Lifestyle

De pil, pleister of spiraaltje: wanneer moet je anticonceptie zelf betalen?

Wil je voorkomen dat je zwanger wordt? Dan kan je aan de pil gaan of condooms gebruiken. Maar er zijn nog meer anticonceptiemiddelen. Bijvoorbeeld een spiraaltje, de anticonceptiepleister, de NuvaRing of een hormoonstaafje onder je huid. Hoe zit het eigenlijk met de kosten voor anticonceptie? Moet je die zelf betalen of wordt anticonceptie vergoed door je zorgverzekering?

Welke anticonceptiemiddelen zijn er allemaal?

De anticonceptiepil (de ‘gewone’ pil) is het het meest gebruikte anticonceptiemiddel voor vrouwen. Het kan zijn dat een andere vorm van anticonceptie beter bij je past. Dit kun je het beste bespreken met je huisarts. Naast de pil kun je kiezen uit:

  • De anticonceptiepleister: deze pleister geeft hormonen af die voorkomen dat je zwanger raakt. Je plakt ‘m op je huid. 
  • Anticonceptiestaafje: dit staafje (implanon) wordt onder je huid aangebracht en geeft hormonen af.
  • Hormoonspiraaltje: de Mirena Spiraal (hormoonspiraal) geeft hormonen af in je baarmoeder. 
  • Koperspiraaltje: koper maakt de zaadcellen van de man inactief en voorkomt zo dat je zwanger raakt. Dit werkt dus zonder hormonen.
  • De NuvaRing: een anticonceptiering die je iedere maand zelf in je vagina kan inbrengen. De ring geeft hormonen af.
  • De prikpil: een injectie met hormonen die je iedere 3 maanden krijgt bij de huisarts. 
  • Een pessarium: een kapje van kunststof of rubber dat om de baarmoedermond past. Het houdt zaadcellen tegen. 

Worden de kosten voor vergoed?

Krijg je de voor de kosten van anticonceptie vergoeding vanuit je zorgverzekering? Dat is afhankelijk van je leeftijd. 

Jonger dan 21 jaar

Ben je jonger dan 21 jaar? Dan worden anticonceptiemiddelen vergoed door de basisverzekering. Als je jonger bent dan 18 hoef je helemaal niets te betalen. Maar ben je tussen de 18 en 21 jaar? Dan gaat anticonceptie wel ten koste van je eigen risico. Heb je verder geen medische kosten gemaakt dit jaar? Dan moet je de kosten dus alsnog zelf betalen. Daarnaast geldt er voor sommige anticonceptiemiddelen een eigen bijdrage. 

21 jaar of ouder

Ben je 21 jaar of ouder? Dan krijg je geen vergoeding meer. Je moet de kosten voor anticonceptie dan zelf betalen. De basisverzekering vergoedt anticonceptiemiddelen alleen bij endometriose of bloedarmoede door menorragie. Je kan wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten die de kosten vergoed. Maar let op: zo’n verzekering is alleen voordelig als je deze ook voor andere zorg gebruikt, zoals voor fysiotherapie. Anders is het goedkoper om de kosten zelf te betalen.

Must reads 👀