3 x de lekkerste pepernoten recepten om alvast in de stemming te komen

Food door Noa

Oh kom maar eens kijken! December is de maand waarin we ongegeneerd kunnen genieten van zoetigheid. Onze favoriet? Natuurlijk pepernoten! Wij hebben de leukste pepernoot recepten voor je uitgezocht. Smullen!

Pepernoten recepten

Basis pepernoot recept (makkelijk)

Wat heb je nodig?

  • 150 g ongezouten boter
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl zout
  • 4 el volle melk

Bereiding

Stap 1: let’s make some pepernoten! Het eerste wat je doet is de oven voor verwarmen op 160 graden. Pak een grote kom en doe hier de roomboter, basterdsuiker, speculaaskruiden, het bakmeel en zout in. Kneed goed door elkaar.

Stap 2: voeg lepel voor lepel de melk toe aan het deeg. Vorm een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat het pepernotendeeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Stap 3: snijd het deeg in vier gelijke stukken en vorm er langwerpige rolletjes van één centimeter dik van. Snijd de pepernootrolletjes in stukjes van één centimeter en rol elk stukje tot een balletje. Leg de balletjes op een bakplaat (met bakpapier) en drukt ze plat.

Stap 4: bak de pepernoten twaalf tot vijftien minuten in de oven. Laat ze helemaal afkoelen als je ze uit de oven hebt gehaald. Strooien maar!!  

Vegan pepernoot recept

Wat heb je nodig?

  • 100 g Flora Plant ongezouten boter
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 1,5 el koekkruiden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl zout
  • 5 el amandelmelk

Bereiding:

Stap 1: verwarm de oven voor op 175 graden. Pak een grote kom en doe hier de basterdsuiker, speculaaskruiden, het bakmeel en zout in. Roer het zodat er geen klontjes meer te zien zijn.

Stap 2: snijd de vegan boter in blokjes en voeg dit toe aan de mix. Voeg daarna gelijk de melk toe.

Stap 3: kneed het geheel met je handen tot een egale pepernootbal.

Stap 4: snijd het deeg in vier gelijke stukken en vorm er langwerpige rolletjes van één cm dik van. Snijd de pepernootrolletjes in stukjes van één cm en rol elk stukje tot een balletje. Leg de balletjes op een bakplaat (met bakpapier) en drukt ze plat.

Stap 5: bak de pepernoten voor 25 minuten in de oven. Laat ze helemaal afkoelen als je ze uit de oven hebt gehaald.

pepernoten recepten

Pepernoot recept met mango

Wat heb je nodig?

  • 150 g ongezouten boter
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl zout
  • 4 el volle melk
  • 50 g gedroogde mango
  • 1 sinaasappel

Bereiding:

Stap 1: verwarmen de oven voor op 160 graden. Pak een grote kom en doe hier de roomboter, basterdsuiker, speculaaskruiden, het bakmeel en zout in. Kneed goed door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk toe aan het deeg.

Stap 2: snijd de gedroogde mango fijn. Was de sinaasappel en rasp de schil. Kneed de mango en sinaasappel rasp door het pepernotendeeg. Vorm een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat het pepernotendeeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Stap 3: Snijd het deeg in vier gelijke stukken en vorm er langwerpige rolletjes van één cm dik van. Snijd de pepernootrolletjes in stukjes van één cm en rol elk stukje tot een balletje. Leg de balletjes op een bakplaat (met bakpapier) en drukt ze plat.

Stap 4: bak de pepernoten twaalf tot vijftien minuten in de oven. Laat ze helemaal afkoelen als je ze uit de oven hebt gehaald.

Pepernoot recept met chocolade en rozijnen

Wat heb je nodig?

  • 150 g ongezouten boter
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl zout
  • 4 el volle melk
  • 2 el hagelslag puur
  • 3 el rozijnen

Bereiding:

Stap 1: verwarmen de oven wederom voor op 160 graden. Pak een grote kom en doe hier de roomboter, basterdsuiker, speculaaskruiden, het bakmeel en zout in. Kneed goed door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk toe aan het deeg.

Stap 2: Voeg de hagelslag en rozijnen toe aan het pepernotendeeg. Kneed tot een glad geheel. Vorm een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat het pepernotendeeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Stap 3: Snijd het deeg in vier gelijke stukken en vorm er langwerpige rolletjes van één cm dik van. Snijd de pepernootrolletjes in stukjes van één cm en rol elk stukje tot een balletje. Leg de balletjes op een bakplaat (met bakpapier) en drukt ze plat.

Stap 4: bak de pepernoten twaalf tot vijftien minuten in de oven. Laat ze helemaal afkoelen als je ze uit de oven hebt gehaald.

pepernoten recepten

Pepernoot recept met karamel

Wat heb je nodig?

  • 150 g ongezouten boter
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl zout
  • 4 el volle melk
  • 8 Werthers Original harde karamel snoepjes
  • 30 g gezouten pecannoten

Bereiding:

Stap 1: verwarmen de oven voor op 160 graden. Pak een grote kom en doe hier de roomboter, basterdsuiker, speculaaskruiden, het bakmeel en zout in. Kneed goed door elkaar. Voel lepel voor lepel de melk toe aan het deeg.

Stap 2: hak de gezouten pecannoten fijn. Doe de karamelsnoepjes in een theedoek en sla ze met een voorwerp in kleine stukjes. Voeg het toe aan het pepernotendeeg. Vorm een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat het pepernotendeeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Stap 3: Snijd het deeg in vier gelijke stukken en vorm er langwerpige rolletjes van één cm dik van. Snijd de pepernootrolletjes in stukjes van één cm en rol elk stukje tot een balletje. Leg de balletjes op een bakplaat (met bakpapier) en drukt ze plat.

Stap 4: bak de pepernoten twaalf tot vijftien minuten in de oven. Laat ze helemaal afkoelen als je ze uit de oven hebt gehaald.

Lees ook:

Het ultieme dessert tijdens pakjesavond is dit recept voor pepernoten cheesecake in een glaasje

10x waarom Sinterklaas vroeger zo geweldig was

7 leuke dingen om te doen als je vanavond geen Sinterklaas viert