Health

Puistjes op je rug? Zo kom je ervan af

De warme zomerdagen staan bijna voor de deur en dit betekent dat je ein-de-lijk dat ene leuke topje uit de kast mag trekken. Houden die vervelende onzuiverheden op je rug jou tegen? No worries, je bent niet de enige die hier last van heeft! Benieuwd hoe je hier gemakkelijk vanaf komt? Lees snel verder!

Puistjes op je rug: bacne

‘Bacne’ zijn puistjes op je rug. Super vervelend, maar het komt vaak bij jonge meiden voor. Puistjes ontstaan wanneer de talgklieren aan de voet van de haarzakjes te veel talg produceren. Ze raken ontstopt, waardoor een mee-eter met een wit of zwart puntje ontstaat. In die mee-eter vermenigvuldigen bacteriën zich makkelijk, waardoor de talgklier ontsteekt en er een puist ontstaat.

Het zou dus goed kunnen dat je moeder of zus het ook heeft gehad, want ‘bacne’ zit in je genen, maar het kan ook door de pil komen. Niet alleen de hormonen in de pil zijn vaak de boosdoeners, maar als je in de pubertijd zit heb je sowieso een hogere kans op puistjes op je rug. Ook kan zweet de oorzaak zijn van je verstopte poriën.  

puistjes op je rug bacne

Puistjes op je rug: zo kom je van die bacné af

1. Douche na elke work-out
Veel gezweet na een work-out? Duik daarna dan direct onder de douche. Hiermee zorg je ervoor dat je poriën niet verstopt raken.

2. Exfoliate regelmatig je lichaam

Net als je gezicht produceert je bovenlichaam veel sebum. Door regelmatig gebruik te maken van een exfoliater verwijder je de dode huidcellen van je lichaam. Het resultaat: een egale rug zonder onzuiverheden!

3. Draag luchtige kleding
In plaats van bodycons zoals de Kardashian-Jenner zussen dragen, is luchtige kleding in dit geval de oplossing. Strakke kleding kan er namelijk voor zorgen dat je rug niet kan ‘ademen’, wat uiteindelijk voor irritaties kan zorgen.

4. Tea tree olie is je beste vriend
Katy Perry, Meghan Markle en Khloe Kardashian zweren hierbij, maar Tea tree olie is hét wondermiddel bij acne. Deze remedie heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Het is daarom niets voor niets een hoofdingrediënt in vele acneproducten.

5. Eet gebalanceerd
Je weet wat ze zeggen: Je bent wat je eet. Een ongezond eetpatroon kan dus effect hebben op je lichaam. Vooral snelle koolhydraten zoals wit brood, paste, rijst kunnen acne verergeren.

Probeer dit daarom zoveel mogelijk te vervangen door granen, groenten en fruit om puistjes op je rug te voorkomen.

Wees niet bang als je niet direct resultaat ziet. Het is een behandeling waar je een beetje geduld bij moet hebben. Schaam je hier ook niet voor! Het is de normaalste zaak van de wereld, waar iedereen mee kampt.

Beeld: iStock
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved