Health

Plassen na seks: is dat echt áltijd iets wat je moet doen?

Het is één van de meest gehoorde adviezen tijdens 'the talk': áltijd plassen na seks, want je wilt geen blaasontsteking. Je doet dit daarom always, maar is waarom is het eigenlijk zo belangrijk? En is het sowieso altijd nodig om te doen? Wij hebben het antwoord.

Plassen na seks: is dat echt een must? 

Blaasontsteking 

De grootste reden dat girls plassen na seks is om een blaasontsteking te voorkomen. De kans op een blaasontsteking is namelijk groter wanneer je seks hebt. En dit is best logisch: er komen bij een vrijpartij namelijk bacteriën 'vrij' die in jouw plasbuis terecht kunnen komen. How? Dit komt door alle bewegingen die je maakt tijdens de seks. Oeh la la! Als oplossing hiervoor plassen veel vrouwen direct na de seks. Op deze manier zou je de bacteriën die achter zijn gebleven in je plasbuis wegspoelen. Maar werkt dit wel echt zo? Misschien heb jij tóch een keer een blaasontsteking gehad, ondanks dat je de regel - plassen na seks - nooit overslaat. Argh! Hoe zit het nu precies? Uroloog Tanaka Dune legt het uit.

plassen na seks 2

Wel of niet plassen na seks?

Seventeen Magazine sprak met uroloog Tanaka Dune. Zij is dokter en specialist op het gebied van alles rondom de urinewegen. Ze vertelde aan Seventeen Magazine dat er géén wetenschappelijk bewijs is dat plassen na seks helpt tegen een blaasontsteking. Er zit dus geen verband tussen infecties en plassen na seks. Oké good to know, helemaal niet meer plassen na seks dus? Niet per se, zegt Dr. Dune: "Sommige vrouwen voelen de drang om hun blaas te legen na seks, terwijl anderen comfortabel in slaap kunnen vallen of een andere activiteit kunnen doen na seks zonder te plassen."

Plassen na seks? You do you

Het komt er dus op neer dat het belangrijk is dat je doet wat voor jou goed voelt. Dr. Dune zegt hierover: 'Het kan natuurlijk nooit kwaad om sowieso te plassen na de seks. Als dokters kijken we ook naar de dingen die het meest logisch lijken, ook al is daar geen concreet bewijs voor.’ Het is belangrijk om te onthouden: voel jij de druk om te plassen? Ga dan altijd naar het toilet. Het ophouden van je plas kan namelijk de kans op een blaasontsteking vergroten.

Je hoeft je trouwens niet te schamen als je tóch een blaasontsteking krijgt: veel vrouwen hebben hier last van en dit is heel normaal. In tegenstelling tot deze seks scenario's die alleen in films voorkomen. 

Bron: glamour.nl, cosmogirl.nl | Beeld: iStock.com
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved