Lifestyle

Loop jij graag in een goed tempo door? Dan leef jij langer

Loop je in de stad om te gaan shoppen, lijkt het alsof die mensen voor je geen stap vooruitzetten. Van die mensen die zo langzaam lopen, weer even stilstaan én dan net als je ze wilt inhalen weer doorgaan op hun slakkentempo. Voor iedereen die zich altijd ergert aan mensen die met een slakkentempo voor je lopen: goed nieuws! Uit onderzoek blijkt dat als je op sneller tempo doorloopt, je een langere levensverwachting hebt.

Er is namelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen de snelheid van je looppas en je gezondheid. Of beter gezegd: je levensverwachting. De universiteit van Leicester nam in het onderzoek ruim 420.000 mensen onder de loep. Zes jaar lang werd hun looptempo bijgehouden én gekeken naar hoeveel mensen uit de groep stierven. Wat bleek? Mensen die houden van stevig doorwandelen, hadden een hogere levensverwachting dan mensen die op een slakkentempo wandelden.

Schokkend onderzoek
De cijfers waren op z’n zachtst gezegd behoorlijk schokkend. Mensen die bij de groep ‘langzame wandelaars’ horen stierven 1,8 tot 2,4(!) keer sneller aan een hartaandoening, dan de personen die graag stevig en snel doorwandelen. De verklaring van de onderzoeker is dat mensen die stevig doorlopen over het algemeen ook meer bewegen, waardoor ze überhaupt meer genieten van de gezondheidsvoordelen zoals een lagere bloeddruk en een kleinere kans op obesitas.

Tempootje omhoog
Maar ook als de factoren roken, dieet en BMI werden meegerekend bleef de uitslag hetzelfde. Zo ontdekten de onderzoekers dat ook mensen met een laag BMI als langzame wandelaars alsnog een grotere risico hadden om te sterven aan een hartaandoening. Best heftig, hè? Dat wordt de volgende keer tijdens het shoppen toch nét wat steviger doorlopen. En hé… Zo kom je ook minder in de verleiding om impulsieve aankopen te doen. 

via GIPHY

Shop till ya drop
Winkelstraten waren voor jou altijd een hindernis parcours, maar zie het nu maar als een mooie uitdaging. Als je nu die trage mensen inhaalt, weet je: jij leeft langer dan al die slakkentempo lopers. Dus shop jij maar lekker door met een stevige pas. 😉 

Bron: janitv.be,medicalnewstoday.com | Beeld: iStock, giphy

Must reads 👀