Lifestyle

Word jij altijd gestoken door muggen? Dit is waarom

Terwijl je vriend(in)lief altijd rustig naast je ligt te slapen en je bestie nog nooit een muggenbult heeft gehad, begint het bij jou al te jeuken voordat je geprikt bent. Ze moeten jou namelijk al-tijd hebben. Hoe komt dat toch? Nou, hierdoor.

Wanneer de temperaturen stijgen komen de kleine zoemende rakkers ook weer tevoorschijn. Ze prikken je niet alleen lek, maar houden je ook nog eens de hele nacht wakker. Bah! Waarom vinden ze het toch zo aangenaam om in jouw slaapkamer te overnachten? Eerst dachten onderzoekers dat het kwam door type bloed of bepaalde genen, maar nieuw onderzoek toont aan dat dit niet helemaal het geval is. 
Vrouw krabt muggenbeet
Hoe vinden muggen je zo goed in het donker?
Het is niet dat muggen supergoede ogen hebben waardoor ze ons wel kunnen zien en wij hen niet, maar vrouwelijke muggen hebben een soort antenne waarmee ze hun prooi opsporen. Op deze kleine antenne zitten geurreceptoren waarmee muggen ons wel op zeventig meter afstand ruiken. Het zijn dan ook alleen de vrouwtjes die het op ons gemunt hebben.

Lichamelijk geurtjes
Wij maken het de muggen dan ook wel makkelijk om ons te vinden, want een persoon geeft ruim driehonderd chemische verbindingen af via de huid, waar muggen delen van opvangen. Uit onze mond komen ook nog eens meer dan honderd verbindingen die muggen waarnemen. Ieder lichaam scheidt andere verbindingen uit. Dit komt doordat dit afhangt van iemands genen en eetpatroon. Hierdoor ruikt iedereen anders en heeft daardoor een ander geurprofiel.

Heb jij een 'lekker' geurprofiel? Dikke pech
Muggen zijn gek op bepaalde geurprofielen. Geurtjes waar muggen vrolijk van worden zijn onder andere de geur die je uitstoot na het sporten, nadat je bier hebt gedronken en de geur die zwangere vrouwen uitstoten. Gelukkig heeft ook ieder mens geuren waar muggen liever bij uit de buurt blijven. Of een mug je wel of niet wil prikken hangt af van de verhouding attractieve en afstotende geuren. Des te meer attractieve geuren je afscheidt, des te groter de kans is dan een mug bij je op bezoek komt. 

Zou houd je muggen op afstand
Knoflook eten zou muggen op afstand houden #dikkevettefabel. Muggen niet, je (potentiële) partner wel. Wat wel werkt is jezelf insmeren met bijvoorbeeld eucalyptusolie met daarin de stof citriodiol. Dit is een natuurlijk middel en niet slecht voor de huid of schadelijk voor de gezondheid. Een ander werkend middel is DEET. Dit zit standaard in de backpack van reizigers die naar tropische landen gaan. Dit middel is een van de meest effectieve, maar wordt deels opgenomen in je huid en is hierdoor minder goed voor de gezondheid. Wil je liever niks op je huid smeren? Dan is een klamboe ophangen ook een optie. Sfeervol en mugafwerend.
Vrouw in klamboe tegen muggen
Bron: ad.nl, libelle.nl, bedrock.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved