News

Zo moet je een mondkapje dragen in het ov

Vanaf 1 juni mag iedereen weer gebruik maken van het openbaar vervoer. Mits dit echt noodzakelijk is natuurlijk! Na maanden in quarantaine te hebben gezeten, is dit best een verademing. Figuurlijk dan. Het is namelijk verplicht om een mondkapje te dragen in de trein, bus en tram. Hier staan alle dingen die je moet weten over het reizen met het ov in deze tijd en het dragen van een mondkapje. 

Mondkapje dragen in het openbaar vervoer

Vanaf 1 juni mag je dus weer reizen met het ov. Let er wel op dat het nog steeds wordt afgeraden om met het ov te reizen als dit niet écht noodzakelijk is. Je bent in ieder geval verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen, zodat je andere mensen niet met het coronavirus kunt besmetten. Zelfs wanneer je geen symptomen hebt, kun je andere mensen besmetten. Wanneer je geen mondkapje draagt, krijg je een boete van €95 en kun je ook de tram, bus of trein uit worden gestuurd. Je bent op haltes, perrons en stations niet verplicht een mondkapje te dragen, maar moet wel verplicht de anderhalve meter afstand houden. 


via GIPHY

Waar moet je rekening mee houden als je een mondkapje gebruikt?

➝ Was je handen met water en zeep of gebruik desinfectiemiddel. 
➝ Gebruik de touwtjes of elastieken om je mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant niet aan.
➝ Zorg dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht en dat je neus, mond en kin bedekt zijn.
➝ Zet je mondkapje tijdens de reis zo min mogelijk af. Doe je dit wel, raak de binnenkant dan niet aan.
➝ Draag niet langer dan drie uur hetzelfde mondkapje.
➝ Desinfecteer je handen opnieuw en gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje af te zetten. Raak hierbij de binnenkant van het mondkapje en je gezicht (ogen, neus en mond) niet aan. Was of desinfecteer je handen hierna nog een keer.
➝ Was het mondkapje op 60 graden na elk gebruik of gooi het mondkapje weg als hij niet herbruikbaar is. Dit kan bij het restafval in de grijze container.
➝  Zorg ervoor dat je mondkapje na het wassen helemaal droog is voordat je hem opnieuw gebruikt. Zorg er ook voor dat je handen droog zijn als je het mondkapje opzet.

Bron: rijksoverheid.nl, cosmopolitian.com | Beeld: Unsplash

Must reads 👀