn franse kennis nu ook niet heel hoog ligt. Zeer waarschijnlijk hetzelfde als je in een waalse school de nederlandse kennis komt testen.

 • 6 jaar geleden GabrielaMat_

  En ik woon in Vilvoorde. ;p

  Ik vind dit soort artikels wel fijn, hoor. (:

 • 6 jaar geleden shobsessed

  Ik woon in Brussel, de leukste stad ooit de leuke vintage winkeltjes de knappe jongens

 • 6 jaar geleden Mephobia

  Ik woon ook in België, Antwerpen, vlaak naast (Belgisch) Limburg

 • 6 jaar geleden TiinkaJochen

  ikzelf woon in antwerpen , wel een leuk artikel

 • 6 jaar geleden Tender

  Ik volg kleuteronderwijs in belgie en er worden al Franse woordjes aangeleerd in de laatste kleuterklas. 1 x per week komt er een Franse juf en die leert hun tellen, gedag zeggen,.... en ik was verbaasd hoeveel ze al konden !!!

 • 6 jaar geleden Annelaure

  Ik kom ook uit België en woon in de kieskring "Halle-Vilvoorde". Juist ja BHV is eindelijk gesplitst geraakt dat was een klein foutje in het artikel voor de rest allemaal goed hoor .

 • 6 jaar geleden Glamourai

  België is een leuk landje, het weer iets minder, maar dat is een van de grootste gemeenschappelijke zaken met Nederland.

  @_LovaticLove_

  In een van de volgende delen van het artikel over België heb ik een lijst gemaakt met de grootste verschillen tussen de woordenschat in België en Nederland.

  @evy

  Ik zit momenteel in het 6de middelbaar dus de lagere school is toch al een eindje geleden, maar ik kreeg pas Frans vanaf het 5de leerjaar, hoewel mijn kleine broertje inderdaad al spelenderwijs wat Franse woordjes geleerd heeft in het 3de leerjaar.

  En ook in verband met de lessen Engels kan dat misschien van school tot school verschillen, maar de meeste scholen die ik ken geven pas Engels vanaf het 2de.

  @Feelthelove en @evy

  Er is zowel een Nederlands als een Belgisch Limburg

  @Blondie

  Ik hoop dat er ook een uitleg over het Nederlandse schoolsysteem komt, want ik snap echt niet hoe het werkt

  @Marlies

  Inderdaad, was ik vergeten

  Groetjes,

  Sofie

 • 6 jaar geleden anoniem

  Misschien ook een leuk idee om een artikel van de schoolsystemen van de VS te maken? Daar snap ik ook echt niks van..

 • 6 jaar geleden evy

  @feelthelove, Limburg behoort tot België. , ikzelf woon ook in België, al denk ik dat het frans werd aangeleerd vanaf het 3e leerjaar en het engels vanaf het 1e middelbaar?

 • 6 jaar geleden Aurélie

  fier dat ik van België kom (Gent

 • 6 jaar geleden Marie

  trots om Belg/ West-Vlaming te zijn woehoew lang leve België Wel grappig om te lezen en leuk dat je de Nederlanders ook even informeert!

 • 6 jaar geleden Stefanie

  *woon in het Belgische Limburg moet dat natuurlijk zijn

 • 6 jaar geleden Stefanie

  Zowel in Belgie als in Nederland ligt een "Limburg", ikzelf voor in het Belgische Limburg

 • 6 jaar geleden Feelthelove

  Misschien stom, maar Limburg hoort toch bij Nederland en niet bij Belgie?

 • 6 jaar geleden _LovaticLove_

  Dit was echt grappig om te lezen, ik woon zelf in de provincie antwerpen

  Misschien kan er ook eens iets geschreven worden over de verschillende woorden in vlaams en nedelands, want op het forum merk ik dat het wel wat verschilt

 • 6 jaar geleden Stien

  Het valt allemaal wel mee, ik woon zelf in Antwerpen.

 • 6 jaar geleden T.

  hihi, leuk, ik ben zelf van Gent !

 • 6 jaar geleden Lili :)

  Ooh tof dat jullie zo een post maken over belgie (ik kom zelf van Limburg dus...)

 • 6 jaar geleden Alexia

  Hahahaha ik woon zelf in België en ben van nederlandse afkomst: jullie hebben echt 100% gelijk. Dit is toch maar ee raer, klein landje, en ze kunnen echt totaal niet aardig omgaan met iedereen die oook maar 'een hollands accent 'heeft of gewoon anders is :P

 • 6 jaar geleden Indy

  Ik ben van Hasselt en ik vind dit echt leuk dat ze dit soort artikels maken. Want hoe klein België ook is het kan er fijn zijn

 • 6 jaar geleden blond

  Leuk artikel! Gent, mijn stad

  Ik vind het trouwens zeer leuk dat jullie eens uitleg gaan geven over de verschillen tussen de schoolsystemen in Nederland en België, want ik heb geen flauw idee hoe dat er in Nederland aan toe gaat :p (Iets met VWO enzo dacht ik?.. )

 • 6 jaar geleden Rose

  Ik ben zelf van Antwerpen!

 • 6 jaar geleden Anna

  Ik hou van Antwerpen, daar kan je heerlijk eten en shoppen

 • 6 jaar geleden jana

  ik woon ook in België, het is best meevallen hoor.

 • 6 jaar geleden Raquelle.

  Haha ik woon ook in Belgie het valt allemaal best nog mee hoor

 • 6 jaar geleden Marlies

  Brussel Halle Vilvoorde is ondertussen opgelost hoor Twee jaar geleden zijn deze dorpen/steden opgesplitst.

 • 6 jaar geleden epiphani

  Ik vind het wel super dat er uitleg gegeven wordt aan de nederlanders!

 • 6 jaar geleden epiphani

  Haha, je moet niet verwachten dat ze in Brussel nederlands met je praten, ben zelf belg, en doe stage in brussel.... Het is daar een ramp als je daar een nederlandstalig gesprek wil starten

 • 6 jaar geleden EvaLieke

  Ik ga al zo'n 10 jaar naar België op vakantie en het blijft opvallen dat walen het vertikken Nederlands te spreken. pas als ze weten dat je een toerist bent proberen ze het.

 • 6 jaar geleden always

  leuk om te lezen!

 1. 1