Lifestyle

Toffe opleiding: Culturele Antropologie

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Hilde met haar tofste opleiding ever: Culturele Antropologie.

Hoi! Mijn naam is Hilde, ik ben 21 jaar en inmiddels alweer derdejaarsstudent Culturele Antropologie in Utrecht. In deze opleiding leer je de wereld beter kennen: welke processen beïnvloeden cultuur, welke processen maken cultuur en wat houdt cultuur precies in. Dit zijn onder meer dingen waar je, je bij deze studie mee bezighoudt. Je leert kritisch te zijn op de wereld en vooral leer je de diversiteit op de wereld meer te waarderen.

Culturele wattes of wat is dat? Zijn vaak de eerste reacties die ik te horen krijg als ik zeg dat ik culturele antropologie studeer. Meestal omschrijf ik het als volkenkunde, maar eigenlijk is het veel meer dan dat! Zo leer je heel erg te relativeren, wat wij hier normaal vinden is aan de andere kant van de wereld ontzettend vreemd, alles leer je in context te bekijken.

culture antropologie

Bron: Hilde

Deze studie is erg breed internationaal georiënteerd en richt zich op maatschappelijke ontwikkelingen. Zowel ontwikkelingen van nu als veranderingen van vroeger die nu nog effect hebben. Zo richt de studie zich ook op de mondialisering, het kleiner worden van de wereld.

De studie is heel erg breed, ook zijn er heel veel keuzemogelijkheden zowel binnen de opleiding als daarbuiten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een minor, een soort kennismaking, van een andere studie te doen. Of kun je vakken bij andere faculteiten of in andere steden volgen die jou interesseren en je kunt zelfs een half jaar of een jaar in het buitenland studeren. Zo heb ik zelf twee vakken bij geschiedenis gevolgd; ideologieën van de 19e en 20e eeuw en geschiedenis van de Europese integratie en heb ik een vak bij religie wetenschappen gevolgd Antropologie van de religie. Bij elk van die vakken zag ik wel een overlap met mijn eigen studie, welke culturele hervormingen hebben er voor gezorgd dat ons gedachtegoed is veranderd of wat heeft ervoor gezorgd dat we als Europa zijn gaan samenwerken.

In de antropologie maak je eigenlijk geen gebruik van statistiek, maar gebruik je kwalitatieve data. Kwalitatieve data zijn gegevens die je in het veld zelf opdoet, doormiddel van veldonderzoek. Tijdens het veldonderzoek draai je een tijdje mee in een andere samenleving, je leert hun taal spreken en doet wat zij doen en houdt interviews om te begrijpen hoe zij leven en hoe zijn omgaan met bepaalde fenomenen. In het laatste jaar van je bachelor ga je zelf een blok, twee tot drie maanden, op veldwerk. Je mag redelijk zelf bepalen waar je heen gaat en wat je daar wilt onderzoeken. Echter moet je dit onderzoek tegenwoordig wel in duo’s doen waardoor je of hetzelfde onderwerp moet nemen om een fenomeen te vergelijken of gewoon naar een fenomeen onder dezelfde gemeenschap onderzoek doet. De meeste studenten in Utrecht kiezen voor Guatamala, Zuid-Amerika, de leraren hebben veel expertise in dit land en je verblijfplaats wordt dan voor je geregeld. Als je liever ergens anders heen gaat kan dat ook, maar dan moet je wel zelf voor een verblijf zorgen en aan kunnen tonen dat de gemeenschap aansluit op je vraagstuk.

culture antropologie

Bron: African Tribes

Culturele antropologie (en ontwikkelingssociologie) kun je aan vier universiteiten in Nederland volgen; Leiden, Utrecht, Amsterdam en Nijmegen. Deze steden hebben allemaal een beetje een eigen expertise gebied, een werelddeel waarin de hoogleraren veel onderzoek doen. Zelf heb ik deels om deze reden voor Utrecht gekozen, er zit hier veel expertise op het gebied van Latijns-Amerika een gebied wat mij altijd zeer geboeid heeft. In Utrecht richt antropologie zich eigenlijk niet op de ontwikkelingssociologie iets wat andere steden wel meer doen, maar als je graag in Utrecht wilt studeren en toch ontwikkelingssociologie wilt volgen kan je dit altijd als bijvak doen.

Daarnaast is Utrecht echt een super leuke en afwisselende studentenstad, er zijn ontzettend veel kroegen en restaurantjes en er is in die zin voor ieder wat wils. Daarnaast is de stad rijk aan studentenverenigingen en studieverenigingen wat de nodige charme met zich mee brengt. Ik ben zelf lid bij Histos, de studentenzeilvereniging en ik sport in studentenverband.

Antropologie wat kan je daar dan mee? Is vaak de vraag die volgt op wat is dat precies? Ik vind dit vrij lastig om te antwoorden omdat antropologie zo ontzettend breed is. Zo werken er antropologen bij de ministeries van binnenlandse en buitenlandse zaken, bij ontwikkelingssamenwerking, vluchtelingenwerk, Verenigde Naties en zijn er veel de journalistiek ingegaan. Antropologie bouwt vaak bruggen en maakt de vertaalslag tussen verschillende culturen, zodat we elkaar uiteindelijk beter gaan begrijpen.

culture antropologie

Bron: Tumblr

De hoorcolleges van antropologie zijn vrij lang en pittig, ze duren meestal 4 uur, er worden veel theorieën besproken die niet altijd in je boeken terug te vinden zijn. Wat ik altijd erg leuk en fijn vindt is dat de theorie terugkomt in een documentaire die ook tijdens het hoorcollege gekeken wordt en welke onderdeel is van de tentamenstof. In deze documentaires en in een deel van je boeken merk je hoe de theorieën een uitwerking hebben in de praktijk. Je hebt niet veel colleges, gemiddeld een hoorcollege en een werkgroep per vak, maar je moet wel redelijk veel zelf lezen. De vakken worden in het Nederlands en in het Engels gegeven, maar het merendeel van de boeken zijn in het Engels.

Wat vind jij van Culturele Antropologie, mijn toffe opleiding?

Wil jij net als Hilde dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: Hilde
Door: Hilde