Travel

5 reistips als je voor het eerst alleen op vakantie gaat

De eerste keer alleen op reis, zonder ouders, dat is natuurlijk onwijs tof. Samen met je vriendinnen of je vriendje een toffe vakantiebestemming ontdekken, niemand die op je let en gewoon kunnen doen wat je zelf wil. Heerlijk! Maar naast dat het heel gaaf is, kan het ook best spannend zijn. Alle verantwoordelijkheid ligt namelijk bij jou en je moet zelf alles regelen. Het is dan ook slim om goed na te denken over wat voor type reis je gaat maken als je voor het eerst alleen weggaat. Wij helpen je daar graag bij op weg en geven je 5 tips voor je eerste vakantie.

1. Begin met een weekendje weg
Voordat je met vriendinnen of je vriendje wat verder en langer op reis gaat, kun je natuurlijk eerst een weekendje weggaan. Denk aan een citytrip naar Parijs, waar je niet eens per se voor hoeft te vliegen maar waar je ook gemakkelijk met de Thalys naartoe kunt treinen. Of kies een plek dichterbij, ga bijvoorbeeld een weekendje naar Texel of naar een leuke stad in België, zoals Antwerpen, Gent of Brugge. Zo ontdek je of jullie hetzelfde verwachten van een vakantie en waar je tegenaan loopt als je zelf, zonder ouders, op vakantie bent. Andere plekken die tof zijn voor een weekendje weg, zijn bijvoorbeeld Venetië, Londen of Barcelona. Naar deze steden kun je met budget airlines vaak ook goedkoop vliegen. 
Alleen op vakantie gaan
2. Boek een vakantie naar een feestoord
Tijdens of na je middelbare school is het natuurlijk onwijs tof om met meerdere mensen uit jouw jaar naar een feestoord op vakantie te gaan. Denk aan Blanes, Lloret, Chersonisos of Albufeira. Vaak zijn deze vakanties lekker goedkoop en ter plekke is alles supergoed geregeld. Als je het via een jongerenreisorganisatie boekt, is er bovendien ook vaak een Nederlands sprekende reisleiding aanwezig. Bij zo een feestvakantie is het natuurlijk wel belangrijk dat je goed op elkaar let, niet te veel drinkt en elkaar niet zomaar in de steek laat. In de zon kan drank veel harder aankomen en daarnaast moet je niet zomaar met vreemden mee gaan in het buitenland. In een ander land is het soms lastiger inschatten wie je wel of niet kunt vertrouwen. Ook op zo een typische vakantiebestemming. Wat trouwens ook tof is aan jongerenvakanties of eindexamenreizen, is dat er speciale feestjes worden gegeven voor iedereen die daar op vakantie is. Denk aan een Foam Party of Fuck School Party!

3. Ga backpacken in Europa of in een goedkoop backpackland
Wil jij echt een andere cultuur ervaren en heb je geen zin om uren in een bus te zitten naar een feestoord om vooral te partyen? Wil je graag op avontuur, bijzondere dingen meemaken en mensen uit andere landen leren kennen? Dan is backpacken iets voor jou. In het boek Backpack Bestemmingen, dat net is uitgekomen, staan de 23 mooiste reizen voor backpackers en ook tips voor de tien meest goedkope backpack bestemmingen ter wereld. Als je gaat backpacken koop je meestal een vliegticket naar een bestemming en de rest beslis je vervolgens pas tijdens je reis. Tijdens deze vorm van reizen kun je natuurlijk samen met een vriendin gaan, maar het is ook een ideale manier van reizen als je écht alleen bent. Tijdens het backpacken ontmoet je vaak snel andere reizigers en die zouden zomaar vrienden voor het leven kunnen worden. De meeste mensen die voor het eerst gaan backpacken, gaan op reis naar Thailand, Australië of Indonesië. Daar zijn de voorzieningen voor reizigers goed geregeld, er zijn veel hostels waar backpackers kunnen slapen en veel mensen spreken er Engels waardoor het gemakkelijk reizen is. Als je tips wil voor toffe routes of meer te weten wil komen over backpacken, kun je het boek Backpack Bestemmingen bestellen bij Bol.com of neem een kijkje op We Are Travellers, een online reisgids gevuld met eindeloos veel reistips. Deze manier van reizen is trouwens wel meer aan te raden als je misschien met je ouders ook wat vaker hebt gereisd en ouder dan 18 jaar bent.
Boek Backpack Bestemmingen
4. Geef je samen op voor een surfkamp of yogakamp
Vind je het fijn als jouw eerste vakantie zonder ouders wat meer structuur heeft? En vind je het daarnaast ook nog eens leuk om iets te leren? Dan is het ook tof om je op te geven voor een surfkamp. In Frankrijk, maar ook in Spanje of Portugal, worden op veel verschillende plekken surfkampen georganiseerd. Als surfen niet helemaal jouw ding is, dan zou je ook eens kunnen kijken naar een yogakamp. Doordat yoga steeds populairder is geworden, worden op meer plekken ook yoga retreats georganiseerd waarbij je bijvoorbeeld een week lang lessen krijgt in yoga, meditatie en ook meer leert over gezonde voeding.

5. Ga interrailen
Als je voor weinig geld veel van Europa wil zien, dan is het heel tof om te gaan interrailen. Je koopt dan een treinticket en met dat treinticket kun je bijvoorbeeld een maand lang bijna onbeperkt treinreizen. Reis bijvoorbeeld eerst richting Oost-Europa en ontdek steden zoals Berlijn, Krakau en Praag. Of ga juist naar het zuiden van Europa en bezoek steden zoals Parijs, Barcelona, Madrid en Lissabon. Zoek in elke stad of bij elke treinstop een tof hostel uit en kies voor een dorp met meerdere mensen, zodat je niet te veel geld uitgeeft aan je overnachtingsplek.

Wat lijkt jouw de tofste vakantie uit dit lijstje?

Dit artikel is geschreven door Roëll de Ram van Wearetravellers.

Beeld: Roëll de Ram, iStock

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved