News

Science says: mensen die veel voice memo’s sturen zijn irritant

Misschien herken je dit maar al te goed: je bent in gesprek met iemand op Whatsapp en diegene stuurt je de hele tijd voice memo’s. We snappen dat het soms lastig typen is in bepaalde situaties, maar het sturen van voice-memo’s is niet de juiste oplossing denken we. waarom. Doe. Je. Het. Nog. Dan?

Voice-memo’s sturen is echt irritant

Het sturen van voice memo’s lijkt misschien handig, omdat typen gewoonweg wat langzamer gaat, maar iedereen vindt het maar irritant als ze een voice-memo binnenkrijgen. De ontvanger is niet altijd in staat om het bericht te luisteren (soms weet je niet eens waar het over gaat). De ontvanger zal het bericht misschien niet alleen kunnen luisteren dor de omgeving, maar ook omdat ze onderweg zijn of bezig zijn. Een getypt berichtje is nog te lezen vanaf het toegangsscherm. Zodra het belangrijk is, zal de ontvanger het hoe dan ook openen. Je kan aan een voice-memo niet zien waar het over gaat en of het dus belangrijk is.

Onderzoeken

Onderzoeken wijzen uit dat de millennials het bellen van nu echt háten. Het veroorzaakt namelijk voicemails als je niet opneemt. Ugh. De voicemails van 2021 zijn nu de memo’s die je achterlaat in een gesprek op app. En dat is er meestal niet één, maar twee of zelfs zes achter elkaar. De ander vraagt gewoon tijd van je om al die spraak-memo’s te beluisteren en die tijd heb jij gewoon niet.

Reageren op een berichtje

Als ontvanger wil je reageren met een emotie of ‘oooooh’, maar dat gaat niet, want het is geen gesprek. Het is in principe luisteren naar een verhaal van de ander. Als je klaar bent met het luisteren van de voice-memo (die ook soms wel 3 minuten (of langer!) kan duren kun je een antwoord geven met een vlugge reactie.

Deskundigen

Volgens deskundigen moet je op deze dingen letten wanneer je een voice-memo stuurt:

★ Let altijd op je publiek. De ontvanger is niet altijd in staat om de spraak-memo te beluisteren vanwege de omgeving waarin zij zich bevindt. Een app is echt slimmer op het moment dat de ontvanger niet alleen is.

★ Jij bepaalt de tijd van de ander. Wat bedoelen we daarmee? Jij praat en de ander mag luisteren. Houd het dus kort en bondig. Jij bepaalt hoe lang je praat en dat kan nogal irritant overkomen.

★ Doe het alleen als de mogelijkheid tot typen er niet is en het belangrijk is.

★ Doe het als je verstaanbaar bent. Luisteren terwijl jij op de fiets in de regen en in de wind een verhaal aan het vertellen bent, dat werkt niet echt.

Niet zo van de spraak-memo’s

Jij gaat liever in gesprek met elkaar via de app met woorden in plaats van voice-memo’s. Je hebt er geen zin in om iemand te moeten verplichten om te luisteren. Als je reageert met een antwoord wat algemeen is en de spraak-memo gaat over iets specifieks, weet diegene gelijk al dat je het bericht niet hebt geluisterd.

Appen is populair

Nu je weet dat je best irritant bent als je de hele tijd spraak-memo’s stuurt, zul je hier misschien wel de volgende keer rekening mee houden. Appen is populairder en dat blijkt: Whats’app-gebruikers appen 65 biljoen keer per dag. Dus pssst: app haar de volgende keer gewoon ff.

Lees ook:
♥ Deze social media stalkhacks heb jij per direct nodig
♥ Deze 7 dingen moet je nooit via Whatsapp vertellen aan je vriendin

 
Bron: FranskaBeeld: iStock

Must reads 👀