Waar komen sterrenbeelden vandaan?

Lifestyle door Emma

Snel bladeren we naar het einde van een tijdschrift om onze horoscoop te lezen. Wat zal er deze week met mij gebeuren? Hoe zal het gaan op school of in mijn liefdesleven? Sterrenbeelden bestaan al heel lang. Ongeveer 4000 jaar geleden werd er al in geloofd! Hier lees je over de geschiedenis van het sterrenbeeld. 

Ook al geloof je niet erg in sterrenbeelden, het is altijd wel interessant. Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die een figuur vormt als je ze door lijnen zou verbinden. De sterren en de planeten zeggen iets over jou en je persoonlijkheid. Ook kun je er voorspellingen voor de toekomst uit aflezen. 

In de oudheid werd er in Mesopetamie veel naar de sterren gekeken. Elektriciteit bestond toen nog niet. Net zoals andere luxe dingen als televisie, een huis etc. Ze sliepen onder de sterrenhemel in een hutje, tentje of grot. Logisch dus dat ze veel tijd besteedden aan het bestuderen van de sterren. Op gegeven moment ontdekten ze patronen in de sterren!

De oude Egyptenaren waren het eerst met namen geven aan de sterrenbeelden. Alleen zij noemden dit niet naar dieren, maar naar goden. Zij zochten ook naar de betekenis achter de sterren. De oude Egyptenaren zeiden dat als je in het teken van een bepaalde god was geboren, je dan bepaalde karaktertrekken van die god zal hebben. Zo is dat verder ontwikkeld. 

De mens vraagt zich altijd dingen af. 'Waarom gebeurt dit?' en 'Hoe komt dat?'. Dit heeft ook een grote rol gespeeld bij het ontstaan van sterrenbeelden. Ze koppelden de tekens die ze in de sterren zagen en cyclische omstandigheden. Aan de hand van sterrenkennis kon men de positie op aarde bepalen. Dit was vooral handig in de scheepvaart. Zo kon de kapitein 's nachts weten waar het noorden was door de poolster. 

De meest voorkomende vorm van sterrenbeelden die we nu kennen is een mix van invloeden van de oude astrologie van de Babyloniërs, de Egyptenaren en de wiskundige kennis van de Griekse filosofie. De namen die de sterrenbeelden nu hebben komen van de Grieken. 

In de middeleeuwen werden de sterrenbeelden een beetje vergeten omdat ze toen erg gelovig waren. Astrologie was geen geloof. Maar toch kwamen de sterrenbeelden weer terug en het is nu zelfs populairder dan ooit! 

Wat is jouw sterrenbeeld?

Bron: rijnmond, astroadvies, zodiac-signs, humanityhealing, willemwever
Bronbeeld, Tumblr: 1 2