Zilveren sieraden schoonmaken? Zo krijg jij ze weer glanzend

Fashion door Redactie

Na een tijdje dragen worden je sieraden smerig of gaan ze verkleuren. Zonde om ze dan maar ergens neer te leggen en niet meer te dragen. Want eigenlijk kan jij je sieraden vrij eenvoudig schoonmaken. Of ze nou van nikkel, zilver of goud zijn. Kijk eerst even goed naar waar je oorbellen, horloge, ringen, armbanden of kettingen van gemaakt zijn voordat je deze schoonmaakt. Je kunt sieraden namelijk niet allemaal op dezelfde manier schoonmaken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een duur horloge onder gaat dompelen in water terwijl deze daar helemaal niet tegen kan. Of een oud sieraad gaat schoonmaken met sterke schoonmaakmiddelen, terwijl je het hier alleen maar mee beschadigt.

Zilveren sieraden schoonmaken

Sieraden van nikkel
Oorbellen en andere sieraden die je bij de H&M en dergelijke winkels koopt, zijn van nikkel. Na een tijdje gaan deze sieraden ook vaak groen afgeven aan je oren. Hetzelfde gebeurt bij ringen, waardoor er een groene afdruk op je vingers zit. Smeer eerst wat doorzichtige nagellak aan de binnenkant van zo’n ring voordat je deze gaat dragen. Dan wordt het minder snel vuil. Als je allergisch bent voor sieraden met nikkel, spuit deze dan in met vloeibare pleister (verkrijgbaar bij de drogist).

Sieraden van nikkel kun je weer schoon krijgen met een warm zeepsopje. Doe je sieraad in het water en ga er voorzichtig langs met een oude tandenborstel. Spoel deze dan even na en leg het te drogen op een thee- of handdoek.  Maak het daarna weer extra droog door met een zachte doek over je sieraad te gaan.

Ik weet niet of het werkt, maar er wordt ook wel gezegd dat je een nikkelsieraad schoon kunt wrijven met wat sigarettenas.

Gouden sieraden
Je sieraden van goud kunnen schoongemaakt worden met ammonia. Kook wat water en doe deze in een bakje met wat zeep en een paar druppels ammonia. Kijk wel uit voor ammonia, dit is namelijk een schadelijke stof. Als er iets op je handen terecht is gekomen, was dan gelijk je handen voordat je per ongeluk in je ogen gaat wrijven. Kom ook niet te dicht bij het bakje, zodat je niet teveel van de stof inademt.  Vuil wegwrijven doe je met een oude tandenborstel, of laat de sieraden een paar minuten in het mengseltje liggen.
Zilveren sieraden
Heb je een zilveren sieraad die door het dragen vrij zwart is geworden? Doe dan een mengsel van heet water en wat zout in een glas. Wikkel je sieraad in een dun laagje zilverfolie. Als het om een ketting met een hangertje gaat, wikkel de ketting en het hangertje dan in een apart stukje folie. Leg de sieraden in folie een nachtje in het mengsel van heet water en zout. Wikkel ze daarna weer uit de folie en wrijf je sieraden op met een zachte doek om ze weer mooi glimmend te maken.

Je kunt ook wat zilverpoets op een zachte doek doen en daarmee je sieraad schoonmaken. Zilverpoets is te koop bij de drogisterij.

Oude sieraden
Wees bij oude sieraden altijd voorzichtig als je ze wil schoonmaken. Vaak zijn ze niet bestand tegen sopjes met heet water en sterke stoffen zoals ammonia. Het is verstandig om deze sieraden dan ook ‘droog’ schoon te maken. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld die mooie ring die je van je oma hebt geërfd niet beschadigt tijdens het schoonmaken, vraag de juwelier wat je moet doen. Als je over het algemeen twijfelt hoe jij je sieraad het beste schoon kunt maken, ga dan sowieso even bij de juwelier langs. Zij zijn de echte kenners.

Als je het sieraad even op wilt poetsen, gebruik dan een oude tandenborstel. Zo kom je makkelijker bij de kleine kiertjes. Wrijf in ronde bewegingen en blaas het vuil gelijk weg als dit los is gekomen door het borstelen. Anders wrijf het je het vuil over het sieraad heen en maak je krasjes.