Health

Waarom je nooit dronken moet gaan slapen

Vind jij het ook heerlijk om met je vriendinnen een drankje te doen en houd je wel van een feestje? Dan ga je vast wel eens met iets te veel alcohol in je bloed naar bed toe. Lijkt op dat moment heerlijk, maar helaas blijkt dit helemaal niet goed voor je. Benieuwd waarom je nooit dronken moet gaan slapen? Lees dan snel verder.

Je hartslag stijgt

Dr. David Greuner van NYC Surgical Associates verklaart dat je hartslag stijgt wanneer je alcohol in je systeem hebt. Dr. Greuner: “Alcohol werkt als een vaatverwijder, waardoor meer bloed wordt rondgepompt en je hartslag toeneemt.” Dit is ook de reden waarom je het zo enorm warm krijgt na een paar drankjes: de bloedvaten onder je huid worden wijder, je hartslag stijgt en je zweet als een gek. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe hoger je hartslag wordt. Drink dus met mate.

Je slaapt erg licht

Volgens Dr. Greuner speelt alcohol in op je zenuwstelsel. Hierdoor zal je met je dronken koppie enorm snel in een diepe slaap komen, maar slaap je de tweede helft van de nacht veel te licht. De alcohol is je zenuwstelsel dan al voorbijgegaan en het onderdrukkende gevoel verdwijnt. Gevolg: je slaapt zo licht dat je vaak wakker wordt en dus enorm moe bent de volgende ochtend. Niet echt top voor je kater. 

Je plast veel gedurende de nacht

Dit komt je vast bekend voor: na een wilde avond kan je alleen maar plassen, plassen en nog eens plassen. Om het uur word je wakker en moet jouw blaas weer geleegd worden. Dat komt dus óók door de alcohol! Dr. Geurner: “Alcohol is een diureticum, wat ervoor zorgt dat je extra veel urineert, nog los van het volume die je gedronken hebt.” Dit zorgt er ook voor dat je uitgedroogd raakt, vandaar die droge mond en het extreme verlangen naar een glaasje water. 

Je snurkt

Waarschijnlijk heb je hier zelf weinig last van, maar je bedpartner des te meer. Door alcohol ga je snurken. Een beetje snurken is normaal, maar bij té veel alcohol in je bloed kan slaapapneu opspelen. Dit betekent dat je erg oppervlakkig ademt en je ademhaling soms zelfs kan stokken. OMG. Om het nog erger te maken: als je echt extreem veel alcohol hebt gedronken is er een mogelijkheid dat je je kokhalsreflex verliest, terwijl je wel de drang kan hebben om over te geven. Je kan dan stikken in je maaginhoud. Heftig hè? Gelukkig komt dit maar erg weinig voor, maar denk dus altijd twee keer na voor je nog een shotje achterover tikt.

Tips om te ontnuchteren

Dat klinkt allemaal helemaal niet leuk en dat is het ook niet. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het ‘dronken slapen’ tegen te gaan. Je kan natuurlijk gewoon helemaal stoppen met alcohol, maar wellicht gaat dit jou iets te ver. Houd jij wel van een drankje op z’n tijd, maar wil je ook lekker kunnen slapen na een paar alcoholische versnaperingen? Gebruik dan onderstaande tips om zo nuchter mogelijk onder de dekens te kruipen:
– Doseer! Het beste is om voor een dranksoort te gaan met een laag alcoholpercentage die je langer kan drinken. Denk aan wijn, bier of cider. 
– Neem twee à drie uur voordat je gaat slapen je laatste drankje. In de alcoholvrije uren is het verstandig veel water te drinken.
– Drink ‘s avonds geen cafeïne houdende dranken meer als koffie of cola. Probeer je drankje dus te mixen met iets anders.

Bron: esquire.com, glamour.nl | Beeld: iStock