Health

Soa-test GGD: zo werkt het en zo ga je zonder zorgen die kant op

Ojeej… Niemand had een rubbertje bij zich, je had iets te veel vertrouwen in je bedpartner of jullie waren reuze ongeduldig (soms werkt een condoom gewoon niet helemaal lekker mee). Ondanks dat je op het moment suprême alleen maar dacht aan het hier en nu (en snel), had je toch twee keer moeten nadenken: want was dat nu wel zo verstandig? Je hebt seks gehad zonder condoom en het zit je toch niet helemaal lekker. Je wil een soa-test doen, maar hoe gaat dat eigenlijk te werk?

Soms heb je gewoon zó een lekker hapje op het oog en geen condoom in je broekzak, en voordat je het weet is het gedaan. Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Of het slim is? Nee, want soa’s nemen vervelende gezondheidsrisico’s met zich mee. Moet je je nu diep schamen? Ook niet. Onderneem stappen en ga vooral niet bij de pakken neerzitten. Een soa-test is natuurlijk niet de meest plezierige bezigheid, maar wel enorm belangrijk. Of je klachten hebt of niet, verschillende soa’s hebben vervelende gevolgen, denk bijvoorbeeld aan onvruchtbaarheid. Zo heeft iedere soa haar eigen ziektebeeld. En ziektes krijgen en doorgeven, dat wil toch niemand?
Soa-test GGD of naar de huisarts?
Om te achterhalen of je met een soa kampt, kun je je laten testen bij de GGD of bij je huisarts. Heel veel mensen kiezen ervoor om een soa-test te doen bij de GGD. Je huisarts is iemand waar je al jaren komt en die je nog gedag zegt als jullie elkaar tegemoet komen op straat #awkward. Een soa-test doen bij de GGD doe je geheel anoniem. Daarnaast is een GGD soa-test onder de 25 jaar volledig gratis. Wanneer je een soa-test bij de huisarts doet, betaal je dit met je eigen risico en deze kosten lopen best hoog op. Ben jij een tikkeltje klunzig en weet je dat je je eigen risico wel opmaakt, en vind je het niet erg om je huisarts tegen te komen op straat, omdat jouw vagina niet de enige is die hij/zij ziet? Dan is de huisarts ook een prima optie. Het gaat erom waar jij je goed bij voelt.

Soa-test GGD: zo werkt het
Voordat je bij de GGD terecht komt, moet je eerst telefonisch of online een afspraak maken. Via de telefoon vertel je waarom je een soa-test wil doen. Op de GGD-locatie vul je voorafgaand de test een formulier in. Dit is nuttige informatie voor de arts waar jullie aan het begin van de test nog even over praten. Op basis van deze antwoorden kijkt de arts welk onderzoek nodig is. Je krijgt een urineonderzoek, uitstrijkje of bloedonderzoek. De arts doet ook altijd lichamelijk onderzoek. De arts kijkt dan of er aan je vagina iets te zien is en dit gebeurt dan met een eendenbek. Dit klinkt enger dan het is, het voelt vooral een beetje koud aan. 

Soa-test GGD: de uitslag
Alhoewel je natuurlijk direct wil weten of je een soa hebt en natuurlijk welke, moet je nog een week wachten op de uitslag. De uitslag krijg je via een sms of je maakt een belafspraak. Nu de uitslag bekend is, is het tijd voor de behandeling. Van je arts hoor je wat voor genezing bij de soa in kwestie past.

Soa’s voorkomen doe je natuurlijk door veilig te vrijen. Wellicht vind jij een condoom helemaal niks en lukt het daardoor al helemaal niet om tot je hoogtepunt te komen. Probeer anders eens het vrouwencondoom? Misschien gaat er een wereld voor je open.

via GIPHY

Bron: soaaids.nl, sense.nl, gezondheidsnet.nl, jouwggd.nl | Beeld: iStock