Food

7 tips tegen gourmetstank

Grote kans dat jij deze kerst gaat gourmetten met de familie. Uit onderzoek van de Albert Heijn blijkt namelijk dat bijna de helft van alle Nederlanders op een van de kerstdagen gaat gourmetten. Heel gezellig natuurlijk, maar die geurtjes zijn minder fijn. Vaak ruik je dagen later nog precies wat er op de plaat heeft gelegen en dat wil je natuurlijk niet. Met deze tips verwijder jij de gourmetgeur zo snel mogelijk uit je huis. 

1. Haal de gordijnen van de muur

De walm die vrij komt tijdens gourmetten plakt overal aan, maar vooral aan textiel. Dit is dan ook de reden dat jouw mooie gordijnen lang na het gourmetten nog zo stinken. Haal daarom de gordijnen weg voor je gaat gourmetten en leg ze ergens waar de walm niet bij kan. Geen fijn werkje, maar zeker wel de moeite waard. Wil jij graag origineel gourmetten deze Kerst? Hier vind je de leukste recepten.

2. Ventileren

Zet tijdens het gourmetten de afzuigkap aan, de ventilatieroosters wijd open en doe een raampje open. Wees niet bang dat je het koud gaat krijgen: het gourmetstel geeft erg veel warmte af. Door tijdens het gourmetten al goed te ventileren vinden de geurtjes makkelijk een weg naar buiten en voorkom je stank. Klaar met gourmetten? Gooi dan alle ramen en deuren open. Tijd voor dekentjes en een leuke kerstfilm. 

3. Geurspray

Spray na het gourmetten de lucht vol met geurspray, deze neutraliseren namelijk de geur in huis. De sprays kan je bij veel winkels kopen en zijn er in allerlei verschillende geuren. 24Kitchen heeft zelfs een speciale anti-gourmetgeur gelanceerd. Meer daarover lees je hier. 

Stank na gourmetten

3. Azijn

Azijn verdrijft geurtjes en is daarom een perfect middeltje om stank te voorkomen. Zet tijdens het gourmetten wat bakjes azijn door het huis. Je zult na afloop veel minder last van de lucht hebben. Voor optimaal resultaat kan je de bakjes azijn een nachtje laten staan. Bye bye muffe lucht.

4. Koffie

Houd jij erg van de geur van koffie? Dan kan je deze tip gebruiken in plaats van de bakjes azijn. Koffie neutraliseert namelijk ook geurtjes en werkt dus effectief tegen gourmetstank. Zet koffie en schenk dit samen met wat water in een pannetje. Zet dit pannetje op een laag pitje tijdens en na het gourmetten. De koffiegeur verspreidt zich door de woonkamer en drijft zo de gourmetgeur weg. 

5. Geurkaarsen

Geurkaarsen passen perfect bij dit seizoen: ze stralen gezelligheid uit, ruiken heerlijk én zijn perfect voor het verdrijven van gourmetstank. Ga op zoek naar een sterk ruikende geurkaars en steek deze tijdens het gourmetten aan. Slim is om de kaars ook na het gourmetten te laten branden, zo ruikt je kamer binnen de kortste keren weer heerlijk. 

6. Spiritus

Let op: spiritus vat erg snel vlam. Combineer deze tip dan ook niet met de geurkaarsen, je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Wel blijkt spiritus erg effectief tegen luchtjes van je gourmetavond. Zet voor je naar bed gaat wat bakjes met spiritus in de kamer. Wedden dat de geurtjes de volgende morgen verdwenen zijn?

7. Zeem de binnenkant van de ramen

Zoals al bij tip 1 vertelt, blijft de walm van ons geliefde gourmetstel overal aan plakken. Zo ook op glas. Zeem daarom na het gourmetten de binnenkant van je ramen. Binnen tien minuten heb je dat klusje geklaard en kan je weer naar buiten kijken. Wist jij trouwens dat je ook nachos kan maken tijdens het gourmetten? Het recept lees je hier

Bron: 24kitchen.nl, nu.nl, huiscleaning.nl, sante.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved