Food

Oud en nieuw hapjes: deze 5 snacks zet jij straks op tafel

 

Omdat we dit jaar met oudejaarsdag niet de deur uit kunnen, maken we er gewoon zelf thuis een feestje van. Yay! En daarbij horen natuurlijk lekker snacks. Kan je nog wel wat inspiratie gebruiken? Wij hebben de lekkerste oud en nieuw hapjes voor je op een rij gezet. Eet smakelijk!

1. Oud en nieuw hapjes: Crostini met brie en rauwe ham

Speciaal voor alle cheese lovers. Dit recept is heel easy om te maken en mega lekker! 

Dit heb je nodig voor 8 broodjes:

  • 8 sneetjes voorgebakken stokbrood
  • 8 el groene pesto
  • 8 plakjes brie
  • 8 plakjes rauwe ham
  • 8 blaadjes basilicum 
  • 2 el olijfolie
  • 1 el oregano

Dit is hoe je het maakt:

1. Verwarm de oven voor en snijd het stokbrood in 8 plakjes
2. Meng de olijfolie met de oregano en smeer elk sneetje brood aan beide kanten dun in met de kruidenolie
3. Leg de broodjes op een rooster in de oven en bak af volgens de verpakking
4. Zet vervolgens de grillstand aan, en grill de broodjes nog 1 à 2 minuten tot ze lekker knapperig zijn
5. Wanneer de broodjes zijn afgekoeld, besmeer je de broodjes in met ongeveer 1 el pesto per broodje
6. Leg hierna een plak brie en een plakje rauwe ham op het broodje en maak het af met een blaadje basilicum

oud en nieuw hapjes

 

2. Oud en nieuw hapjes: Aubergine pizza

Iedereen loves pizza, dus daarmee zit je áltijd goed. Een topper onder de oud en nieuw hapjes. Maar een ‘gewone’ pizza is misschien niet zo feestelijk. Deze aubergine pizza is een leuke variatie. 

Dit heb je nodig voor 8 mini pizza’s:

  • 1 aubergine
  • 2 bollen mozzarella
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 tomaten
  • Wat verse basilicum
  • 1 tl oregano
  • Wat peper
  • Wat zout
  • Een beetje olijfolie

Dit is hoe je het maakt:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden
2. Veeg de aubergine voorzichtig schoon met een stukje keukenpapier. Snij de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm
3. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de plakken aubergine hierop. Besprenkel met wat olijfolie en een snufje zout
4. Schuif de bakplaat met aubergine in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 10 minuten garen
5.  Snijd de mozzarella in plakken van een halve centimeter dik. Was de tomaat, snijd in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Lepel de tomatenpuree in een bakje en breng op smaak met wat peper en oregano
6. Wanneer de plakken aubergine 10 minuten in de oven hebben voorgegaard, haal je de bakplaat uit de oven. Leg op elke plak aubergine nu een plak mozzarella, smeer wat van de tomatenpuree hier overheen en leg op elke pizza wat blokjes tomaat
7. Doe de aubergine pizza’s weer voor 10 minuten in de oven. Snijd ondertussen de basilicum fijn. Deze voeg je toe als de pizza’s klaar zijn

oud en nieuw hapjes

 

3. Oud en nieuw hapjes: Appelkoekjes

Vind je zoete snacks lekkerder? Dan is dit receptje voor jou! Het lijkt een beetje op appelflappen, maar net anders. En éven lekker 😉 

Dit heb je nodig voor 10 koekjes:

  • 2 appels
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 1 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 ei 

Dit is hoe je het maakt: 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden
2. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appels in plakken. Heb je geen appelboor? Snijd de appel dan in partjes en maak hier plakjes van
3. Steek met behulp van een glas, cirkels uit het bladerdeeg. Zorg ervoor dat de bladerdeegcirkels net zo groot, of iets groter zijn, dan de plakken appel
4. Leg op ieder bladerdeegrondje een schijfje appel
5. Klop in een glas het ei los en verdeel deze over de appelkoekjes
6. Meng de suiker en het kaneel en strooi dit over de appel
7. Doe nu de koekjes voor zo’n 15 minuten in de oven

oud en nieuw hapjes

 

4. Oud en nieuw hapjes: Ovenschotel met nachos en pulled chicken

Uhm, wij weten dat we oud en nieuw hapjes met je delen, maar deze kan ook door als maaltijd. Het recept is zo lekker, dat we het toch noemen! En eet je vegetarisch? Kies dan voor een vega variant van de kip. 

Dit heb je nodig voor 2 tot 3 personen:

  • 150 tot 200 gram kipfilet
  • 100 gram barbecuesaus
  • Een zak tortillachips
  • Een of twee jalepeño’s 
  • 1,5 bosui
  • 1,5 tomaten 
  • Een klein blikje kidneybonen
  • Een klein blikje mais
  • 100 gram geraspte kaas
  • Olijfolie
  • Een avocado in plakken
  • Crème fraîche
  • Verse koriander
  • Een snufje paprikapoeder

Dit is hoe je het maakt:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden
2. Vet een ovenschaal licht in met olie
3. Stop de kipfilets in een pan met ruim water en breng 15 minuten aan de kook. Haal daarna de kip uit de pan en laat het afkoelen op een bord
4. Ondertussen bereid je de groenten voor: was de bosui, verwijder de draadjes aan de onderkant en snijd in ringen. Was de tomaten, snijd in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes
5. Trek de gekookte kipfilet met twee vorken uit elkaar. Schenk de barbecuesaus en de helft van de tomatenblokjes erbij en roer door
6. Verdeel de helft van de zak nachos over de ovenschaal. Top af met 1/3 van de geraspte kaas. Doe vervolgens de helft van de mais, kidneybonen, bosui, tomaten, jalapeños en pulled chicken op de kaas
7. Top dit vervolgens af met de rest van de nacho’s, nog eens 1/3 van de kaas en de overige helft van de mais, kidneybonen, bosui, tomaten, jalapeños en de pulled chicken
8. Top de bovenkant van de pulled chicken af met de resterende 1/3 van de geraspte kaas en een beetje verse koriander
9. Zet de ovenschaal in de oven in en grill de nachoschotel voor 20 minuten
10. Lepel ondertussen de avocado uit en snijd in dunne plakken
11. Zodra de schaal uit de oven komt lepel je hier wat crème fraîche overheen. Top af met de avocado plakken, een snufje paprikapoeder en verse koriander

oud en nieuw hapjes

 

5. Oud en nieuw hapjes: Zalm wrap met honing-mosterdsaus

Dit hapje komt op veel verjaardagen voorbij. Niet zo gek, want het is ook lekker én makkelijk om te maken! Vind je zalm niet lekker? Je kan die ook vervangen voor kip- of kalkoenfilet. 

Dit heb je nodig voor 8 hapjes:

  • 1 tortilla wrap
  • 50 gram gerookte zalm in plakken
  • 1 el Griekse yoghurt
  • Een halve el mosterd
  • Een halve el honing
  • Een takje verse dille
  • 6 blaadjes spinazie
  • Peper

Dit is hoe je het maakt: 

1. Maak de honing-mosterdsaus klaar door in een kommetje de Griekse yoghurt met de honing en mosterd te mengen. Voeg hier naar smaak wat peper aan toe
2. Besmeer de wrap met de honing mosterd saus
3. Leg op de honing-mosterdsaus een plak zalm, maar zorg dat er aan de randen van de wrap ruimte blijft
4. Knip de dille boven de zalm
5. Snijd de steeltjes van de blaadjes spinazie. Leg de blaadjes op de wrap
6. Begin met rollen, rol de zalm wrap met honing-mosterdsaus strak op en zorg dat het uiteinde van de wrap onder ligt
7. Snijd met een scherp mes de wraps in stukjes van ongeveer 1,5 cm en gebruik een prikkertje om de wraps bij elkaar te houden

oud en nieuw hapjes

Als je gek bent op hapjes en tussendoortjes (wie niet!) hebben wij hier 23 gezonde én delicious opties. 

Bron: mindyourfeed.nl, lekkerensimpel.com, bettyskitchen.nlBeeld: iStock.com

Must reads 👀