Beauty

Dode punten in je haar? Deze tips helpen je uit de brand

We kennen het allemaal. Je wil je haar lang laten groeien, maar terwijl je haar groeit word je haar dunner en dood aan de onderkant. Oei… Regelmatig zie je weleens tips rondgaan die je volgt, maar ze helpen je niet om je haarpunten weer levend te krijgen. Laten wij nou eens een rijtje met goede tips hebben klaarstaan.

1. Ga regelmatig naar de kapper
Eén van de beste tips die wij je kunnen geven is: om de drie à vier maanden je dode punten eraf te laten knippen. Voor de dames die hun haar echt niet kwijt willen, helaas, maar het zou toch echt een keer moeten, wil je de gespleten punten kwijt. Ben je bang voor de kapper en wil je je haar zelf knippen? Knip dan wel met een echte kappersschaar. De schaar die je voor alles en nog wat gebruikt, kan namelijk schade aanrichten aan je haarpunten.

Gezonde haren

2. Was je haar niet te vaak
Key: elke dag je haar wassen is niet goed voor je haar. Je haar moet lucht krijgen en shampoo zet je haarschubben elke keer weer open, hierdoor kunnen je lokken sneller beschadigen. Met de shampoo verwijder je ook nog eens de talg van je hoofdhuid en talg is dan weer nodig om de haarschubben gezond te houden. Vind je je haar te vet? Was het eens een keer zonder shampoo. 

3. Hittegebruik 
Het is inmiddels wel algemeen bekend, maar wij vertellen het je nog een keer: vermijd het liefst alle hete stylingtools. Gebruik jij na het wassen altijd een föhn? Of kan jij niet zonder je stijltang? Voordat je begint: doe er een serum en/of heat protector in. Die beschermen je haar tegen de warmte.

4. Shampoo, conditioner en masker
Exact op deze volgorde is het wassen het beste voor je haar. Gebruik de conditioner wel alleen in de puntjes om vet haar te voorkomen. De conditioner zorgt ervoor dat je haarschubben worden geopend. Na de conditioner komt het haarmasker. Deze sluit de haarschubben weer. Voor een goed resultaat: gebruik iedere week één masker.

5. Leave-in producten 
Probeer na het wassen een leave-in conditioner in je haar te doen. Het liefst als het haar handdoek droog is. Wanneer je haar daarna droog is kan je nog een olie in je haar stoppen. Let wel op dat je de olie niet aan de bovenkant van je haar aanbrengt, wat best wel logisch is, want olie maakt je haar vetter. 

6. Verven
Verven kan heel slecht uitpakken voor je haar. Het wordt er meestal droog van en je haar breekt er door af. Wil je toch je haar verven, ga dan naar een goede kappersadviseur. 

Nog wat extra kleine tips:

1. Was je haar niet te heet

2. Je natte haar niet te hard droogmaken met een handdoek

3. Niet je haar kammen als het nat is

4. Het liefst geen elastiekjes wanneer je haar nat is. Gebruik anders een haarelastiek zonder metaal stukje erin

5. Verlaag de hittestand van je stijltang of föhn. Probeer hem in ieder geval niet hoger dan 180º graden te zetten

6. Borstel je haar met beleid en kam niet teveel. Eén of twee keer per dag is al goed genoeg

7. Koop een zijden of satijnen kussensloop

8. Gebruik een borstel met natuurlijke haren

9. Gebruik geen producten in je haar waar alcohol in zit

10. Kies voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen

11. Doe je haar vast tijdens het slapen

Je dode punten verdwijnen natuurlijk niet helemaal na al deze tips. Voor een goed resultaat moet je toch echt de puntjes eraf knippen. No worries, het groeit immers toch wel weer aan (wanneer je genoeg vitamines binnenkrijgt). So bye split ends!

Beeld: iStock