Beauty

De geschiedenis van make-up: rouge

9

Een lekker kleurtje in het gezicht zorgt ervoor dat je wat gezonder oogt en bovendien lekker hebt geslapen. Maar soms word je wakker, kijk je in de spiegel en word je aangestaard door een zombie die al maanden geen zonlicht heeft gezien. Vrees niet meiden, poeder voor een warmer gezicht en rouge voor perfectie: een gezonde blos. Maar waar komt dat goedje eigenlijk vandaan?

Rouge is het Franse woord voor rood (duh) en het zorgt voor een blosje op de wangen. Veel meiden krijgen pas een natuurlijke blos na een lachbui, sporten, een gênante vertoning of een drankje. Het kleurtje zorgt voor een gezonde, energieke aanblik. Rode wangen worden ook gerelateerd aan seksualiteit, omdat dat ook gepaard gaat met een blos;)

Bron: tumblr

Het is niet precies bekend wanneer rouge ontwikkeld is. We weten wel dat de oude Egyptenaren al middelen gebruikten om rode wangen te creëren. Zij gebruikten dezelfde middelen voor lippen en wangen. Dat is best een grappig feit, omdat we tegenwoordig ook het liefste de kleur van rouge afstemmen op de kleur van onze lippen.

Rouge is eigenlijk zover bekend altijd in allerlei culturen gebruikt. Zo maakten de Grieken allerlei middeltjes gemaakt van bramen, rode bieten (uhm ja) of aardbeien. Als het maar rood was.

Bron: tumblr

In Azië gebruikten de dames (denk aan bijvoorbeeld geisha’s) rouge rondom de ogen in plaats van op de wangen. Die bleven juist wit. Een licht gezicht stond voor minder werken en rijkdom. De poeder werd ook op de lippen gedaan en het werd gemaakt van gemalen saffloerblaadjes.

Bron: essiebutton

Rond 1800 gebruikten zowel Engelse mannen als vrouwen rouge op de wangen. In de Victoriaanse periode, die rond 1837 inzette, was make-up not done, omdat het gelijk stond aan ordinair en goedkoop.  Toch bleef de bevolking, ook de Engelse koningin, rouge gebruiken. De make-up werd niet verkocht en soms eigenhandig gemaakt. Omdat vrouwen stiekem toch graag een kleurtje op het gezicht wilden hebben, knepen ze in de wangen voor een rode kleur.

In de Tweede Wereldoorlog werd make-up eigenlijk door bijna alle dames over de hele wereld gedragen. Behalve door de Duitsers, omdat een opgemaakte vrouw niet stond voor de ultieme, perfecte Arische dame. Ook in die tijd werd er echter nog graag in de wangen geknepen, zelfs als overlevingstechniek van een Joodse vrouw. De vrouw zag er door rode wangen gezonder uit, mocht blijven werken en werd niet afgevoerd.

Vroeger was het trouwens de bedoeling om de wangen met rouge ook daadwerkelijk rood of roze te verven. Dat is nu ook, maar toen oogde het door de heftige streken onnatuurlijk. In de praktijk wordt er tegenwoordig ook vaker een blusher gebruikt in plaats van een rouge. Deze smeer je enkel op de jukbeenderen van het gezicht en het effect is natuurlijk roze-achtig.

Bron: tumblr

Onze huidige rouge bestaat meestal uit talkpoeder met een toevoeging. Je hebt rouge en blush, en die bestaan in de vorm van poeder, crème of gel. We raden jullie aan om de kleur af te stemmen op de kleur van de lippen. Dat zorgt voor het meest natuurlijke resultaat. Kijk ook even of het product niet te vet is voor je huid. Als je een gevoelige of vette huid hebt, raden wij je een product aan waar geen olie in zit.

Je kunt natuurlijk ook lekker voor rode bieten, aardbeien, bloemen of andere vruchten gaan. Of je knijpt een paar keer!

Gebruiken jullie liever blusher of foundation?

Bronnen: cosmeticsandskin, vintageconnection, superlooks

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

9 reacties

 • 6 jaar geleden Eline

  I love blush! als ik foundation heb opgedaan moet ik daarna wel blush( en bronzer) opdoen anders is mijn gezicht zo.. dimensieloos :P

 • 6 jaar geleden Rozemarijn

  @ Femke, jakkes! dat is echt goor, kun je toch beter in je wangen knijpen

 • 6 jaar geleden miss.candy

  ik heb van me zelf al rode wangen en als ik rouge gebruik dan zie ik er uit als een clown -___- wel leuk artikel!

 • 6 jaar geleden Lenthe

  Bij gebrek aan rouge knijp ik vaak ook nog in mijn wangen

 • 6 jaar geleden anon

  Ik heb al rode wangen, maar doe ook 9 van de 10 keer feen make up op. En als k wel make -up op doe is het myn eyeliner

 • 6 jaar geleden Merel_Jasmijn

  Ik krijg van mezelf al heel snel rode wangen dus ik heb het niet nodig hahaha

 • 6 jaar geleden The Woman In White

  ik heb al rode wangen van mezelf haha, heb geen rouge nodig dus. wel een leuk artikel!

 • 6 jaar geleden Femke

  In de tweede wereldoorlog prikten Joden ook in hun vinger zodat ze het bloed op hun wangen konden smeren voor een gezondere kleur

 • 6 jaar geleden Summerlover

  Een van mijn favoriete makeup producten!

 1. 1