Alles over nachtmerries

Lifestyle door Quirine

Met een schrik zit je rechtop in je bed. Je bent helemaal nat van het zweet en je hart maakt overuren. Je hebt een nachtmerrie gehad. In je droom werd je voor de zoveelste keer achterna gezeten door een enge schim in een donkere steeg. Hoe komt het toch dat je nachtmerries hebt? En wat kun je eraan doen?

Nachtmerries zijn angstaanjagende dromen waaruit de dromer doorgaans wakker schrikt. Bijna altijd heb je na een nachtmerrie een duidelijke herinnering aan wat je net gedroomd hebt. Je bent zeker niet de enige die last heeft van nachtmerries; bijna iedereen heeft ze wel eens. Zo'n 7-10% heeft vaker een nachtmerrie (meer dan één keer per maand) en 2-3% heeft meerdere nachtmerries per week. Dat betekent dat een half miljoen Nederlanders meerdere nachtmerries per week hebben! Nachtmerries komen ook vaker voor bij ons, vrouwen, dan bij mannen. Het is alleen niet duidelijk of dit komt doordat vrouwen vaker hun dromen onthouden en vertellen of doordat ze meer nachtmerries hebben.

nachtmerrie

Bron: Season Black

Nachtmerries kunnen verschillende angstaanjagende dromen zijn. Zoals een achtervolging, vallen, verdrinken, overlijden of het kan een herhaling zijn van een vervelende gebeurtenis zijn. Heb je last van de laatstgenoemde droom? Dit worden posttraumatische nachtmerries genoemd. Doordat deze vervelende gebeurtenis in het verleden echt is gebeurd, zijn deze nachtmerries vaak extra vervelend en intens.

Nadat je bent wakker geworden, is het snel duidelijk dat het maar een droom was. Gelukkig maar! Toch kun je daarna moeite hebben om weer in slaap te komen, je bent bang dat je weer in de nachtmerrie terugvalt... Als je regelmatig last hebt van nachtmerries, slaap je slecht en ben je de volgende dag vaak moe. Naast de slechte nachtrust en vermoeidheid overdag lijkt het ook dat andere klachten samen met nachtmerries voorkomen zoals angstklachten. Ook hebben mensen met veel stress meer nachtmerries en omgekeerd. Je hebt dus zeker niet alleen 's nachts last van deze enge dromen!

nachtmerrie

Bron: tumblr.com

Sommige mensen denken dat het niet verstandig is om nachtmerries te verhelpen; de nachtmerries zouden een functie hebben. Het zou een manier zijn om met vervelende gebeurtenissen om te gaan. Doordat je ze 's nachts nog eens meemaakt, zouden deze dromen helpen in het verwerkingsproces. Dit helpt alleen als de vervelende gebeurtenis heel recent is.

Voor sommige meiden onder ons, blijven de nachtmerries steeds terugkomen. De nachtmerries zijn dan een soort gewoonte geworden die is aangeleerd. Met deze nachtmerries wordt niets meer verwerkt. Het enige waar ze voor zorgen is een verstoorde slaap, vermoeidheid en veel angst.

Wil je graag van deze vervelende dromen afkomen? Er zijn verschillende manieren voor bedacht. Zo kun je simpele ontspanningsoefeningen doen voor het slapen gaan. Als je gespannen bent, heb je namelijk sneller nachtmerries. Klik hier voor de oefeningen. Helpt dit niet? Ga dan even langs de dokter.

Bron: nachtmerries.org

Heb jij last van nachtmerries?