Lifestyle

Real life story: "Door mijn eetstoornis werd ik niet meer ongesteld''

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen in het leven. Helaas maak je soms ook minder leuke dingen mee. Want vervelende en heftige dingen horen jammer genoeg ook bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer vertelt Ananda (26) over haar eetstoornis. 

Het begon allemaal in de pubertijd. Ananda was namelijk altijd al veel bezig met haar voeding. Ze at weinig, telde haar calorieën en wilde niet meer na bepaalde tijdstippen eten. Ook sportte ze veel, het liefst zeven dagen per week. Natuurlijk wist ze diep vanbinnen wel, dat deze manier van leven niet gezond was. Alleen, ze zag het niet als een probleem. Haar lichaam werkte immers nog goed.

Herstellen of niet 

Dit veranderde in de zomer van 2017. Ananda werd niet meer ongesteld. Wait what... Ja, door haar eetstoornis dus. Eerst zag ze de ernst er niet echt van in. Ze was een beetje in denial, want er moest toch een andere reden zijn voor het uitblijven van haar menstruatie?! Zo dacht ze bijvoorbeeld dat het kwam doordat ze was gestopt met de pil. Dit was natuurlijk niet de reden. Veel later kwam pas het besef. ''Oh shit wat heb ik nu gedaan''. Omdat Ananda niet nu al wilde kiezen of ze wel of geen kinderen wil, wist ze dat ze nu echt de keuze moest maken: ga ik herstellen, of doe ik dat niet. Deze keuze lijkt misschien makkelijk, maar dat is het voor iemand met een eetstoornis zeker niet. Op Instagram zien we vaak beelden van meiden die happy posten over hun herstel. Wat je niet ziet, is dat je écht 'door de modder moet'. Over het herstellen heeft ze getwijfeld, want soms heb je van die momenten dat je je afvraagt... Waarom zou ik eigenlijk herstellen? Dit klinkt misschien een beetje gek, maar je kan het een beetje vergelijken met een toxic relatie. Want, soms zijn er ook fijne momenten. In die momenten, maak je jezelf wijs dat het wel een goede relatie is. Dat is ook wat een eetstoornis met je doet. Zoiets is gewoon heel sterk in je hoofd.

real life story eetstoornis

Wie ben ik? 

Langzaam maar zeker begon Ananda haar eetstoornis wél als een probleem te zien. De keuze was gemaakt, haar ongesteldheid, die wilde ze terug. Door energetische healing kreeg ze het vertrouwen om langzaam maar zeker het obsessieve sporten los te laten. Ook moest ze meer gaan eten. Een makkelijk proces? Nee, dat was het niet. In deze periode heeft Ananda geleerd om liever voor haar lichaam te zijn. Hoe dan? Nou, dit begon met kleine stapjes. Door een keer in de week een bad te nemen bijvoorbeeld. Ook ging ze opzoek naar zichzelf. Want, ''wie ben ik eigenlijk zonder eetstoornis? Wat ga ik doen met alle tijd die ik overhoud als ik niet meer bezig bent met voeding en sporten''... Een eetstoornis gaat natuurlijk veel verder dan alleen voeding. Door onder andere bewust te worden van wie zij is én wat ze echt in het leven wil, kon ze haar eigen eetregels veranderen. Natuurlijk was dit proces een groot gevecht. Toch waren er ook wat lichtpuntjes in deze donkere periode. Tijdens het herstel haalde ze bijvoorbeeld haar motorrijbewijs. Inmiddels is Ananda volledig hersteld van haar eetstoornis. Haar menstruatie? Die heeft ze weer terug. 

Wees lief voor jezelf 

Ananda wil graag meegeven dat je altijd dichtbij jezelf moet blijven. ''Luister naar je eigen gevoel en vooral goed naar je lichaam. Vergeet niet dat je goed bent zoals je bent. Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Dus, hoe jij je voelt, dat is hét allerbelangrijkste. Probeer je alsjeblieft niks aan te trekken van wat andere misschien van je kunnen denken. Het maakt namelijk niet uit hoe anderen jou zien. Want, jij bent altijd goed genoeg. Daarnaast ben je niet alleen. Zeker in deze heftige tijd rondom het coronavirus kun je je misschien eenzaam voelen, maar alleen, dat ben je niet. Dus, zoek iemand om mee te praten. Dit kan natuurlijk ook online. Er zijn namelijk genoeg mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Samen kunnen jullie elkaar helpen om er sterker uit te komen." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ananda de Jager (@anandaaaa) op

Gedichten

Tijdens het herstel begon Ananda met het schrijven van gedichten. Deze gedichten zijn gebundeld tot het boek 'poems of recovery'. Met dit boek hoopt zij andere te kunnen helpen en het onderwerp eetstoornis bespreekbaar te maken. Je kan hem bestellen via Bol.com.

Wil jij ook graag jouw verhaal delen op Girlscene? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar elsemieke@girlscene.nl onder vermelding van: 'Real life story'.

Beeld: IStock
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved