Lifestyle

Waarom doen we aan emotie eten?

Een slecht cijfer, een break-up of ruzie met een vriendin. Het zijn allemaal redenen om onszelf te troosten met lekker vet eten. Chocolade, taart, ijs, eigenlijk maakt het niet zoveel uit. We schuiven het met veel plezier naar binnen! Maar na zo'n flinke eetsessie voel je je vaak schuldig… Pfff, waarom doen we toch aan emotioneel eten?

Het zijn niet alleen de slechte momenten waarin we emotioneel eten. Een goed cijfer vieren we met champagne en cupcakes en op een date doen we ook niet zuinig met een lekker bord pasta met een zoet toetje. Op het moment is lekker veel en vet eten een top idee! Maar daarna voelen we er ons vaak rot over…

Emotioneel eten is niet per definitie niet goed. Iedereen doet het wel eens! Om iets te vieren, om te troosten of gewoon omdat het kan. Tuurlijk, je zou ook een rondje kunnen lopen of naar de sportschool kunnen gaan, maar soms heb je gewoon dat ijsje nodig. Maar als je je op regelmatige basis overgeeft aan grote hoeveelheden slecht eten, dan is het een probleem. 


Bron: Facebook

Maar, waarom snakt ons lichaam dan naar slecht eten?
Je lichaam is echt niet dom. Er is een reden waarom we warm worden van een bord spaghetti met vette kaas of een brownie. Eten dat veel koolhydraten, suiker of vet bevat smaken gewoon heel lekker. Maar surprise! De smaak is niet de enige reden. Stofjes in je hersenen veranderen echt wanneer jij je tanden zet in een cupcake. Zulk eten veroorzaakt een chemische reactie en geeft je een boost van serotonine. Hoe meer serotonine jij hebt, hoe fijner jij je voelt (tijdelijk in ieder geval). Daarom word je erg chagrijnig als je geen koolhydraten meer eet.

Genoeg onderzoeken hebben aangetoond dat vet eten je gelukkig maakt. In 2011 werd er een test gedaan. De testpersonen kregen een buisje in hun maag en kregen daardoor of een zoutoplossing of vet. Beide groepen luisterden naar muziek die je verdrietig maakt. De hersenscans van de groep die vet kreeg toegediend lieten zien dat er minder activiteit was in de gebieden waar verdrietige emoties worden veroorzaakt.

Er zijn momenten waar je ook lichamelijk snakt naar slechte dingen. Bijvoorbeeld in tijden van stress. Jouw lichaam denkt dan dat je in hongersnood bent en dat veroorzaakt de cravings. Ook als je moe bent eet je het liefst een reep chocola. Je lichaam ziet slecht eten dan als een beloning.

 


Bron: weddynize

 

Eten als beloning
Vanaf dag een werden wij gevoed in de armen van onze moeder of vader. Daardoor associëren we eten met prettigheid en veiligheid. Weet je nog die lolly die je altijd kreeg van de dokter? Zelfs als volwassene blijven deze beloningen ingeworteld. 

 

We zijn ook geneigd meer te eten in gezelschap. Een onderzoek van de Vanderbilt universiteit heeft aangetoond dat mensen meer eten in een groep dan als ze alleen zijn. Eten in een groep voelt alsof je de band versterkt. Waarom? Jullie eten op dat moment allemaal van die bak chips en daarom voel je je op een manier verbonden met elkaar. 

Wanneer is het een probleem?
Als jij denkt dat jij te vaak emotioneel eet, stel jezelf dan de volgende vragen:
– Eet jij vaak als je je emotioneel voelt en niet per se honger hebt?
– Praat jij niet over problemen, maar loop je liever naar de koelkast?
– Straf jij jezelf als je iets slechts hebt gegeten?
– Eet jij vaak te veel van vet eten?


Bron: tumblr

Waarom is het een probleem?
Een recent onderzoek van de Universiteit van Montreal Hospital Research Centre heeft aangetoond dat veel vet eten op lange termijn jouw stemming negatief kan beïnvloeden. De onderzoekers voerden muizen met verschillende hoeveelheden vet. Na 12 weken lieten de muizen met de hoogste hoeveelheid vet meer symptomen van depressie en angst. Conclusie: ook al voel je je in het begin blij door het eten van slecht voedsel, hoe vaker je het doet, hoe slechter je je voelt.

Wil je stoppen met emotioneel eten?
– Schrijf op wat je voelt voordat je emotioneel gaat eten. Je emoties op papier zien helpt je om te begrijpen wat er in je omgaat en daardoor ga je herkennen wanneer je meer kans hebt om te veel te eten.
– Be kind to yourself! Wees lief voor jezelf en probeer positief te denken. Onderzoek heeft aangetoond dat als je lief voor jezelf bent, je dan ook minder snoep eet. 
– Als het echt uit de hand loopt, zoek dan hulp. 

 


Bron: tumblr

 

Doe jij wel eens aan emotioneel eten?

 

Bron: realsimple, huffingtonpost, dailymail