Food

Koos inspiratieloos? Deze drie originele hoofdgerechten kan je met Kerst maken

Nog maar een paar dagen en dan is het weer zo ver: Kerstmis! En dat wordt gevierd met kerstbomen, onze geliefden en natuurlijk: ETEN! De meeste mensen hebben al gerechten voorbereid en ingekocht, maar we kunnen begrijpen dat niet iedereen dat is gelukt. Dus ben jij koos inspiratieloos deze Kerst? Don’t panic. Wij hebben hier drie originele hoofgerechten die jij kan maken met Kerstmis.

Koos inspiratieloos? Deze drie originele hoofdgerechten kan je met Kerst maken

Vegetarisch hoofdgerecht voor kerst: Wellington met geitenkaas, tomaatjes en salie

Ingrediënten

  • 50 g gerookte amandelen
  • 2 tl gedroogde salie
  • 270 g vers bladerdeeg
  • 1 ei
  • 750 g zoete aardappel
  • 500 g paarse zoete aardappelen (ube)
  • 200 g zachte geitenkaas
  • 25 g verse bieslook
  • 1 citroen
  • 100 g (semi gedroogde) cherrytomaatjes

Bereiding

Stap 1: verhit de oven voor op 200 graden. Prik met een vork gaatjes in de ube aardappelen en de zoete aardappelen. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze ongeveer 35 minuten in het midden van de oven. Als ze klaar zijn halveer je de aardappelen in de lengte en laat je ze even afkoelen.

Stap 2: verkruimel terwijl je wacht op de aardappelen de geitenkaas en snijd de bieslook fijn. Boen en rasp de schil van de citroen en snijd de semi-gedroogde cherrytomaten in stukjes. Hak de amandelen grof in stukken. 

Stap 3: de aardappelen zijn inmiddels afgekoeld en kunnen weer bereid worden. Verwijder de schil van de zoete aardappel. Prak de zoete aardappelen met een vork tot puree. Doe dit samen met de bieslook en wat peper en zout. Verwijder ook de schil van de ube-aardappelen en prak ook dit tot een puree. Doe dit samen met de salie, het citroenrasp en weer wat peper en zout.

Stap 4: leg het bladerdeeg op de bakplaat met bakpapier. Verdeel de helft van de zoete-aardappelpuree in de lengte over de onderste helft van het bladerdeeg. Het mengsel moet overal even hoog zijn. Zorg ervoor dat je de randen vrij laat. Verdeel daarna de helft van de tomaten en de helft van de geitenkaas gelijkmatig over de puree. Verdeel daarover de ube-puree, de rest van de tomaten, geitenkaas en de rest van de zoete-aardappelpuree.

Stap 5: vouw het deeg over het aardappel- mengsel heen dicht en druk de randen aan met een vork. Splits het ei en klop de eidooier. Bestrijk het ei-mengsel met een bakkwast over de bovenkant en zijkanten van het deeg. Zet de Wellington in de oven en bak in 25 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi met de amandelen. Eetsmakelijk!

Hoofdgerecht met vis voor kerst: risotto met coquilles

Ingrediënten

  • 30 g sjalotjes 
  • 250 g risottorijst (arborio)
  • 500 ml groentebouillon (1 blokje)
  • 8 coquilles 
  • 1 el hazelnootolie

Bereiding

Stap 1: Hak de sjalotjes fijn en verhit een pan met een flinke scheut olijfolie. Fruit de sjalotjes. Voeg daarna de rijst toe en roer tot alle korrels met een dun laagje olie zijn bedekt. Voeg de bouillon toe met een soeplepel. Na elke lepel bouillon wacht je tot de rijst het vocht heeft opgenomen. Daarna voeg je weer nieuwe bouillon toe. Roer regelmatig. Proef, breng op smaak met peper en zout.

Stap 2: wanneer de ristotto bijna al dente is en bak of grill je de coquilles kort op hoog vuur in wat olijfolie. 

Stap 3: verdeel de risotto over 4 borden, leg op elk bord 2 schelpen, bedruppel met hazelnootolie en strooi ruim met peper.

Hoofdgerecht met vlees voor kerst: gebraden lamsbout met pompoen en olijven

Ingrediënten

Bereiding

Stap 1: vraag de slager om het middenbeen uit de lamsbout te snijden, laat het kuitbeen zitten. Bestrooi de binnenzijde van de bout met peper, zout en 1/3 van de kruiden. Bind het vlees op met een touw. Leg de bout in de ovenschaal en bestrooi de buitenzijde met peper en zout en de rest van de kruiden. Vervolgens besprenkel je het vlees met flink wat olijfolie.

Stap 2: schil, als je dat wilt, de pompoen. Dit hoeft niet per se. Snijd vervolgens de pompoen in dikke plakken en verwijder de pitten. Snijd daarna de pompoen in stukken van ongeveer zes centimeter. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout.

Stap 3: verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de lamsbout enkele minuten op hoog vuur. Dit doe je om het vlees kleur te geven. Leg de bout weer terug in de ovenschaal en voeg de knoflook toe. Zet het vlees in de voorverwarmde oven. Na een half uurtje haal je het vlees uit de oven en giet je het vrijgekomen braadvocht over het vlees. Verdeel ook de stukken pompoen en olijven over de schaal. Braad vervolgens een weer een uur. Daarna laat je het vlees vijf minuten rusten. Braad dan nog een keer tien minuten tot het vlees mooi mals is en de pompoen gaar is.

Lees ook:

Inspiratie voor Kerst: 5x betaalbare en originele voorgerechten die je kan maken

Handig voor Kerst: zo zorg je ervoor dat het niet ontzettend stinkt in huis na het gourmetten

Beeld: Instagram

Must reads 👀