Lifestyle

Jouw stappenplan om te studeren in het buitenland!

Studeren in het buitenland is voor sommigen een droom die uitkomt en anderen hebben er geen behoefte aan. Als je wel van plan bent om de grens over te gaan, dan moet je heel wat regelen. Dat is best wel ingewikkeld. Maar no worries, Girlscene maakt het jou wat makkelijker met een aantal tips! 

Studeren in het buitenland is op veel fronten aantrekkelijk. Het is een super bijzondere ervaring die je ongetwijfeld nooit meer zal vergeten. Een andere taal en een andere cultuur zorgen voor een groot avontuur. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en het is een pluspuntje op je CV. 

Heel leuk allemaal, maar hoe moet je beginnen? Hier vind je een stappenplan! 


Bron: Tumblr

Stap 1.
Allereerst moet je bedenken wat je wil. Ga je voor een stage in het buitenland, of wil je daar studeren? Begin het liefst een jaar van tevoren met je keuze. Dan heb je genoeg tijd om alles te regelen. Het kan namelijk even duren om een geschikte stageplek of passende opleiding te vinden. 

Stap 2.
Als je hebt besloten wat je wil doen, dan kun je contact opnemen met je decaan/studiebegeleider of het International Office van je eigen universiteit of hogeschool. Samen met hen kun je een opleiding, stage- of onderzoeksplaats zoeken. Misschien werken zij al samen met een school of hebben ze vaste buitenlandse stageplaatsen. Dat scheelt je al een hoop geregel! 

Stap 3.
Heeft jouw school geen geschikte opleiding of stageplaats? Dan moet je zelf op zoek gaan. Je kunt zelf aan de slag gaan of een stagebemiddelingsbureau inschakelen. 

Hier vind je een lijstje met bedrijven in het buitenland die soms een stageplaats beschikbaar hebben.
Hier vind je hoe je per land een geschikte school kunt vinden.  

Stap 4.
Om er zeker van te zijn dat je de studiepunten die je in het buitenland behaalt, ook in Nederland worden erkend, moet je goede afspraken maken met je eigen school. 

Stap 5.
Je weet wat je wil doen en de plaats/school is geschikt. Nu moet je weten of je het ook kunt betalen. Misschien kom jij wel in aanmerking voor een beurs. Check of je jouw studiefinanciering mee kunt nemen naar het buitenland. Doe dit meteen als je weet wat je gaat doen, want sommige beurzen hebben een deadline die wel een jaar voor aanvang van je buitenlandse studie of stage valt. 

Hier kun je checken of je in aanmerking komt voor een beurs
Hier vind je meer informatie over de studiefinanciering

Tip: Als je een beurs aanvraagt wil die instelling vaak een begroting van je zien. Het is dus handig om dit te maken.


Bron: Tumblr

Stap 6.
Als Nederlandse heb je geen visum of werkvergunning nodig als je gaat studeren of stage lopen in een EU-land. Het regelen van een visum of werkvergunning in een Europees niet-EU land is overigens niet heel moeilijk. Buiten Europa is dit lastiger. Het aanvragen van de documenten kan soms lang duren. Begin hiermee als je weet op welke datum je verstrekt.

– Hier vind je informatie over visa en vergunningen in verschillende landen. 

Stap 7.
Het is niet geheel onbelangrijk om de taal te leren. Je wil natuurlijk niet in het buitenland aankomen en je weet niet eens hoe je de weg naar de wc moet vragen! Soms moet je zelfs een taaltest doen om toegelaten te worden op jouw keuze. 

Stap 8. 
Als je een tijdje in het buitenland verblijft, moet je natuurlijk wel een woonruimte hebben. Dit kun je op verschillende manieren regelen. Vraag de buitenlandse instelling of werkgever in het buitenland om hulp en informeer bij je eigen Nederlandse onderwijsinstelling of zij je kunnen helpen. Misschien kunnen ze je in contact brengen met studenten die al in het buitenland zijn. 

– Hier vind je informatie over huisvesting in verschillende landen, zoals hoe je een woonruimte kunt vinden en wat het ongeveer kost. 

Begin hier zo snel mogelijk mee. Hoe eerder, hoe beter! 

Stap 9. 
Je moet altijd even checken of je goed verzekerd bent. Je basisverzekering biedt meestal werelddekking, maar er zijn een paar uitzonderingssituaties als je bijvoorbeeld een bijbaantje neemt in het buitenland of een betaalde stage hebt. Daarom moet je even kijken of je een aanvullende of een speciale studentenverzekering moet afsluiten. 

Stap 10.
Nu kun je eindelijk je reis boeken! Doe dit zo snel mogelijk, dan ben je het goedkoopst uit. Voor sommige landen moet je dit al eerder doen, want voor de aanvraag van een visum moet je in het bezit zijn van een retourticket. 

Tip: Check nog even of je inentingen nodig hebt en met welke andere gezondheidszaken je rekening moet houden. 


Bron: Tumblr

Ga jij studeren in het buitenland? 

Bron: wilweg, duo

Bedankt voor de tip, Juliette!