Health

Met deze 7 tips word jij een pro in uitslapen

Yay, het is weer zondag! Dat betekent lekker uitslapen en alle slaap van de afgelopen week inhalen… Of toch niet? Kan jij ook nooit goed uitslapen? Kom je terug van een feestje en dan ben je de volgende dag alsnog 9:00 uur wakker en dus moe. Uiteraard ligt je lover naast je nog wel nog lekker diep te snurken. Met deze 9 tips kan jij de volgende keer hopelijk ook langer blijven dromen in je warme bedje. 

Uitslapen op de zondagmorgen klinkt heerlijk. Goed slapen is ook ontzettend belangrijk: het is goed voor je gezondheid, je humeur en je energieniveau. Wil jij graag doorslapen maar word je ‘s nachts vaak wakker? Of word je juist iedere keer weer te vroeg voor je wekker wakker? Deze tips kunnen je helpen om beter door te slapen en wakker te worden zonder ochtendhumeur.

1. Zorg voor een donkere en stille kamer
Hoe donkerder, hoe beter. Heb jij ook dat in de zomer je vaak eerder wakker wordt door het vroege licht wat in je kamer naar binnen schijnt? Licht heeft namelijk invloed op je slaap-waakritme. Slaap-waakritme betekent dat je gaat slapen als het donker wordt en wakker wordt wanneer de zon opkomt en het weer licht wordt. Om dit tegen te gaan moet je proberen je kamer zo goed mogelijk te verduisteren. Doe je gordijnen goed dicht en maak ze anders met knijpers aan elkaar vast zodat er geen enkele spleet zonlicht naar binnen kan komen.

2. Zet de verwarming uit
Laat de verwarming ‘s nachts niet aan staan. Je lichaamstemperatuur daalt namelijk tijdens het slapen. Als het te warm is in je kamer koelt je lichaam minder snel af. Hierdoor slaap je lichter en word je sneller wakker.

3. Ga naar buiten overdag
Daglicht is erg goed voor je nachtrust. Zorg dat je overdag genoeg daglicht ziet, dus ga lekker naar buiten. Als je overdag genoeg daglicht ziet, maakt je lichaam ‘s avonds voldoende van het slaaphormoon melatonine aan. Melatonine is een natuurlijke stof die door de hersenen aangemaakt wordt zodra het buiten donker begint te worden. Melatonine regelt het dag- en nachtritme en maakt je slaperig. Zo kom je makkelijker inslaap, het is eigenlijk een soort van natuurlijke slaapverwekker.

4. Eet geen grote maaltijd voor het slapen
Het is belangrijk om geen zware maaltijd meer te eten voor het slapen. Vetten vallen zwaar op je maag en je lichaam verteert de vetten heel traag. Als je ‘s avonds nog een vette hap eet zal je lichaam nog druk bezig zijn met de vertering hiervan. Dit kan je goed wakker houden. Neem ook niet nog een pak koekjes of snoep voor het slapen gaan, deze suikers hebben een stimulerende werking. Daardoor kan je bloedsuikerspiegel gaan schommelen waardoor je wakker wordt. Dus helaas geen Oreo koekjes vanavond net voor het slapen ;-).

via GIPHY

5. Zet je telefoon op vliegtuigmodus
Het is natuurlijk heel verleidelijk om in je bed nog even lekker op je telefoon YouTube-filmpjes te kijken of lekker door Instagram te scrollen. Helaas zorgt het blauwe licht van je smartphone ervoor dat jij alerter bent en slechter in slaap komt. Probeer daarom het schermlicht zo laag mogelijk te dimmen. Zet vervolgens als je gaat slapen je telefoon op vliegtuigmodus. Zo kan je niet wakker worden door berichtjes die binnenkomen of pushmeldingen. Ook kunnen elektronische golven door bijvoorbeeld Wi-Fi je slaapritme dan niet voorsturen. Dus zet elke avond je telefoon op vliegtuigmodus en ga lekker dromen over Bali, Curaçao of andere mooie witte stranden.

6. Stop met piekeren
De hele dag krijg jij veel verschillende indrukken en prikkels mee. In bed is het de ideale gelegenheid om even over alles na te gaan denken. Stop! Doe dat vooral niet. Je gaat overal over nadenken en je onnodig druk maken. In bed is het juist het moment om tot rust te komen en te ontspannen. Probeer daarom om voor het slapen iets te doen dat ontspannend werkt zoals in een lekker warm bad gaan of een boek lezen. Of probeer aan iets anders te denken wat je rust geeft.

7. Zorg voor genoeg ventilatie 
Laat altijd je raam open of op een kiertje. Genoeg frisse lucht is belangrijk om goed te kunnen slapen. De perfecte kamertemperatuur om in te slapen is 16 graden. Door frisse lucht in je kamer wordt je ook fitter wakker en heb je minder kans om met hoofdpijn wakker te worden. Een te warme slaapkamer zorgt ervoor dat je minder diep slaapt, dus zorg dat je raam een klein beetje openstaat. Niet wagenwijd open natuurlijk, want dan krijg je kippenvel van de kou.

Heb je een kamerplant in je kamer? Een plantje in je kamer is top, maar niet te veel! Te veel planten in je slaapkamer houden je geest namelijk actief, waardoor je moeilijk kan slapen.

Bron: inslaap.nl, slaapinfo.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀