News

6 redenen waarom je dit weekend Pride Amsterdam moet bezoeken

Roze, glitters en regenbogen. Je kunt er deze week niet omheen, want het is Pride Week. In onze hoofdstad wordt er veel aandacht aan besteed. Pride Amsterdam is dan ook een festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. De afsluiter van deze week is absoluut een knaller, namelijk Canal Parade. Maar er zijn dit weekend nog veel meer dingen te doen rond de Pride Week, dus check het snel hier.

Dit jaar is thema van Pride Amsterdam 2019 ‘Remember the past, create the future’. We herdenken de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken. Dit vormde een scheidslijn in de geschiedenis van de LHBT-beweging. Een jaar later (1970) werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden. De Pride Week ging afgelopen zaterdag van start en duurt tot en met zaterdag 3 augustus. Vier dus deze week dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Yay! Check hieronder wat er te doen is in onze hoofdstad.

1. Bezoek de roze Rijks Rondleiding in het Rijksmuseum
In Het Rijksmuseum is een exclusieve rondleiding die aan de hand van kunstwerken vertelt over de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland. De rondleidingen vinden de hele week plaats om 11:00 uur in het Nederlands en 14:00 uur in het Engels. De rondleiding duurt een uur en kost €5 (dit is exclusief toegang tot het museum).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Rijksmuseum (@rijksmuseum) op

2. Ga naar de foto-expositie 'Glitter in the Air' in De Hallen
''Hoge hakken, veren, denim, leer, kousen, kolossale pruiken, verbluffende make-up en fluwelen handschoenen zijn slechts enkele van de elementen in het verhaal van dit event.'' Mr. José presenteert ‘Glitter In The Air’, een fotoserie die de wereld van Brighton’s Gay Pride laat zien. De expositie is te zien in De Passage van De Hallen tot en met 31 augustus.

3. Ga naar ARTIS voor een rondleiding homoseksualiteit in het dierenrijk
Wat weet jij van homoseksueel gedrag in het dierenrijk? Ook onder dieren komt homoseksueel en lesbisch gedrag voor. Mannetjes knuffelen mannetjes en vrouwtjes zoenen met vrouwtjes. Ga mee nu gratis (met een toegangskaart) mee met de rondleiding over homoseksualiteit in het dierenrijk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ARTIS (@artis_amsterdam_royal_zoo) op

4. Ga sporten tijdens Pride Week
Sporten? Jazeker! Ook veel sportscholen in Amsterdam besteden aandacht aan Pride Week. Dus heb jij zin in een goede workout of wil jij dit kater er even uitzweten? Dan is dit een unieke kans! Bij Saints & Stars is het de hele week Pride Week met meer regenboog dan je aankunt en natuurlijk toepassende beats terwijl jij aan het squatten bent. Love it! Ook bij cycle studio Vélo Amsterdam boek je nu een speciale 'Pride ride'. Doe je liever pilates? Dan moet je deze week bij PLTS zijn, zij geven deze week 'Pride Barre' en Pride Reformer' Go, go, go! Ps: vergeet je gekleurde sportoutfit niet! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Saints & Stars (@saintsandstars) op

5. Bezoek de Canal Parade
Als je zaterdag nog geen plannen hebt is het ook zeker de moeite waard om de Canal Parade in Amsterdam te bezoeken. Ongeveer 80 verierde boten (en versierde mensen) varen dit weekend door de grachten en het belooft weer een groot feest te worden. Niet alleen is het leuk om op een boot te zitten (ehh dansen), maar het aanschouwen van de parade is een groot spektakel. Glitters en gekleurde kleding dragen is verplicht op deze dag ;-).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Pride Amsterdam (@prideamsterdam) op

Heb je een plekje op een boot kunnen bemachtigen? Nice! Let er wel op dat je afval niet in de Amsterdamse grachten laat vallen! SodaStream heeft dit jaar de taak op zich genomen om al het plastic dat blijft liggen, uit de grachten van Amsterdam te vissen. Het plastic wordt gedoneerd aan de Plastic Whale Foundation. Good job! Wij geven je alvast de tip: gebruik geen wegwerpbekers, maar kies voor een herbruikbare fles. SodaStream heeft een speciale fles voor de Pride Week gelanceerd en doneert €1 hiervan aan de LGBTQ Foundation. De fles heeft een vet schattig sjaaltje, een eerbetoon aan de LGBTQ gemeenschap. Het sjaaltje is ontworpen om te delen. Als je langs de stippellijn knipt, kun je de helft weggeven aan jouw liefde. How cute!

6. Straatfeesten
Ben je nog niet klaar met feesten? No worries, het hele weekend kun je namelijk in Amsterdam feest vieren. Van vrijdag tot en met zondag zijn er namelijk in Amsterdam genoeg straatfeesten. Van een pleinfeest op de Westermarkt, tot een straatfeest aan de Utrechtsestraat. Overal waar je kijkt is het feest dit weekend. Wil je veilig thuiskomen na de nodige cocktails? Houd dan een van de speciale Pride Taxi’s van Magnum aan, deze zijn te vinden op verschillende plekken in de stad. Met de actie wil het ijsmerk aandacht vestigen op de veiligheidsproblemen rondom taxi’s in Amsterdam. Naast het feit dat de taxi je (binnen de ring) veilig thuis brengt, zijn er ook Magnum-ijsjes beschikbaar tijdens de rit. Oh la la! Dat laten wij ons geen twee keer zeggen...

De taxi’s rijden zaterdag 3 augustus vanaf 12:00 tot en met 8.00 uur de volgende ochtend.

magnum pride amsterdam

Nog een outfit nodig? Shop hier je leukste outfit voor Pride Week:

 

Beeld: Unsplash

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook