Health

Power yoga: waarom is het zo populair en is het iets voor jou?

Power yoga is een actievere vorm van yoga. Normaal ligt de focus vooral op ontspanning en een rustige mindset. Bij power yoga ligt de focus juist iets meer op het lichamelijke deel. Vind jij yoga veel te zweverig en te spiritueel? Dan kan deze vorm van yoga perfect bij jou passen. Ben jij benieuwd wat het is en hoe het werkt? Lees dan vooral verder!

Power yoga: wat is het?

Ben jij ook helemaal klaar met het thuis sporten? Wij hebben de fietstrainer veel te vaak gebruikt en alle fitness-video’s op YouTube gezien. Als jij dit herkent is power yoga misschien iets voor jou. Power yoga is een dynamische vorm van yoga. Bij normale yoga train jij je lichaam en je geest. Maar bij deze vorm ligt de focus vooral op de fysieke oefeningen.

Verschil tussen normaal yoga en power yoga

Normaal zit er bij yoga een duidelijk begin en einde aan elke oefening. Hierdoor hebben je spieren heel even rust voordat jij jezelf in de volgende houding wringt. Bij power yoga gaan de houdingen en oefeningen veel sneller na elkaar. Er zit geen duidelijk einde aan de oefening. Hierdoor moeten je spieren blijven werken en daarom is dit een stuk intenser voor je lichaam. Het enige wat je nodig hebt is een yogamat. Klink easy toch!

Power yoga

Ashtaga yoga

Hoe is deze stijl ontstaan? Power yoga is afgeleid van de traditionele Ashtanga yoga. Ook bij deze vorm worden de oefeningen dynamischer en sneller uitgevoerd dan bij normale yoga. Alleen is power yoga nóg wat dynamischer en intenser voor je lichaam dan Ashtaga yoga. Bij beide vormen ligt de focus iets meer op het fysieke deel. Dit betekent niet dat er helemaal geen spirituele kanten meer aanzitten. Met elke stijl train je ook je mind.

Power yoga: how to do it?

Onderschat deze yogavorm niet. Het is zwaarder dan je denkt! Er worden vaak groepslessen gegeven in de sportschool. Normaal kan jij je dus super makkelijk inschrijven en meedoen met de lessen. Helaas zijn de sportscholen nu dicht door het coronavirus… Maar niet getreurd! Je kan power yoga ook goed thuis doen. Als jij een beginnende yogi bent dan kan je via YouTube verschillende video’s bekijken. Alvast een tip van ons: let tijdens de oefeningen heel goed op je ademhaling. Dit kan je helpen om de oefeningen lang vol te houden. Hebben wij je al overtuigd? Check de video hieronder voor een online les!

Watch on YouTube

Wat doet het met je lichaam?

Wat doet de sport met je lichaam? Doordat je in bepaalde houdingen staat die onnatuurlijk aanvoelen gebruik je andere spieren dan normaal. Ook gebruik je de spieren anders dan in het dagelijks leven. Hierdoor worden de spieren geprikkeld om sterker en flexibeler te worden. Je spieren hebben een soort ‘geheugen’. Ze onthouden de bewegingen die jij maakt en passen zich hierop aan. Het is eigenlijk heel logisch. Je lichaam past zich aan op de bewegingen die jij maakt. Omdat de oefeningen bij steeds door elkaar heen worden gedaan hebben je spieren geen tijd om zich aan te passen. Hierdoor worden ze elke keer weer verrast en krijgen ze nooit rust. Het resultaat? Fitte, lenige en sterke spieren!

Wat doet het met je geest?

De focus ligt op je lichaam, maar dat betekent niet dat er geen spirituele kant is! Yoga is natuurlijk een sport waarmee jij je hele mindset traint. Bij power yoga moet je jezelf in allerlei onnatuurlijke houdingen wringen. Om dit vol te houden moet je goed blijven letten op je ademhaling. Ook is doorzettingsvermogen heel belangrijk. Je zoekt namelijk je lichamelijke grenzen op. Als laatste is evenwicht ook heel belangrijk. Al deze aspecten komen samen bij power yoga. Het is dus veel meer dan alleen fysiek sporten!

Past power yoga bij jou?

Ben je benieuwd geworden naar deze stijl, maar twijfel je of het iets voor jou is? Power yoga past bij jou als:

– Je normale yoga te spiritueel vindt.

– Je het leuk vind om atletische en snelle bewegingen te maken.

– Je niet lang stil kan zitten.

– Jij je doorzettingsvermogen wil verbeteren.

– Je van een uitdaging houdt.

via GIPHY

Bron: happywithyoga.com, spiru.nlBeeld: Unsplash: Carl Barcelo