News

Instagram stories: dit is waarom jij je eigen story zo vaak bekijkt

Instagram stories bekijken is een bezigheid die iedereen doet als hij zich verveelt. Ook als je zelf een story post dan kijk je hem waarschijnlijk heel vaak terug. Maar waarom eigenlijk? Dit is de reden dat jij je eigen stories zo vaak terugkijkt!

Instagram stories bekijken: hierom check jij je eigen story zo vaak!

Waarschijnlijk kan jij je heel lang vermaken met het bekijken van Instagram stories. Jij hebt alle highlight van je volgers al gezien, maar ook je eigen stories kijk je opvallend vaak terug... Je wil toch even checken wie jouw story heeft gezien, maar waarom eigenlijk? Ben je obesssed met jezelf? Of begin je narcistische trekjes te krijgen? Geen zorgen, het is volkomen normaal om dit te doen! Cosmopolitan vroeg aan een psycholoog waarom je vaak je eigen stories checkt.

via GIPHY

Opzoek naar bevestiging 

"Het komt erop neer dat je bevestiging zoekt en een bepaald beeld van jezelf aan de buitenwereld wil tonen," zegt psycholoog Dr. Elena Touroni. "We bekijken onze stories opnieuw om na te gaan wat we daarin hebben gezet en om te zien wie het gezien heeft. Wij willen eigenlijk weten wie er geïnteresseerd is in ons. Dit kan je helpen om jezelf meer verbonden te voelen".

Onzekerheid

Het vaak bekijken van je eigen Instagram stories kan een teken van lage eigenwaarde zijn. "Externe validatie is nauwer verbonden met een laag zelfbeeld," vertelt Dr. Elena. "De drang om te delen, te verbinden en bevestiging te krijgen, zijn allemaal normale, gezonde en menselijke kwaliteiten. Het wordt negatief als we externe validatie nodig hebben om ons goed te voelen over onszelf. De eigenwaarde moet altijd van binnenuit komen." Als jij een zelfvertrouwen boost nodig hebt en dit doet met een Instagram story dan kan dit een slecht teken zijn.  "Check jij om de minuut wie er gekeken of gereageerd heeft? Of plaats jij een story in de hoop op bevestiging? Dan kan dat een signaal zijn dat de gewoonte ongezond is geworden."

Instagram stories bekijken als oerinstinct

Het klinkt misschien een beetje apart, maar het bekijken van onze eigen story is ook een oerinstinct. "De mens behoort van nature tot een stam. We hebben een diepgeworteld verlangen om ons te verbinden en ons geaccepteerd te voelen," vertelt Dr. Elena. "Vroeger was je plaats in de stam essentieel om te overleven. Daarom is de aantrekkingskracht om 'erin te passen' zo sterk; het was vroeger een kwestie van leven of dood." Aha! Het is dus helemaal niet zo raar dat jij bewust of onbewust opzoek bent naar bevestiging. Het is zelfs heel normaal! Pas wel op. Als jij namelijk je eigenwaarde afhankelijk laat worden van het aantal kijkers is het niet meer gezond. Denkt jij dat je dit doet? Check hieronder de tips van psycholoog Dr. Elena.

Tips

1. Let op hoeveel tijd jij aan social media besteedt. Perk die tijd in als jij dat nodig hebt tot bijvoorbeeld een uur per dag.

2. Schakel meldingen uit. Zo word je minder getriggerd.

3. Volg account met een positieve boodschap waardoor jij je goed voelt over jezelf.

via GIPHY

Bron: cosmopolitan.com | Beeld: Unsplash: Erik Lucatero
LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved