Haarverfblunders: hoe los je ze op?

Beauty door Redactie

Thuis je haar verven? Lekker makkelijk, denk je. Tot je opeens merkt dat je haar bijna zwart is geworden in plaats van donkerblond. Of juist oranje, in plaats van blond. De grootste angst voor alle meiden die thuis hun haar willen verven, want de kleur kan nu eenmaal net even iets anders uitpakken dan wat er op het pakje staat. Oeps! Girlscene geeft je tips bij kleurdrama’s.

- Eerst: blijf rustig. Niet huilen, maar rustig in- en uitademen. Allereerst bel je het nummer dat op de verpakking van de verf staat. Leg de mevrouw aan de andere kant van de lijn rustig uit wat er gebeurd is (wordt vooral niet boos). Zij kan je professioneel advies geven en vertellen wat je kan doen. Ook als je denkt dat er iets mis is met de verf, kan je dit melden via het nummer dat op het doosje staat.

- Achteraf heb je hier natuurlijk niks meer aan, maar kijk van te voren goed op het pakje wat voor verf je koopt. Koop je semi-permanente haarverf of permanente haarverf? Semi-permanente haarverf is uitwasbaar (in bijvoorbeeld 24 wasbeurten) en komt vaak minder donker uit.

- Kies je kleur nooit te donker, want negen van de tien keer wordt het donkerder dan je denkt! Op de verpakking zie je vaak zo’n mooi tabelletje, maar die zijn niet erg representatief. Ga niet meer dan twee tinten donkerder dan je eigen haarkleur om ‘oh-no’-drama’s te voorkomen.

- Was je haar met shampoo. Anti-roos shampoo werkt het beste, maar elke shampoo waarin sodium laureth sulfate zit, is goed. Dit ingrediënt werkt ‘stripping’: het haalt het bovenste laagje van je kleuring weg. En daardoor licht je het dus op (de kleur gaat er uit). Ga het niet in een kwartier tien keer wassen, dat is superslecht voor je haar. Maar doe het wel zo snel mogelijk na het verven, dat werkt het beste.

- Vind je het echt très horrible en wil je je donkere kleur gewoon kwijt? Ga dan naar de kapper. Je kan ook ontkleuring bij de drogist halen, maar neem gewoon het zekere voor het onzekere en ga naar een goede kapper. Deze kan je goed adviseren en weet wat het beste (en mooiste!) voor je haar is.
Beeld: iStock