Lifestyle

Hoe moet je planten stekken? Zo creëer jij jouw eigen plantenfamilie

Goed nieuws, want het stekseizoen is weer begonnen. Nu we door de coronacrisis meer binnen zitten kun je ervoor kiezen om wat natuur naar je woonkamer te brengen. Je wordt er vrolijk van, trust us. Maak je eigen plantenfamilie. Lees verder want met onze tips kun je straks planten stekken als een pro.

Planten stekken

Wat heb je nodig?
Het lijkt misschien lastig, maar je kunt ontzettend veel planten stekken. Het enige wat je hier vaak voor nodig hebt is:
– Een aantal glaasjes met water
– Potjes
– Een schaar
– Stekgrond
– Geduld. Het is leuk om te zien hoe een plant langzaam groeit, maar het kan best wel een tijdje duren voordat de ‘babyplant’ begint te lijken op de ‘moederplant’.

Waar moet je rekening mee houden?
Je kunt het beste met schone materialen je planten stekken. Gebruik wat alcohol om je schaartje of mes mee te ontsmetten. Het kan best zo zijn dat de ene plant schadelijke bacteriën heeft, die wil je niet overbrengen op een andere plant.

Voordat je begint:
Er zijn veel verschillende soorten planten, dus kijk eerst onder welke soort jouw plant valt. Er zit verschil in de manier waarop je planten kunt stekken. Oh, en wil je weten welke planten haast niet dood te krijgen zijn? Check dan eerst dit artikel.

Hoe moet je planten stekken?

♡ WATERSTEK

Dit is de makkelijkste manier om te stekken. Dit komt omdat de betreffende planten van nature erg hard groeien. Als je nieuw bent in het wereldje van planten stekken is dit de beste manier om te beginnen.

1. Knip jonge stengels (die stevig genoeg aanvoelen) af net onder een ‘knoop’, een verdikking op de hoofdstengel waar de zijstengels beginnen. Op deze plek zitten de meeste groeihormonen.

2. Haal de onderste bladeren van de stengel, maar laat ongeveer twee derden aan de stek zitten.

3. Vul een glazen flesje met water en hang de stekken erin. Zorg ervoor dat alleen het onderste deel onder water staat. Ververs het water wekelijks.

Zodra de wortels zo’n 4 cm lang zijn, is het tijd om de stek in een pot te plaatsen. Je moet hier niet te lang mee wachten, want dan wordt het moeilijker voor je plant om zich aan de grond aan te passen.

♡ BLADSTEK

Vetplanten bewaren veel reservevoedsel in het blad. Stekken wordt zo heel simpel: één enkel blad vormt de basis van een compleet nieuwe plant.

1. Snijd een blad van de plant en laat deze een dagje liggen om een beetje te drogen.

2. Steek de blaadjes voor een kwart in de grond. (Gebruik voor vetplanten een grondmengsel met wat meer zand erin, hierdoor zakt het water sneller weg.

3. Giet een scheut water rond het stekje en druk de vochtige grond goed aan.

4. Zet de pot op een warme, lichte plaats uit de zon, en controleer regelmatig of de grond niet uitdroogt. Tip: spuit wat water met een plantenspuit, zo kun je nooit te veel water geven.

5. Na een paar weken verschijnen onder of bovenop het blad nieuwe bladeren: je babyplantje komt tot leven. Laat het oorspronkelijke blaadje aan de jonge plant zitten: deze vormt namelijk het water- en voedselreservoir voor de baby!

♡ ZELFSTEK

Sommige planten maken zelf babyplantjes. Van een aardbei, pannenkoekenplant of graslelie hoef je alleen maar de kleintjes af te knippen en in een pot met potgrond te zetten. Super easy! 

1. Snijd de jonge uitlopers met een scherp mes of snoeischaar van de moederplant af.

2. Prik een klein gaatje in de pot met potgrond en steek de stek erin. Duw het gaatje daarna voorzichtig dicht.

3. De jonge wortels kunnen zelf nog niet genoeg water opnemen. Zorg dus dat ze niet volop in de sunshine staan. Je kunt de pot ook afdekken met een plastic zak om ervoor te zorgen dat het vochtig blijft in het plantenpotje.
 

View post on Instagram
 

Ben je kamerplanten helemaal zat? De girls die toe zijn aan iets nieuws kunnen het beste even dit artikel checken. Je kunt je eigen piemelplant laten groeien. Have fun 😉

Bron: inspiratie.intratuin.nl, plantsome.nl, tuinen.nl, vtwonen.nl, libelle.beBeeld: Unsplash, Instagram