Health

Wanneer ben je te obsessief bezig met je stappenteller?

Ben jij ook altijd benieuwd hoeveel stappen je hebt gezet op een dag? Super veel mensen kijken aan het einde van de dag op hun stappenteller. Het is super goed om te blijven bewegen, maar wanneer gaat het te ver? Is het nog gezond als je ‘s avonds loopt te ijsberen door de woonkamer om aan je dagelijkse stappen te komen? 

Wanneer ben je te geobsedeerd met je stappenteller?

Een stappenteller is een super goede manier op jouw dagelijkse beweging bij te houden. Al helemaal tijdens de pandemie! Maar wanneer ben je te obsessief bezig met het tellen van je stappen?  Ijsberen door de kamer of doelloos rondjes lopen: het zijn manieren om je stappenteller omhoog te laten gaan, maar is dat wel gezond? Vice interviewde verschillende experts en dit is het antwoord!

Prestatiemaatschappij

Volgens psycholoog Hanan Haddouch is het stappenteller een logisch gevolg van onze levenswijze. “We leven in een prestatiemaatschappij en daarin draait het al snel om cijfers: hoeveel likes heb je, hoeveel comments. Een stappenteller past daarbij. Maar dat zorgt ook voor extra druk.” Door zo’n teller kan jij jezelf meten met anderen en dat is waar het fout gaat. Als jij te veel waarde hecht aan deze cijfers kan jij denken dat je beter bent als je meer stappen zet. Dat is natuurlijk helemaal niet waar!

Trigger voor eetstoornissen
Triggerwaarschuwing: eetstoornis

Een stappenteller kan een trigger zijn voor mensen met een eetstoornis. “Zo’n cijfertje doet al snel iets met je”, vertelt Irene van Aarle. Zij werkt voor het platform Proud2BMe, een plek waar mensen met een eetstoornis steun kunnen zoeken. Als jij stappen zet omdat jij vindt dat je te weinig hebt gelopen dan kan zo’n teller een negatieve invloed hebben op jouw zelfbeeld. “Het stappentellen komt dan helemaal niet voort uit zelfliefde of de wil om goed voor jezelf te zorgen, maar vanuit het gevoel dat je niet goed genoeg bent, en het idee dat je jezelf moet veranderen“, vertelt Irene. Het kan een manier zijn om de controle te willen houden.

Conslusie

De conclusie? Als jij jouw zelfbeeld laat beïnvloeden door het aantal stappen wat je zet dan ben jij te obsessief bezig. Het stoppen hiermee is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer dit wel te doen! Je bent veel meer waard dan het aantal stappen wat je zet.

via GIPHY

Ben jij benieuwd naar het hele Vice-artikel? Klik dan hier!

Bron: vice.comBeeld: istock