Health

7x dingen die je beter niet tegen iemand met anxiety kunt zeggen

Anxiety is - gelukkig - een steeds bespreekbaarder onderwerp geworden. Het is gebleken dat veel mensen hier last van hebben. Maar wat zeg je tegen iemand die last van zo'n angststoornis heeft? Dit zijn in ieder geval zeven dingen die je beter níet kunt zeggen.

anxiety betekenis

Betekenis anxiety

Direct vertaald betekent anxiety 'ongerustheid'. In psychologische termen betekent het dat iemand met anxiety een angst- en paniekstoornis heeft. Je maakt je veel zorgen om dingen en je piekert heel veel - terwijl er eigenlijk helemaal niks om over te piekeren is. Klachten die je dan kunt krijgen zijn: hartkloppingen, benauwdheid, zweten en misselijkheid. De een heeft het erger dan de ander, maar wij weten wel zeker dat niemand met anxiety een van deze dingen wil horen. 

1. "Het zit allemaal in je hoofd"

Dit is niet alleen heel irritant om te horen, maar het is ook nog eens pijnlijk. Een paniekaanval is namelijk niet zomaar iets dat je aan en uit kunt zetten.

2. "Doe maar gewoon rustig"

Nope, dat gaat iemand niet helpen. Probeer geen advies te geven, maar wees op zo'n moment gewoon een luisterend oor.

3. "Zo erg is het toch niet?"

De reden waarom iemand een anxiety-aanval heeft is misschien niet zo'n groot ding voor jou. Maar iemand die dat wel zo ervaart, zit niet echt te wachten op zo'n opmerking.

4. "Heb je zo'n moeilijk leven dan?"

Iedereen heeft wel wat en ook overal is wel wat. Je kunt niet oordelen over iemands leven of wat hij of zij heeft meegemaakt. Tijdens zo'n anxiety attack bedoel je waarschijnlijk het beste, maar dit is niet super verstandig om te zeggen. 

5. "Stop met stressen"

Ja, ook dit helpt niet echt. Het is nogmaals, niet een knop die je zomaar kunt omzetten en misschien maakt zo'n opmerking de symptomen alleen nog maar erger. 

6. "Heb je wel eens yoga geprobeerd?"

Op zich is dit - samen met meditatie - een hele goede tip voor mensen die last hebben van een angststoornis. Het gaat er alleen om wannéér je het zegt. Mid-paniekaanval lijkt ons niet echt de beste tijd om iemand dit te vertellen. Doe dit liever als iemand weer wat rustiger is.

7. "Kun je niet gewoon wat innemen?"

Helaas kan een simpel pilletje slikken niet alles oplossen. Sommige mensen nemen wel medicatie tegen stress en sommigen proberen rustig te blijven door middel van ademoefeningen en dergelijke. 

Lees ook:
★ 6x tekenen dat je een empath bent én waarom je dat zou moeten omarmen
★ Oops: dit zijn vijf signalen die je lichaam geeft als je gestrest bent

Bron: seventeen.com, healthline.com | Beeld: iStock
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved