Lifestyle

Dit zijn de irritantste taalfouten die er bestaan

Sommige mensen boeit het niet veel hoe je een woord schrijft, maar anderen kunnen zich behoorlijk ergeren aan taalfoutjes. Taalfouten worden dagelijks gemaakt, en er zijn een paar fouten die overal bovenuit springen. Dit zijn namelijk de irritantste taalfouten die er bestaan.

✘ Verassen / verrassen
Iemand verrassen is hartstikke leuk, maar iemand verassen is een stuk minder leuk. Als je die ene ‘r’ vergeet te typen, dan krijgt het woord een hele andere betekenis. Verassen betekent namelijk ‘verbranden’. 

✘ Me / Mijn
Ik heb ‘me’ zusje meegenomen is fout. Ik heb ‘mijn’ zusje meegenomen, is juist. 

✘ Dan / Als
Het is altijd ‘groter dan’ en ‘evenveel als’. Als je zegt ‘ik ben groter als mijn zusje’, dan heb je het dus fout. Je bent groter dan je zusje, of even groot als je zusje.

✘ t / d / dt
We leren op de basisschool al wanneer we de t, d of dt moeten schrijven, maar toch blijft het lastig. Vervang het woordje door loop. Ik word (loop) 18, jij wordt (loopt) 18. 
spelfouten taalfouten

✘ Is / Eens
‘Doe mij dat boek is’, is vooral spreektaal. Als je het schrijft, dan klopt het helaas niet. ‘Doe mij dat boek eens’, is wel juist.

✘ Zij / hun
Het is niet ‘hun gaan mee’, maar ‘zij gaan mee.’

✘ Jouw / Jou
Dit is jouw huis = correct. Dit huis is van jou = correct. 

✘ Licht / Ligt
Licht en ligt hebben niet dezelfde betekenis. ‘Waar ligt dat boek’: ligt is hier een vorm van het woord ‘liggen’. ‘Het licht is aan’, schrijf je over licht in je slaapkamer bijvoorbeeld.

✘ Naar / na
‘Ik ga ‘naar’ de bioscoop’, is juist. Je gaat ergens naartoe. ‘Ik zie je ‘na’ de training’, is ook juist. Hier betekent ‘na’ hetzelfde als ‘achteraf’.

In dit artikel vind je 10 uitdrukkingen die bijna iedereen fout zegt. En, heb jij er stiekem ook een aantal fout?

Beeld: iStock