Lifestyle

Last van warmte-uitslag? 7 tips om dit tegen te gaan

Begint net weer lekker het zonnetje te schijnen, krijg je opeens kleine rode of witte bultjes op je lichaam. Het begint een beetje te jeuken, wat is dit nou weer?! Het kan zijn dan je last hebt van warmte-uitslag. Warmte-uitslag kan eigenlijk bij iedereen voorkomen. In de zomermaanden komt het in Nederland steeds vaker voor of als je lekker op vakantie bent op een warme, tropische bestemming. Maar hoe kom je ervan af? Wij hebben 7 tips voor je op een rijtje gezet.

Ben je net lekker op vakantie in de zon, werkt je lichaam niet mee. Wij hebben daarom 7 tips voor je verzameld zodat je toch nog kan genieten van je vakantie en de zon.

Wat is warmte-uitslag?
Bij warmte-uitslag ontstaan er kleine rode of wit bultjes op bepaalde delen van het lichaam. De bultjes lijken soms wel op kleine, doorzichtige blaren of kippenvel en worden veroorzaakt door een verstopping van de zweetklieren. Hierdoor ontstaan een ontsteking en jeuk rond de zweetklieren, superirritant. De bultjes komt vooral voor als je wat vaker zweet in een warme omgeving. 

via GIPHY

Hoe krijg je warmte-uitslag?
Warmte-uitslag kan niet alleen ontstaan op vakantie of door de zon in Nederland. Ook na een bezoek aan de sauna kan je er last van krijgen. Daarnaast kan slapen onder een elektrische deken of strakke sportoutfits ook warmte-uitslag veroorzaken. Maar de grote vraag is natuurlijk, hoe kom je ervan af?

Hoe kom je van warme-uitslag af?
Met warmte-uitslag hoef je niet gelijk naar de huisarts te gaan. In de meeste gevallen verdwijnt de uitslag binnen een paar uur tot een paar dagen als je in een koelere omgeving verblijft. Het eerste wat je dus ook moet doen als je last hebt van warmte-uitslag is een koelere omgeving opzoeken (het beste is tussen de 21 en 22 graden). Ook de volgende tips kunnen je helpen om zo snel mogelijk van die irritante bultjes af te zijn.

#1. Draag luchtige kleding
Draag tijdens de warme dagen geen strakke kleding of kleding van polyester of nylon. Laat je huid goed ademen en draag lichte en luchtige katoenen kleding.

#2. Verfrissende douche
Neem wat vaker een koele douche of een koud bad.

#3. Verkoelen
Leg een coolpack op de geïrriteerde huid, maar let wel op dan je dit niet langer dan 20 minuten per uur doet.

#4. Drink genoeg water
Water is goed voor de vochthuishouding en het helpt je lichaamstemperatuur wat lager te houden.

#5. Vermijd te veel zweten
Ga niet hardlopen of intensief sporten wanneer je in een warm land bent. 

#6. Vermijd huid-op-huid contact
Smeer je huid niet in met vette crème, olie of vaseline. Dit leidt sneller tot een verstopping van je zweetklieren en kan zorgen voor een irritatie of allergische reactie. Laat je huid goed rusten, doe bijvoorbeeld een washandje onder je borsten of tussen je benen zodat de huid elkaar niet raakt. 

#7. Verzorgende crème
Je kan een hydraterende crème gebruiken op je geïrriteerde huid, te koop bij je huisarts. Als je erg last hebt van jeuk kan je ook antihistamine tabletjes halen bij de huisarts.

Heb je ook last van koorts, misselijkheid, duizeligheid of hoofdpijn? Neem dan wel een bezoekje aan de huisarts. Wij hopen dat je snel weer kan genieten van de zon en je vakantie

Bron: huidarts.com, mens-en-gezondheid.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook