Lifestyle

Zó kom jij af van stress door school

Deadlines, toetsen, presentaties: er wordt heel wat van je verwacht op school. Door de druk ervaren veel studenten stress door school. En dat is heel vervelend, want deze stress kan je humeur erg gaan beïnvloeden. Stress door school is gelukkig te verhelpen. Heb jij stress door school? Probeer deze tips dan eens toe te passen.

1. Maak een planning
De beste manier om stress door school te voorkomen, is een planning maken. Als je een planning maakt heb je een duidelijk overzicht van wat je allemaal nog moet doen, en dit geeft rust. Plan van tevoren op welke dag jij waarmee bezig gaat, en probeer je hier ook echt aan te houden. Wees wel realistisch, want alleen dan kun je je aan je planning houden. Het gevolg? Veel minder stress door school, want je hebt alles optijd af.

2. Doe ook zeker de leuke dingen
Dat je bezig bent voor school is heel goed, maar het is ook heel belangrijk om leuke dingen te doen. Wekenlang blokken gaat stress door school veroorzaken, omdat je alleen maar met je hoofd in de boeken zit. Spreek dus ook lekker af met vriendinnen, blijf sporten en doe leuke dingen. Dit in combinatie met een duidelijke planning zal stress door school doen verminderen.
stress school
3. Vraag om hulp
Hoe moeilijk je het misschien ook vindt: durf hulp te vragen. Soms ben je zo druk met alles dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dan goed om iemand van buitenaf te vragen of hij/zij je kan helpen. Vraag bijvoorbeeld je ouders, je vriend of vriendin, of een klasgenoot om hulp. Soms heb je zoveel stress door school dat je alles even voor jezelf op een rijtje moet zetten, en daar kunnen anderen vaak goed bij helpen.

4. Zoek de oorzaak
Stress door school heb je niet zomaar. Het is daarom belangrijk dat je de oorzaak vindt. Ligt de lat misschien te hoog, en kun je beter een niveau lager gaan doen? Of begin je gewoon simpelweg te laat aan je opdrachten en heb je daardoor stress door school? Als je de oorzaak hebt gevonden is het vinden van een oplossing tegen stress door school een stuk makkelijker.

5. Begin op tijd
Waarschijnlijk word je gek van de zin 'je moet op tijd beginnen', maar toch is dat wel echt dé manier om stress door school tegen te gaan. Het zal je goed doen als je opdrachten ruim op tijd af hebt, en je al vroeg bent begonnen met leren bijvoorbeeld. Begin dus op tijd!

6. Pak je rust
Urenlang leren lijkt een goed idee, maar je moet je rust blijven pakken. Ga om het uur bijvoorbeeld even een rondje lopen, praat even met iemand of doe iets wat je leuk vindt. Je zult al snel merken dat je na een korte pauze weer een beetje opgeladen bent, waardoor je harder aan het werk kunt. Ook is het belangrijk dat je wel je nachtrust pakt.

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved