Het grote alcohol dossier

Lifestyle door Redactie

Misschien neem jij wel eens een slokje, of ben je wel eens aangeschoten of misschien ben je wel een keer ladderzat geweest. Maar het kan ook dat jij er helemaal geen behoefte aan hebt. We hebben het natuurlijk over alcohol. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen? En wat gebeurt er precies als je drinkt?

Je moet 16 zijn om een biertje te bestellen in het café of om een fles wijn te halen bij de Albert Heijn. Voor sterke drank zoals Vodka of Bacardi moet je 18 zijn. Er zijn zelfs plannen om al het alcohol 18+ te maken. Dat is niet voor niets, want deze drankjes bevatten alcohol. Het is een verdovende stof en als je er teveel van drinkt, word je dronken.

alcohol

Wat gebeurt er in je lichaam als je alcohol drinkt?
Alcohol komt via je mond je lichaam binnen en gaat via je slokdarm naar je maag. Vijf procent hiervan adem je weer uit. 95 procent blijft in het lichaam en wordt omgezet. Alcohol wordt in je darmen en in het bloed opgenomen. Bloed stroomt door je hele lichaam, dus alcohol komt overal. En zo zijn binnen een paar minuten al je organen onder invloed.

Wat voel je als je alcohol drinkt?
In de hersenen is alcohol heel snel merkbaar. Dit komt omdat er veel bloedvaten naar de hersenen gaan (in verhouding tot andere organen). Het deel van de hersenen waarin je angsten en remmingen worden gestuurd raakt als eerste verdoofd. Dat gebeurt al na twee of die glazen. Daarom durf en doe je meer als je gedronken hebt. Je voelt je ontspannen en je bent minder verlegen. Je gezicht krijgt een kleurtje en je voelt je vrolijk. Dit is trouwens niet altijd zo: als je je al rot of moe voelt, dan is de kans groot dat alcohol deze gevoelens zal versterken.

alcohol

Wat is er nou precies zo gevaarlijk aan?
Het gevaar zit in het verdovende aspect. Tegenwoordig zijn drankjes met alcohol lekker zoet, waardoor het drinkt als limonade. Met als gevolg dat je niet doorhebt dat je teveel drinkt! Als je uiteindelijk merkt dat je toch een beetje te diep in het glaasje hebt gekeken, voel je je zwak en misselijk. Maar het kan erger: als je 4 promille alcohol in je bloed hebt (ongeveer 13 glazen voor ons) dan is de kans dat je bewusteloos raakt heel groot. Je ademhaling en je polsslag vertragen soms zo sterk dat je in een coma kunt raken en zelfs dood kunt gaan! Bovendien kun je, als je geregeld dronken bent, blijvende schade aan je hersenen oplopen.

alcohol

Waarom moet je goed eten voordat je drinkt?
Als je niet hebt gegeten voordat je alcohol gaat drinken en dus een lege maag hebt, dan gaat de alcohol rechtstreeks naar je darmen. Dit duurt langer als je een volle maag hebt, en daarom is het zo belangrijk dat je goed eet voordat je een biertje of een wijntje nuttigt.

Is het waar dat meisjes minder goed tegen alcohol kunnen?
Het is waar dat meisjes sneller onder invloed zijn dan jongens. Dat komt doordat meisjes minder enzymen hebben in hun maag. Enzymen regelen de eerste afbraak van alcohol. Japanners hebben bijvoorbeeld ook minder enzymen. Verder hebben meisjes naar verhouding minder vet en water in hun lichaam. Dus alcohol wordt bij meisjes minder verdund. Daarnaast zijn meisjes vaak kleiner en lichter, waardoor de alcoholconcentratie in het lichaam hoger is dan bij jongens.

alcohol

Wat gebeurt er als je teveel drinkt?
Als je veel hebt gedronken, kom je in een zware roes. Je wordt emotioneler, je overschat jezelf en je kunt situaties minder goed beoordelen en je reactievermogen is niet meer zo goed. De kans is groot dat je gaat dubbelzien, zweten en rode ogen krijgt. Je kunt minder zien en vaak voel je je misselijk en je kunt zelfs gaan overgeven.

alcohol

Hoe voel je je als je een kater hebt? En waardoor komt dat?
Je bent lekker een avondje op stap geweest, maar the morning after is toch niet zo'n feest als de avond ervoor... Je staat op met een droge mond en het lijkt wel alsof je hoofd geslagen is door een hamer. Je voelt je de rest van de dag moe en sloom. Een kater ontstaat doordat je door de alcohol uitdroogt. Je moet vaak naar de wc en je krijgt minder water binnen.

alcohol

Wat kun je doen tegen een kater?
Eigenlijk moet je sowieso niet zoveel moeten drinken, maar vooruit, hier een paar tips hoe jij de schade kan beperken:
- Water
Drink na elk glas alcohol een glas water. Drink ook water voordat je gaat slapen. Een flesje energiedrank kan ook helpen. Dit komt omdat hier veel suiker in zit, hier heb je namelijk een tekort aan omdat alcohol suiker oplost.
- Frisse buitenlucht
Ook al staat je hoofd er helemaal niet naar, de frisse buitenlucht zal je goed doen. Doe in ieder geval een raam open, maar als je kan, maak dan een lekkere wandeling.
- Goed ontbijten
Je voelt je alsof je bent overreden door een bus, maar kom toch maar je bed uit en maakt een stevig ontbijtje. Drink veel water en eet veel fruit. Met fruit kun je het aantal vitaminen die je tekort hebt, weer aanvullen.

alcohol

Wist je dat...

... Je lever ongeveer 1,5 uur bezig is met het afbreken van een glaasje alcohol?
... Als je zes glazen drinkt, je pas na negen uur weer nuchter bent?
... Alcohol je dorst niet lest, maar juist uitdroogt?
... Alcohol een hormoon stopzet waardoor je meer gaat plassen?
... In groep 7 en 8 van de basisschool ruim een derde (36%) van de leerlingen ooit alcohol heeft gedronken?
... Je niet beter, maar slechter slaapt van alcohol?
... Alcohol 2500 doden per jaar veroorzaakt in Nederland?
... Alcohol een dikmaker is?

Drink jij wel eens alcohol?

Bron: schooltv, stap, alcoholinfo, gall, educatientr, weheartit

Door: Emma