Lifestyle

Wat zit er in jouw cosmetica?

Smeren, smeren, smeren… Dat is wat we doen om er mooi uit te zien en dat ook zo te houden. Crème hier, mascara daar, blush erbij en een vleugje parfum om het geheel af te maken. Maar wat smeren we eigenlijk precies op ons lichaam? Het boek ‘Lexicon van cosmetische ingrediënten’ geeft het antwoord. MyStyler Renée laat het je zien.

Niet alleen een reviewer of een beautyblogger heeft veel baat bij het boek. Nee, jij ook! Het is namelijk belangrijk om te weten wat er in jouw favoriete producten zit. Ben je je bewust van wat je gebruikt en koop je daarom alleen “goede” producten die bij jou passen? Of heb je stiekem geen idee en ga je voor de leuke verpakking of het mooie marketingverhaal? Marketing werkt op iedereen, ook op mij, maar het is goed om kritisch te zijn. Ik heb nog steeds geen flawless skin, volumineus Hollywood haar en ellenlange wimpers waarmee ik mensen omver wapper. Jij wel? That’s right.

De Lexicon is geschreven door Marieke Schutte, schoonheidsspecialiste van beroep. Ze kreeg door een brand ernstige huidproblemen en kon daarom veel producten niet verdragen. Het was voor haar de reden om nog uitgebreider onderzoek te doen naar de werking van ingrediënten in huidverzorgingsproducten en daarom schreef ze dit boek. De Lexicon bevat meer dan 10.000 ingrediënten, ook legt ze uit waar de gebruikte stoffen vandaan komen, hoe ze werken, en zo nodig deelt ze waarschuwingen uit.

Het boek begint met een voorwoord en een uitleg hoe het boek werkt. Daarna is er een hoofdstuk ‘woordenlijst’ waarin dingen als allergie, dermatologisch getest en cosmeteutical worden  uitgelegd. Dit soort termen worden door alle reclamespotjes gegooid, maar niet iedereen weet wat ze betekenen. De uitleg is dus handig

Het volgende hoofdstuk ‘Functies van ingrediënten’ bevat alle mogelijke functies, zoals wetting agent en preservative. Ook is er nog de ‘Lexicon’ waarin alle ingrediënten met hun betekenis staan. De ingrediënten zijn geordend op alfabet en de Lexicon heeft een soort wegwijzer aan de rand van het boek, zodat je makkelijk kunt vinden waar je naar op zoek bent.  Als laatste zijn er nog een aantal pagina’s waar je zelf notities kunt zetten.

Een nadeel aan het boek vind ik dat de uitleg soms nog iets te ingewikkeld is voor de echte ingrediënten-dummies. Zo worden er in de uitleg van ingrediënten soms nog termen gebruikt als preservative, surfactant, emulsifier en emollient. Als je geen verstand hebt van cosmetica, weet je alsnog niet wat het ingrediënt inhoudt en moet je deze dingen ook weer op gaan zoeken in een ander hoofdstuk. Ook vind ik dat er soms te soft over een ingrediënt wordt gepraat vergeleken met hoe andere bronnen een ingrediënt beoordelen. Zo zijn er een hoop bronnen die bijv. parabenen afzweren en dit boek waarschuwt daar niet genoeg voor. 

Doem ingrediënten
Er zijn een hoop goedkope en schadelijke ingrediënten die vaak gebruikt worden, terwijl dat helemaal niet nodig is. Een aantal – hopelijk al bekende – voorbeelden zijn Parabenen (Metyl, Butyl, Propyl, Isobutyl), Sodium Lauryl Sulfate (SLS of SLES), zijn Propylene Glycol, Minerale olie (Paraffinum Liquidum), Alcohol, Triethanolamine (TEA), Diethanolamine (DEA), BHT (Butylated Hydroxytoluene) en Phenoxyethanol.

Ik zal ze niet allemaal uit gaan leggen, dan wordt het artikel enorm, maar ik kan je vertellen dat als je deze ingrediënten op een product ziet staan, dat je ze dan beter niet kan kopen.

Het boek is geschikt voor iedereen die benieuwd is naar de inhoud van verzorgingsproducten. Als schoonheidsspecialiste, dermatoloog e.a. ga je makkelijker door het boek heen omdat je dan al veel termen kent, maar als cosmetica-leek is het ook een erg leuk, interessant en leerzaam boek om achter de basics te komen of je echt in te lezen en veel te leren. Toch lees ik graag meer dan één bron om ergens zeker van te zijn, dus ik blijf ook nog op internet zoeken voor meerdere bronnen, maar dit boek is wel een hele goede basis.

De Lexicon kost €34,95 en is hier te koop.

Door Renee