Lifestyle

97% van de mensen wast zijn handen niet goed

Say what? 97% van de mensen wast zijn/haar wanden niet goed. Hoe simpel het ook lijkt; handen onder de kraan en klaar. Toch is er echt maar een kleine groep die dit goed doet. Voor het koken of na een bezoek aan het toilet wassen we onze handen allemaal veel te vluchtig, waardoor we onze handen eigenlijk voor niks wassen. En doordat we zo laks onze handen spoelen, blijven er een hele hoop smerige bacteriën achter. Iel...

Uit Amerikaans onderzoek onder 383 deelnemers blijkt dat maar liefst 3 procent, dat zijn omgerekend 12 personen, hun handen op de juiste manier wassen. De overige deelnemers spoelden hun handen vluchtig af met een beetje water en soms een scheutje zeep. Hierdoor bleven talloze bacteriën achter op de handen. Deze achtergebleven viezigheid laat je dus achter op de spullen die je daarna aanraakt en op het eten dat je opeet. Denk hierbij aan dat lekkere appeltje...

Oké, lesje geleerd, je moet supergoed je handen wassen. Sopje hier, scrubje daar en afdrogen maar. Bij dit laatste onderdeel gaat het alsnog vaak mis. Je hebt namelijk ook kans op besmettingsgevaar tijdens het afdrogen van je handen. Uit een ander recent onderzoek blijkt dat op 49 van de honderd geteste handdoeken bacteriën zitten die terug te vinden zijn op of ín het menselijk lichaam. O. My. God. Clou van het verhaal: vervang regelmatig je handdoeken om deze vieze tafrelen te voorkomen.

Om alles tot in de puntjes perfect te doen vertellen wij hieronder hoe je daadwerkelijk je handen hoort te wassen voor bacterieloos vrije handen. Volg de stappen van A tot Z:

Stap 1: Maak je handen helemaal nat onder stromend water, dus niet alleen je vingertoppen.
Stap 2: Als je handen volledig nat zijn pak je zeep.
Stap 3: Wrijf beide handen goed in met zeep en zorg ervoor dat het schuimt. Wrijf hierbij ook over de rug van je handen, behandel je vingers vinger voor vinger en besteed aandacht aan je nagels. Hieronder blijft een héle hoop vuil achter.
Stap 4: Schrob je handen hierna nogmaals.
Stap 5: Spoel je handen af met water.
Stap 6: Droog je handen goed af met een (niet doorweekte vieze) handdoek. 

Als je je handen wast wil je dit natuurlijk wel met een fijne zeep doen. Maak bijvoorbeeld je eigen zeep à la Lush. Hoe je dat doet, lees je in deze D.I.Y.
Handen wassen
Bron: nieuwsblad.be | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved