Beauty

De geschiedenis van... Make-up!

De afgelopen tijd hebben we jullie al het een en ander verteld over verschillende soorten make-up als de mascara of de lippenstift. Maar tot onze schrik ontdekten we dat we nog geen geschiedenislesje over het fenomeen make-up zelf hebben gegeven. Bij deze dames, alles wat je wilde weten!

Het is niet bekend wanneer de eerste make-up werd ontwikkeld. Lang dachten we dat de Egyptenaren als eerste met verschillende corrigerende en opfleurende goedjes kwamen.

Maar door de ontdekking van schelpen en geel poeder in Spanje, weten we dat zelfs Neanderthalers een soort pigment gebruikten om een bepaalde huidskleur te creëren. Een soort van foundation. En ja, we hebben het hier over die mensen die nog niet echt heel recht lopen en in het bezit waren van heel veel haar. De vondst van de make-up van de Neanderthalers is erg belangrijk: nu weten we niet alleen dat ze erover nadachten, maar ook dat make-up zelfs vijftigduizend jaar langer bestaat dan we dachten!

Bron: vis.ualize

Als je aan de oude Egyptenaren denkt, zie je waarschijnlijk die typerende zwart omlijnde ogen voor je. Zowel mannen als vrouwen tekenden die lijnen. De donkere ogen waren voor twee verschillende doeleinden. De eerste was om (natuurlijk) mooi te zijn, maar ze werden ook getekend om duivels en ziektes te weren.

Bron: dreamswithcodeine

De Egyptenaren gebruikten ook al een soort van nagellak, maar in China waren ze daar al wat langer mee bezig. Door middel van een mengsel tussen bijenwas, eiwitten en gelatine gaven ze de nagels verschillende kleuren. Goud en zilver werd enkel door de keizer en zijn familie gedragen. Naarmate de sociale status werd bepaald hoe fel de kleuren op de nagels van overige Chinezen mocht zijn. 

De Romeinen waren ook gek op cosmetica en ze hielden er allemaal gekke trekjes op na. Zo tekenden ze de aderen extra blauw (ieuw!) en poetsten ze de tanden met pluimsteen. Wat moet dat pijn hebben gedaan! Ze gingen ook nog voor de ‘ouderwetse’ make-up als koollijnen rond de ogen en rouge op de wangen. Alle middeltjes werden gemaakt door de slavinnen, ofwel Cosmetae. Daar is de huidige naam voor make-up, cosmetica, aan afgeleid.

Bron: prikachi

In de Middeleeuwen was make-up niet zo populair en werden de goedjes gezien als ordinair en onpasselijk. Wel wilden vrouwen graag zo licht mogelijk ogen en daarvoor gebruikten ze allemaal lichte poedertjes. In die tijd was het belangrijk om zo bleek mogelijk te zijn, omdat een lichte huidskleur betekende dat de persoon niet op het land hoefde te werken. Hoe lichter, hoe minder te hoeven werken en dus hoe rijker. Dat klinkt misschien raar maar dit gegeven is nog steeds heel normaal in landen als China of zelfs Zuid-Afrika. Los van de poedertjes, waren er ook andere enge mogelijkheden. Zo gingen de rijkere dames voor, let op, bloedzuigers. Door het verlies van bloed werd je natuurlijk ook lichter.

Bron: google

In die tijd leefde ook de harteloze Signora Toffana. Deze vrouw zou worden gedreven door woede en haat richting mannen. Voor de dames maakte ze een poeder die de huid van de dames lichter maakte. Wat ze niet vertelde, was dat haar mengseltjes bestonden uit onder andere arsenicum en wolfskers. Deze smakeloze bessen (je kunt ze vinden in de Ardennen) zijn dodelijk giftig als je ze inneemt. Toffana vertelde de vrouwen dat de poeder niet mocht worden ingenomen. De mannen wisten echter niet van de poeder of van de ingrediënten en als ze hun vrouw kusten, overleden ze. Meer dan zeshonderd mannen stierven voordat Toffana werd ontmaskerd.

Na de Franse revolutie gingen Franse vrouwen al wat meer make-up gebruiken, maar het streven was nog steeds om naturel over te komen. De middeltjes werden over het algemeen thuis gemaakt en ingrediënten als lood, kwik en arsenicum (de Belgische bes!) werden nog steeds in de producten verwerkt.

Bron: Tumblr

De allereerste variant van mascara werd geproduceerd door ene Rimmel (die naam kennen we) uit Londen. Pas later, in 1913, ontwikkelde de Amerikaanse chemicus T.L. Williams de eerste mascara voor zijn zus Maybel. Voor het product mengde hij steenkool en vaseline en hij vernoemde het naar zijn zus. Daar was Maybelline!

Bron: weheartit

In de vorige eeuw kwam, mede door de mascara, de cosmetica-industrie op gang. Zo ging 1923 gepaard met de eerste wimperkruller, Kurlash, voor vijf dollar. In 1929 stapten de dames ook eindelijk af van een bleke huid en kwamen er producten als bronzers en zelfbruiners. Drogisten en parfumerieën waren er nog niet, zoals ze er nu zijn. Veel vrouwen kochten de producten namelijk via de post van onder andere magazines als Vogue!

Tegenwoordig is alles anders: de kennis is breder, producten zijn makkelijker te verkrijgen en de middelen zijn minder schadelijk voor de gezondheid. Toch maken we sinds korte tijd weer makkelijker gebruik van andere heftige mogelijkheden. Denk aan cosmetische chirurgie zoals borstvergrotingen of botox. Alles gaat verder, wie weet wat de toekomst brengt!

Welke middelen zou jij nooit gebruiken en waar hoop je nog stiekem op?

Bronnen: isgeschiedenis, beauty.blog, beautylab, mens en gezondheid

Door: Janet

LOVE dit artikel
15 meiden hebben deze blog geloved