News

YouTube krijgt Kijkwijzer en dit betekent dat voor jou

Van de vlogs van Enzo Knol tot de turoials van NikkieTutorials. Vlogs, video's, workouts, DIY's en tutorials... Dagelijks kijken we met z'n allen uren aan YouTube-filmpjes. Binnenkort gaat er misschien iets veranderen in YouTube-land. Wij leggen uit wat er gaat veranderen.

YouTube Kijkwijzer

Bij en series in de bioscoop en op televisie kennen we de Kijkwijzer. De Kijkwijzer geeft met een icoontje aan voor welke leeftijd hetgene wat je gaat kijken geschikt is. Daarnaast zijn er ook icoontjes voor geweld, angst, seks, grof taalgebruik, drugs- en/of alcoholgebruik en discriminatie. YouTube heeft dit nog niet, maar het kabinet wil dat ook grote Nederlandse YouTube-kanalen een Kijkwijzer krjigen. Zodat jijzelf of ouders gelijk aan een video zien voor wie het geschikt is om naar te kijken. 

youtube kijkwijzer

Mening van YouTubers

Mascha Feoktistova, bekend van haar kanalen Beautygloss en Vlogloss, vindt dit een goed idee. "Het is sowieso een goede zaak om vooraf aan te geven of content schokkende beelden bevat. Zowel op televisie als online. Er is momenteel niet echt controle op de inhoud, behalve dat YouTube wel eens video's 'demonetizet'' zegt Mascha.

YouTuber Joost, van JoostSpeeltSpellen, is van mening dat het alleen werkt als video's los van elkaar beoordeelt worden. ''Het werkt als ze al mijn video’s één voor één beoordelen, maar als ze alleen maar uit gaan van een of twee video’s, werkt het niet. Het zou erg lullig zijn als Kijkwijzer mijn hele kanaal 18+ maakt omdat ik één keer Call of Duty heb gespeeld. Dat zou oneerlijk zijn."

Beeld: Unsplash | Bron: NOS, RTL

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook