Waarom worden Italianen niet dik van koolhydraten?

Food door Redactie

Niet voor niets staat afslanken in Nederland weer op nummer 1 als goed voornemen. En koolhydraten zijn nog steeds hot. Als je de media moet geloven is het eten van koolhydraten een grotere zonde dan het jurkje van Sarah Jessica Parker. Koolhydraten maken oud, dik en je make-up gaat er van uitlopen. Maar, hoe kunnen Italianen dan toch slank blijven en make-up dragen die altijd goed zit? Italië is toch het land van de pasta? De populairste side-dish is zelfs een stuk brood. Waarom mogen zij wel koolhydraten en wij niet!? Niet eerlijk!

Als voorbeeld neem ik het grootste eet- (euh ik bedoel “feest”) -seizoen van het jaar: de kerst. Ik kom uit Italië en daar eten we met “Natale” veel vlees- en visgerechten maar ook pasta, brood en verschillende soorten kaas. “Delizioso!”. Maar niet zo goed voor de lijn, toch? Een koolhydratenbom!

Ja met de kerst laten we ons gaan. Maar de balans tussen ons Italiaanse eten is wel goed. Er is altijd een goede balans tussen vetten, proteïne en koolhydraten. En de porties pasta zijn klein terwijl er juist altijd veel groente en vis wordt gegeten. Maar, ook in Italië worden veel producten gekocht om snel mee af te slanken. Het is helaas een menselijke impuls om ongemerkt te veel te eten.

Italianen en Nederlanders zijn beiden slank!

Het gros van de grote modemerken komt uit Italië. Wat we voorbij zien komen in de media zijn slanke modellen. Dus is ons beeld niet een beetje vervormd? Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlanders het toch best goed doen met ons aardappel- en bloemkooldieet.

Landen met obesitas (BMI met meer dan 30):
1. USA 30,6%
2. Mexico 24,2%
3. UK 23%
20. Nederland 10%
25. Italië 8,5%

Italianen houden van eten

Het is een feit: Italianen houden van eten. Praat met ons over eten en ik voel de liefde ervoor. Maar liefde is niet altijd overdaad. Onze liefde voor eten gaat over kleine porties en genieten. Britten bijvoorbeeld eten hun maaltijd voor de tv. Zonder er echt van te genieten. Ik geniet van ieder hapje en voel me zo veel sneller vol. Ik kijk naar m’n eten, ruik eraan en proef het echt. Zowel geestelijk en lichamelijk voel je je daardoor veel sneller vol. En ja ik ben een beetje ijdel. In januari doe ik daarom altijd een maand het detox eiwitshakes programma, maar de rest van het jaar gaat het gewoon goed en dat is het belangrijkste.

Het geheim:
- Kleine porties
- Maximaal 1 glas wijn
- Goede balans koolhydraten, vet en eiwit
- Veel meer groenten en fruit
- Liefde voor eten
- Alleen pure olijfolie
- Geen sauzen uit pakjes

Wij Italianen zijn opgegroeid met verse groenten en fruit en “goede” vetten zoals pure olijfolie. Als we wijn drinken, drinken we 1 of 2 glazen en niet een hele fles. Als we kaas eten dan is dit vaak met veel salade of het zijn kazen met andere soorten vet. Oh en het laatste: de Nederlandse pasta is anders dan de Italiaanse. In Nederland is er veel meer saus en zijn de porties veel groter. Geniet dus lekker van je (kleine portie) pasta met echte Italiaanse homemade saus, maar 1 glas wijn en een grote salade! En vergeet niet: “Liefde voor eten” is het belangrijkste!!

Hou jij ook van Italiaans eten?

Bron beeld: flickr, weheartit

Over de auteur:
Alessandra Bianchi is freelance schrijver en schrijft voor verschillende aanbieders van alternatieve afslankproducten zoals de detoXXshop.eu. Zij schrijft over onderwerpen zoals snel afslanken, verantwoorde voeding, eiwitten, eiwitshakes en mode. Zij is Italiaans maar heeft de helft van haar leven in Nederland gewoond.