Travel

7 tips voor als je alleen gaat reizen

Je bent al vaak genoeg op vakantie geweest met je vriendinnen, familie en/of lover, maar je durfde eigenlijk nooit in je eentje het vliegtuig in te stappen om de wereld te zien. Tot nu, want je hebt een geweldige solo reis op de planning staan en je kan niet wachten om nu alleen op avontuur te gaan. Voordat je vertrekt, lees eerst nog even deze tips voor als je alleen gaat reizen. 

Tip 1: telefoonabonnement
Tegenwoordig heb je overal wel WiFi, maar als je in de middle of nowhere bent aan de andere kant van de wereld en je moet iemand bereiken dan is het toch wel handig als dit met je telefoon kan. Check daarom voor je solo reis wat voor kosten je maakt als je bijvoorbeeld in het buitenland belt. Als je voor lange tijd in één land verblijft is het bijvoorbeeld een stuk goedkoper om daar een simabonnement aan te schaffen. Scheelt weer in de kosten en dan kan jij gewoon in de middle of nowhere een taxi bellen. 

Tip 2: genoeg geld sparen
Natuurlijk heb je voor je solo reis genoeg geld bij elkaar gespaard. Maar zorg ervoor dat je budget net iets groter wordt. Waarschijnlijk heb je namelijk niet de dure taxi-ritjes die je ‘s avonds laat moet nemen meegerekend. Het is altijd verstandig om extra geld te hebben gespaard voor momenten in nood. 

Tip 3: documenten inscannen
Voordat je jouw solo reis gaat maken is het verstandig om belangrijke papieren, zoals je paspoort, rijbewijs en zorgverzekeringsbewijs in te scannen. Mail deze naar jezelf en bijvoorbeeld je ouders, zodat je deze altijd bij je hebt. Zo kan jij altijd laten zien wie je bent, ook als je jouw paspoort bijvoorbeeld kwijt bent geraakt. 

Tip 4: de juiste kleding meenemen
Je koffer zit al vol met de mooiste jurkjes en zomerse outfits, want hallo: er moeten natuurlijk wel goede Instagram-foto’s komen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar toch is het verstandig om op je vakantiebestemming niet mega veel op te vallen. Probeer je een beetje te kleden zoals de locals om zo niet al te veel aandacht te trekken. 

alleen reizen kleding
Tip 5: contant geld mee
Neem altijd wat contant geld mee als je op pad gaat. Soms lukt het niet om met je pinpas of creditcard te betalen en dan is het toch wel fijn dat je wat cash bij de hand hebt. Let wel op dat je niet direct je hele budget op zak hebt, want als het wordt gejat ben je natuurlijk alles kwijt. 

Tip 6: visitekaartjes meenemen
Je hebt heerlijk ergens gegeten en wil weer terug naar je hostel of hotel, maar je hebt geen idee hoe je ‘thuis’ moet komen en niemand verstaat je… HELLUP! Neem daarom altijd visitekaartjes van je slaapplek mee als je op pad gaat. Deze kan je altijd aan de locals of taxichauffeurs laten zien en dan wijzen zij jou de weg. 

alleen reizen verdwaald
Tip 7: ‘s avonds niet alleen op pad
Zorg er ‘s avonds altijd voor dat je met iemand bent. Gelukkig ontmoet je tijdens het reizen genoeg anderen, dus waarschijnlijk ben je vrij weinig alleen. Wil er ‘s avonds niemand met je mee op pad? Dan is het verstandig om ook lekker ‘thuis’ te blijven. Ga bijvoorbeeld een keer op tijd naar bed, zodat je de zonsopgang kan zien de volgende dag. 

Bron: Brit.co, Reisjunk.nl | Beeld: iStock

Lees ook: Voordelig op reis met deze Travelbird kortingscode!