11 dingen die je moet doen om je Koningsdag katervrij te beginnen

Lifestyle door Sylvana

Jaaaa, eindelijk is het weer zover: Koningsdag2019. Dat betekent dat het weer tijd is om de oranje boa's, zonnebrillen en accessoires uit de kast te halen, want ook tijdens Koningsnacht gaan wij al helemaal los. Maar hoe zorg je ervoor dat je na Koningsnacht toch weer fris en fruitig bent zodat je op Koningsdag weer helemaal uit je dak kunt gaan? Hier geeft Girlscene je handige tips om je Koningsdag katervrij te beginnen.

Het is ontzettend makkelijk om een kater te voorkomen, als je maar weet hoe een kater werkt. Voorkomen is beter dan genezen, dus met deze tips ga je hopelijk een frisse Koningsdag tegemoet!

Eet goed voordat je gaat stappen
Het klinkt cliché maar zorg dat je goed hebt gegeten voordat je gaat drinken. Alcohol drinken op een lege maag is namelijk vragen om problemen. Eet daarom genoeg voordat je die fles wijn opentrekt. Vooral vettig eten zoals hamburgers of pizza's zijn goed om katers te voorkomen, dit omdat het de absorptie van alcohol vertraagd. Dus dat is een goed excuus om toch die lekkere pizza te bestellen ;-). 

Neem extra multivatamines 
Eet de middag voordat je gaat stappen lekker wat fruit, genoeg groente of neem multivatamines. Er zit namelijk een stofje in alcohol dat veel vitamines verbruikt. Neem er dus wat extra zodat je het verlies van vitamines kan compenseren. Maar sla niet gelijk het hele potje naar achter want te veel vitamines is ook niet goed voor je. 

Drink niet te snel
Daar hebben we allemaal wel is moeite mee... Je lichaam heeft gemiddeld anderhalf uur nodig om één glas drank te verwerken. Je lever speelt daarbij een belangrijke rol, die levert enzymen die de alcohol afbreken. Als je te snel drinkt, heeft je lever te weinig tijd om de alcohol te verwerken. Vermijd daarom dat je een glas moet adten, want daar wordt je de volgende ochtend niet zo vrolijk van.

Vermijd bepaalde soorten drank
Er zijn bepaalde drankjes die ervoor zorgen dat je katers nog erger worden. Vermijd daarom shotjes, want negen van de tien keer is het ook nog eens een 'goedkopere versie' van de drank die op de kaart staat, maar is het effect van de kater net zo hard aanwezig. Vermijd ook drankjes met bubbels, zoals champagne. Die zorgen ook voor een ergere kater. De bubbels zorgen ervoor dat de alcohol sneller wordt opgenomen in je bloed, waardoor je sneller dronken wordt.

Tijdens het stappen: afwisselen met water
We weten allemaal dat we het moeten doen maar toch doen we het niet... Het blijft heel belangrijk om ook water te drinken tijdens het uitgaan. Uitdroging is de grootste boosdoener voor de symptomen van een kater. Alcohol droogt het lichaam uit en zorgt daarom voor hoofdpijn, duizeligheid en nadorst. Zorg er daarom voor dat je tijdens je wijntje ook voldoende water blijft drinken en zet een glas water op je nachtkastje voordat je gaat slapen.

Sla de sigaretten over
Voor de partyrokers onder ons wordt dit een lastige. Maar sigaretten roken tijdens het drinken verhoogt de kans op een kater de volgende dag. Dus probeer deze dag even om het pakje sigaretten thuis te laten en rook gewoon niet. Ook nog eens veel beter voor je!

Neem een ibuprofen
Als je denkt dat het toch verkeerd afloopt, neem dan voor het slapen gaan een glas water en een ibuprofen. Dit zorgt ervoor dat je fitter wakker wordt en kan je beschermen tegen de kater. 

Goed ontbijten
Ook niet geheel onbelangrijk: goed ontbijten. Het ultieme kater-voedsel is eieren. Het maakt niet uit of je het eitje kook of bakt, een ei is een bron van proteïnen en B-vitaminen. Zo kan jij er weer vol tegen aan.

Sla het kopje koffie over
We weten dat het verleidelijk is om een kopje koffie te drinken om toch nog een beetje wakker te worden na die paar uurtjes slaap.. Maar koffie zorgt er juist voor dat je nog meer uitdroogt. Beter is het daarom om producten die kiezen die je vochtbalans weer op peil brengen, dus neem bijvoorbeeld water of een lekker sapje.

♥ Eet een banaan
Bananen zijn echt het wondermiddel tegen een kater. Bananen zitten vol mineralen en dat is nou juist wat je verliest bij alcohol drinken. Door het eten van een banaan vul je die dus weer aan. Neem dus ook een lekkere banaan voordat je de deur uitgaat. 

Leuke muziek
And last but not least: zet je lekkerste playlist aan en dan kom je weer helemaal in de stemming om te gaan feesten. Heb jij nog geen planning wat je kan gaan doen op Koningsdag? Lees dan hier de leukste activiteiten voor Koningsdag 2019.

Bron: dokterdokter | Beeld: iStock