Lifestyle

Oei, een zwarte kat!

Vrees jij ook zo voor vrijdag de dertiende? Loop jij nooit onder een ladder door? Ben jij door het dolle heen als jij een klavertje vier vindt? Dan ben jij bijgelovig. Niet zo gek, want iedereen gelooft er wel een beetje in. Niet voor niks wordt het getal dertien overgeslagen bij hotelkamers. Als jij benieuwd bent naar bijgeloof, lees dan snel verder.

''Als ik mijn paraplu niet meeneem, dan gaat het natuurlijk regenen'', iedereen betrapt zichzelf wel eens op zo'n gedachte. Ook dit is een vorm van bijgeloof. Als je bijgelovig bent, dan geloof je dat iets veroorzaakt kan worden door bovennatuurlijke krachten.

Maar waarom zijn we dan bijgelovig? Wetenschappers hebben dit lang onderzocht en de meesten beschouwen het als een afwijking in het menselijk denkvermogen. Bijvoorbeeld: je onthoud sneller de dag dat je kletsnat bent geregend omdat je geen paraplu bij je had, dan de dag dag je droog bleef omdat je wel een paraplu had. Dat klinkt heel negatief, maar er is wel een reden voor. Volgens de wetenschappers is het onderdeel van de natuurlijke selectie. Want in feite onthoud je 'de fout', zodat je hem niet snel nog een keer zal maken. De volgende keer zal jij eerder aan je paraplu denken. 

Een aantal populaire voorbeelden van bijgeloof:

Hoefijzers
Een hoefijzer zou voor geluk en bescherming zorgen. Hang hem omgekeerd op aan de muur en je zou dubbel geluk krijgen! 

Paraplu
Open nooit een paraplu in huis, want dat brengt ongeluk! Maar er zijn ook minder bekende varianten. Zo zou het laten vallen van een paraplu leiden tot acuut geheugenverlies. Als een dame een paraplu opraapt, dan zal zij een oude vrijster worden. En een paraplu openen als het mooi weer is, brengt ook ongeluk. 

Klavertje vier
Ben jij ook altijd door het dolle heen als jij een klavertje vier vindt? Je bent niet de enige, want het blaadje zou voor voorspoed en geluk zorgen. Daarnaast zou het beschermen tegen betoveringen van heksen. Droom jij over een klavertje vier? Dan zou dat wijzen op een lang en voorspoedig huwelijk.

bijgeloof

Dertien
Het ongeluksgetal is natuurlijk dertien. Alles met dertien zal ongeluk brengen. Misschien vind je bijgeloof maar onzin, maar je zal toch zien dat bijgeloof een veel grotere rol speelt dan je denkt. Zo hebben veel gebouwen geen dertiende etage, hotelkamers hebben geen kamer dertien en de meeste vliegtuigen hebben geen dertiende rij. In het ziekenhuis is er bijna nooit een operatiekamer dertien te vinden.  Ook is vrijdag de dertiende een gevreesde dag. De datum zit diep geworteld in alle culturen. Waarom? Er zijn meerdere verklaringen. Eentje daarvan is dat Jezus op een vrijdag werd gekruisigd. Een ongeluksdag dus. 

Benieuwd welke rampen er op vrijdag de dertiende zijn gebeurd? Dit zijn ze: 
– Vrijdag 13 september 1918
Treinramp bij Weesp. Met 41 doden en 42 gewonden was dit de grootste treinramp in de Nederlandse geschiedenis tot 1962.
– Vrijdag 13 oktober 1972
Vliegtuig met 45 inzittenden stort neer in de Andes. Zestien passagiers overleefden de ramp, maar het duurde wel 72 dagen voor ze werden gevonden. Ze overleefden door het vlees van de overleden slachtoffers op te eten. De ramp werd verfilmd in 'Alive'.
– Vrijdag 13 augustus 2004
In Roemenië bleef een bijgelovige man thuis omdat hij bang was een ongeluk te krijgen. Hij werd echter gestoken door een uiterst giftige wesp en overleed.
– En dan deze opmerkelijke gebeurtenis: Vrijdag 13 juli 2007
De Fin Tero Pitkamäki neemt deel aan het speerwerpen op de Golden League Meeting in Rome. Hij gooide zijn speer zo'n 80 meter ver, recht in de zij van de Franse verspringer Salim Sdiri. Die overleefde het nipt.

Spiegel
Een spiegel breken zou zeven jaar ongeluk betekenen. Dit geloof is afkomstig uit de tijd van het Romeinse Rijk; de weerspiegelingen zouden een reflectie van de ziel zijn, en een gebroken spiegel tastte de ziel aan.

Afkloppen
Als je een overmoedige uitspraak doet ('Ik heb nog nooit mijn been gebroken'), dan moet je die afkloppen want anders zal het uitkomen. Wel op onbewerkt eiken-, wilgen- of appelboomhout, want anders telt het niet. 

Zout
Met zout knoeien zou ongeluk brengen. Als je met zout knoeit, dan moet je onmiddellijk zout over je linkerschouder gooien. Dan gooi je het namelijk in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waar de duivel mee zou gluren. Maar zout kan ook geluk brengen. Sommige mensen nemen altijd een zakje zout mee om succes in de zaken te hebben. 

Bijgeloof in het buitenland:
– Als je alle korstjes van jouw brood opeet, zul je een goede relatie opbouwen met je schoonmoeder. De Roemenen laten dus vast nooit een korstje liggen. 
– In Korea mag je, als je zwanger bent, geen beschadigde of asymmetrische kost eten. Anders krijg je een lelijk kind. 
– In Duitsland geloven ze dat wanneer er iemand overleden is, je het graan op de graanzolder door elkaar moet schudden en de wijn in de wijnkelder ook. Anders ontkiemt het graan niet en wordt de wijn zuur.
– Heeft een zwangere vrouw trek in vis maar eet ze die niet, dan zal haar baby geboren worden met een vissenkop. 
– De Engelsen zijn dol op eieren, maar wanneer ze een zachtgekookt ei hebben gegeten, drukken ze het lepeltje vast nooit door de lege dop. Anders laten ze de duivel vrij.
– Ooit willen weten waarom je rijst naar een bruidspaar gooit? China weet het antwoord: de jaloerse geesten eten de rijst op en vallen het bruidspaar dan niet lastig.

Ben jij bijgelovig?

Bron: vrouwonline, ad, wetenschap24, faqt
Bron beeld: weheartit

Must reads 👀