Fashion

Deze bloggers bewijzen dat jij ook met duurzame kleding een fashionista kunt zijn

Stiekem zijn we allemaal verslaafd aan shoppen. Wist je dat we in Nederland gemiddeld zo’n 46 items per jaar kopen, waarbij we er ook weer 40 per jaar weggooien? #Autsj! Naast dat dit super slecht is voor het milieu, zijn er in de kledingindustrie ook veel slechte werkomstandigheden voor de mensen die al deze kleding maken. Anne en Elrike besloten daarom een blog te starten onder de naam Fair Friday, om mensen te laten zien dat je ook met eerlijke én duurzame kleding er als een fashionista bij kunt lopen. 

Fast fashion
Je ziet een leuk shirtje bij de ZARA, maar eigenlijk ook een mooi jurkje, broek, topje en oja, ook die ene tas. Je besluit ze allemaal te kopen. Een halfjaar later ben je het eigenlijk allemaal alweer zat en herhaalt het riedeltje zich gewoon weer opnieuw. Maar wist je dat achter dat ene topje of die ene broek die je alweer de prullenbak in hebt gegooid, een hoop schuil gaat? De ‘fast fashion’-industrie zorgt voor een hoop vervuiling door het gebruik van veel water en textiel, maar daarnaast werken veel mensen die de kleren maken ook onder slechte omstandigheden zoals lage lonen en kinderarbeid. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor dit onderwerp, ook onder inlfuencers. Girlscene sprak met Anne (25) en Elrike (27) die samen over duurzame fashion bloggen onder de naam Fair Friday

Fair Friday
Op Netflix vind je verschillende documentaires over de fast fashion-industrie, dit kan je natuurlijk aan het denken zetten. Zo zagen Anne en Elrike van Fair Friday een aantal jaar geleden de documentaire ‘The True Cost’. Hierna waren ze zelf vastberaden om hier iets aan te veranderen. “We zijn toen onze zoektocht gestart naar bewuste kleding. Veel mensen dachten dat dit ook meteen zou betekenen dat het er lelijk uitziet of dat het te duur is, maar we wilden laten zien dat dit wel kon”, vertelt Elrike aan Girlscene.

Na een tijd lang met elkaar over en weer geappt te hebben als ze weer iets leuks van een duurzaam merk tegenkwamen, realiseerden ze hoe tof het zou zijn om deze zoektocht met de wereld te delen en anderen te inspireren. Op dat moment waren er nog niet veel mensen op internet en Instagram er actief mee bezig. In april 2018 zijn ze begonnen met hun blog Fair Friday, waarop ze mensen willen inspireren een andere kijk te krijgen op fashion en willen helpen met het vinden van eerlijke, betaalbare en stijlvolle kleren. Op hun website schrijven ze onder andere inhoudelijke blogs over bijvoorbeeld misstanden in de kledingindustrie, maar ook luchtigere blogs over de leukste duurzame items van dit seizoen. 

Fair friday

Anne en Elrike’s kledingkast
Dat Anne of Elrike nooit meer iets bij de H&M of ZARA kopen, ontkennen ze niet. Maar beiden proberen dit wel zo min mogelijk te doen. “In alle eerlijkheid komt het nog wel eens voor dat ik iets bij een fast fashion keten koop, maar niet vaak meer” vertelt Elrike. Twee derde van haar klerenkast bestaat nu uit eerlijke kleding van duurzame merken of vintage. Anne probeert een goede balans te vinden tussen duurzame kleding en dat wat ze nog in haar kledingkast heeft liggen. “Het heeft wel tijd gekost om over te gaan op duurzame kleren want het is ook duurder, dus daar moet je wel aan wennen.”

View post on Instagram
 

Langzame verandering
We weten nu dat er veel mis gaat in de kledingindustrie, dus waarom blijven we het kopen!? Dat vroeg Anne zich ook af. “In het begin was ik soms ongeduldig, ik dacht: waarom gaat niet iedereen over op eerlijke en duurzame merken? Maar zo werkt het niet, ik besef me nu dat het in kleine stapjes gaat”. Anne en Elrike merken allebei dat er wel een verandering gaande is. “Vroeger was het bijvoorbeeld echt een taboe om in tweedehands kleding te lopen, terwijl het nu juist hip is”, zegt Anne. 

Tips voor een duurzamere kledingkast
Wil je zelf ook je steentje bijdragen? Je hele kledingkast omgooien hoeft natuurlijk niet, maar Anne en Elrike willen mensen inspireren om kleine veranderingen te maken. “Daarom heten we ook Fair Friday. Het idee was dat je minstens een dag in de week een bewuste outfit aan hebt”, zegt Elrike. Voor meiden die willen beginnen aan een duurzamere klerenkast hebben Anne en Elrike in elk geval de volgende tips:

1. Verander in kleine stapjes, in een keer alles omgooien werkt niet. 
2. Begin met een goede basic van een duurzaam merk of een vintage item, waarvan je weet dat je er lang blij mee zult zijn. Op die manier is het ook niet erg om er wat meer voor te betalen. 
3. Doe mee met een challenge waarbij je bijvoorbeeld drie maanden lang niks nieuws mag kopen. Dit is een leuke manier om jezelf uit te dagen en er mee bezig te zijn. 
4. Maak een wishlist om zo bewustere keuzes te maken, in plaats van een impulsaankoop te doen in de ZARA. Denk na over wat je echt nodig hebt! 

View post on Instagram
 

Must reads 👀