Health

Met deze 7 tips verbeter je je geheugen

Wanneer je ouder wordt is het geen vreemd fenomeen dat je geheugen je zo nu en dan in de steek laat. Wist je dat je geheugen al vanaf je twintigste verslechtert? Als je vroeg begint met je geheugen te trainen stel je het achteruitgaan uit. Wie wil dat nou niet? Met deze tips verbeter je je geheugen.

Zoek eerst naar de oorzaak

Wanneer je weinig energie hebt vergeet je mogelijk sneller dingen. Als je al een hele tijd futloos bent of last hebt van vermoeidheid, is het dus niet gek dat je sneller dingen vergeet dan normaal. Zit je momenteel in een stressvolle periode, slaap je weinig of sport je zelden? Wanneer een of meerdere van deze situaties bij jou voorkomen, ligt je vergeetachtigheid wellicht hieraan.
Vrouw denkt na over geheugentraining
Tips voor geheugentraining:
#1. Herhaal, herhaal, herhaal

Dit is het woord dat je in je studietijd waarschijnlijk honderd keer van iedere docent hebt gehoord. Helaas hadden deze vervelende docenten toch echt gelijk. Informatie herhalen is dé manier om je geheugen te trainen.

#2. Breng structuur aan
Iets wat logisch is, is gemakkelijker te onthouden. Breng daarom structuur aan bij de dingen die je doet. Dit is zowel goed voor je brein en maakt het leven gewoon een stukje gemakkelijker.

#3. Probeer te visualiseren 
Beeld is makkelijker te onthouden dan iets zoals tekst. Ben jij een drama in het onthouden van wachtwoorden? Maak in gedachten een visualisatie van bijvoorbeeld de beweging die je vinger maakt en (ja-ja) herhaal deze beweging iedere keer als je het wachtwoord intypt.

#4. Gebruik ezelsbruggetjes
Ezelsbruggetjes gebruikte je waarschijnlijk in je studietijd om bijvoorbeeld alle provincies in je hoofd te stampen of moeilijke buitenlandse woorden te onthouden. Alhoewel je als je niet meer op school zit je vast geen lijstjes meer moet onthouden, zijn ezelsbruggetjes ook superhandig om in je dagelijks leven te voegen. Als visualiseren niet helemaal jouw ding is om je wachtwoorden te onthouden, bedenk dan handige en leuke ezelsbruggetjes.

#5. Schrijf in plaats van typ
Dat alles tegenwoordig digitaal werkt is enorm handig. Je smartphone is tenslotte een minicomputer waarin je je agenda, notities en takenlijstjes bewaart. Toch is het voor je geheugen beter om alles ergens op te schrijven, doordat je brein zich meer bewust is van wat er onthouden moet worden.

#6. Tijd voor spelletjes
Download de leukste en uitdagende spelletjes voor op je telefoon, zodat je overal even je brein kunt trainen. Als je in je app-winkel braintraining opzoekt, vind je een hoop toffe games. Leg je liever je telefoon opzij? Scoor dan voor thuis leuke puzzelboekjes of sla eens een krant open. Achterin staan een hoop breinbekers die goed zijn voor je geheugen.

#7. Eet je geheugen sterk
Van deze tip worden we blij, want food is always good. Helaas word je niet meteen slimmer van een vullend en gezond ontbijt, maar het helpt je wel met het beter onthouden van informatie. Nog een reden om het ontbijt niet over te slaan. Daarnaast zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die goed zijn voor je geheugen, zoals broccoli, spinazie en andijvie. Voeding waar foliumzuur in zit, is je geheugen ook blij mee. Voeding met foliumzuur zijn onder andere linzen en erwten. Als laatst heeft je geheugen ook baat bij omega-3-vetzuren die je binnenkrijgt door het eten van vis.
Vrouw met broccoli voor geheugentraining
Bron: gezondheidsplein.nl, libelle.nl, gezondheidsnet.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved