Food

Zo maak je zelf de lekkerste sushi

Restaurants zijn al een tijdje dicht en onze cravings voor sushi zoals Maki, Nigiri en Ebi Tempura wordt alsmaar groter. Wist je dat je sommige sushi ook gemakkelijk thuis kan maken? In dit artikel leggen we het je uit. 

Zo maak je Maki en Uramaki rolls

Wat heb je nodig? 

- 250 gram sushi rijst

- drie eetlepels rijstazijn

- twee theelepels suiker

- één theelepel zout

- drie zeewiervellen (norivellen) 

- gerookte zalm 

- halve avocado 

- sesamzaadjes

 

Voorbereiding van de rijst 

Stap 1: Spoel de rijst een paar keer af met een zeefje totdat het water niet meer wit is. Een goede tip is om tijdens het spoelen even met je hand door de rijst te gaan.

Stap 2: Laat de rijst vervolgens 10 minuten staan in een pan met een dikke bodem. 

Stap 3: Voeg daarna 300 ml water toe en breng het aan de kook. Laat het ongeveer twee minuten op hoog vuur koken met een deksel erop. 

Stap 4: Na die twee minuten kook je het voor vijf minuten op middelhoog vuur. Vervolgens twaalf minuten op laag vuur. 

Stap 5:  Nadat je het vuur uit hebt gezet, haal je de deksel ervan af. Bedek de pan vervolgens met een theedoek en doe plaats deksel er weer bovenop. Laat het daarna vijftien minuten rusten. 

Stap 6: Doe de azijn, suiker en zout samen in een pannetje en roer dit samen tot een mengsel. Als alles opgelost is, laat het dan even afkoelen. 

Stap 7: Leg de rijst op een lage schaal (niet-metaal) en strooi het mengsel erboven op. Meng het vervolgens samen met de rijst. 

Stap 8: Laat de rijst even afkoelen. 

Maki Roll

Stap 1: Plaats een zeewiervel met de ruwe kant naar boven op het sushimatje bekleed met huishoudfolie (glimmende kant naar beneden). Heb je dit niet? Een schone dubbelgevouwen theedoek met daarop een vel huishoudfolie is ook prima. 

Stap 2: Bedek 2/3 van de onderkant van het zeewiervelletje met rijst en druk het stevig aan met je vochtige handen. 

Stap 3: Leg een reepje zalm en avocado in het midden en rol het met het matje of de theedoek van beneden naar boven goed vast. Druk het aan de uiteinden op het laatst nog even stevig vast vast.

Stap 4: Houd een schone mes onder de warme kraam en snij de rol vervolgens in ongeveer 6 of 8 rolletjes. 

 

Uramaki Roll

Stap1: Strooi in een pannetje de sesamzaadjes en rooster ze goudbruin. 

Stap 2: Verdeel een zeewiervel door tweeën en leg de ruwe kant weer naar boven op het matje of theedoek bekleed met huishoudfolie.

Stap 3: Bedek het hele vel met rijst en vergeet niet om het goed aan te drukken. 

Stap 4: Pak de sesamzaadjes erbij en strooi het op de rijst. 

Stap 5: Druk het nogmaals aan en keer het vel om zodat je de zeewier weer bovenop ziet. 

Stap 6: Plaats de gerookte zalm en advocado erop en rol het met het matje of de theedoek op van beneden naar boven. Druk het weer goed vast!

Stap 7: Maak je mes warm met heet water en snij het vervolgens in 6-8 rolletjes. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Maki (@makisushifoz) op

Ben je benieuwd welke sushi het beste bij jou past? Doe dan hier de quiz. Toch liever zin in een sushi-pizza? Check dan dit recept.

Bron: Brendakookt.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved