Health

Test: wat weet jij over bloed? (+WIN een JBL speaker t.w.v. €129)

Grote kans dat jij net als wij fan bent van medische series en dat je weleens gezien hebt hoe daar zakken met bloed spontaan uit de mouw getoverd werden. Helaas is dit in de echte wereld niet zo realistisch. Wil jij helpen, maar weet je niet of je geschikt bent? Je test het in de quiz van Sanquin. En je maakt kans op een JBL speaker!

Bloed doneren

Levens redden 

Het is helemaal niet leuk om over na te denken, we get that, maar er komt misschien een dag waarop jij de hulp van de medische wereld hard nodig hebt. En dan niet alleen die van de lieve zusters en dokters, maar misschien wel voor een bloedtransfusie. Bijvoorbeeld wanneer je een ongeluk krijgt waarbij je veel bloed verliest, of misschien ontwikkel jij wel een (chronische) ziekte. Op zulke momenten ben je toch afhankelijk van een ander. Van de bloedproducten van een ander om precies te zijn. Hoewel de artsen de wereld voor je kunnen betekenen, kunnen ze namelijk één ding niet en dat is bloed toveren.

De bloedbank

Éen donatie kan dus echt levens redden. Daarom is het zo belangrijk dat er genoeg plasma, rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes op voorraad zijn. In Nederland is bloedbank Sanquin de plek waar al deze verschillende soorten bloedproducten worden opgeslagen. Op meerdere plekken in Nederland nemen de medewerkers van Sanquin bloed af bij vrijwillige helden en dat slaan ze dan weer op zodat medici er op tijd bij kunnen. Via de website van Sanquin vul je een korte vragenlijst in en plan je een afspraak bij de bloedbank. Hier wordt er gevraagd naar je medische achtergrond en ook testen ze je bloedgroep.

Wat kan je geven?
Het is helemaal aan jou wat je doneert. Of dat nu plasma is, bloedcellen of toch liever bloedplaatjes: het is allemaal nodig. Over geld hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken, want alles is gratis. Bloed doneren kost je ook niet veel tijd. Tegen de tijd dat jij jouw magazine uit hebt, zijn de buisjes al getapt.

Bloed doneren geschikt

Check of je geschikt bent voor bloeddonatie

Oké, je wil dus graag helpen! You go girl. Maar twijfel je of je geschikt bent om bloed te geven? No worries. Er is nogal wat verwarring over wanneer je wel of niet bloed mag doneren. Mag je bijvoorbeeld bloed doneren als je tatoeages hebt of zwanger bent? Als jij ook last hebt van deze vooroordelen, hebben we wat leuks voor je. Test jouw kennis in de quiz van bloedbank Sanquin om erachter te komen of jouw mening over bloedtransfusie wel juist is. Extra leuk! Als je meedoet met de bloedbank quiz van Sanquin maak je kans op een JBL speaker t.w.v. 129,-. Een win-win situatie, right?

Bloeddonor worden

 

* dit artikel is geschreven in samenwerking met Sanquin

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved